Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Orhan Kemal

Orhan KemalEskici ve Oğulları yazarı
Yazar
8.2/10
10,8bin Kişi
52,4bin
Okunma
3.829
Beğeni
90,9bin
Görüntülenme

Orhan Kemal Gönderileri

Orhan Kemal kitaplarını, Orhan Kemal sözleri ve alıntılarını, Orhan Kemal yazarlarını, Orhan Kemal yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
110 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Önce Ekmek - Orhan Kemal
Orhan Kemal, 1968 yılında basılan ve 17 hikâyeden oluşan “Önce Ekmek” hikâye kitabıyla döneminin en itibarlı iki ödülü olan Sait Faik Hikâye Armağanı ve Türk Dil Kurumu Hikâye Ödülüʹne lâyık görüldü. Hikayelerinde sokak ağzı tavrını en güzel işleyen yazarlardan olan Orhan Kemal “Önce Ekmek” kitabında yer alan hikayelerinde de bu özelliğini kullanmayı en doğal haliyle yine başarmıştır. Hikayelerinin merkezinde yer alan ekonomik problemler, zorlu şartlar altında yaşamak zorunda olan evler, işsizlik vb. problemleri bu on yedi hikâyede yine görebiliyoruz. Bu da onun halkı tanımadaki özelliğini ortaya koyduğu gibi, bunları, edebi anlamda yazıya dökmedeki ustalığını da kanıtlar nitelikte. Genel hatlarıyla Orhan Kemal’in Önce Ekmek adlı kitabına bu şekilde değinmek istiyorum. Öte yandan şunu da mutlaka belirtmek isterim ki Orhan Kemal’in bütün eserleri mutlaka okunmalıdır. Bütün eserlerini okumuş birisi olarak ve de ona dair birçok anı ve anekdotu da okumuş birisi olarak, Orhan Kemal yazınının değerinin ayrıcalıklı olarak bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Keyifli okumalar.
Önce Ekmek
Önce EkmekOrhan Kemal · Everest Yayınları · 20201,520 okunma
Hepiniz numaracısınız, hanginiz değilsiniz ki?
Everest yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Numaracı
.. pek pek bir tabak kuru fasulyeye kavuşmak için elli belki de altmış yaşındaki bir insanın numara yapmak zorunda kalışı acı değil miydi? Kuru fasulye değil de koltuk meyhanelerinden birinde şarap içebilmek için bile olsa! Yumrukla adam öldürmesi, taş kalpliliği, şusu busu... Bütün bunlar yalnız onun suçu muydu? Bir insan, ekmeğiyle şarabı bulabilmek, onlara kavuşabilmek için neden “numara” yapmak zorunda kalmalıydı? Topluma karşı olan ödevini yerine getirmiş bir insan huzuruyla hiç kimsenin karşısında küçülmeden sıcak yemek, zevkle içilen içki, rahat bir döşek bulmak; insanlığının hakkı olmamalı mıydı?
Sayfa 27 - Barış Yayınları, 1. Baskı (1966)
Numaracı
Üzmek istiyordum onu.
Sayfa 26 - Barış Yayınları, 1. Baskı (1966)
Bu türkü insanlığın hasretlerini, arzularını belirten nakışlarla işli bir türküydü.
Sayfa 229
Bu türküde bir Avşar kilimindeki renklerin cümbüşü vardı. Bu türküde hasret vardı, bu türküde arzu, bu türküde aşk...
Sayfa 228
Reklam
Kalın kemikli, sağlam bilekli elleri, küçük yaştan beri fabrikada çalışan birçok işçi kızlarda olduğu gibi, nasırlıydı, parmakları eğri büğrü kemikleri çıkık çıkık.
Sayfa 227
  - ...Gül gibi karımı yuttu bu fabrika benim! Benimse... Nah!   Kolunu çemirledi. Hala bir makine dişlisinin izleri belli olan damarlı, büzük büzük kolunu gösterdi:   - ...Makinenin dişleri arasından çektim! Ondan sonra da tövbe fabrikaya! Amma çocuklarımı çalıştırıyorum... Yokluk, ne yapim?
Sayfa 223
- Korkuyorum, İzzet, fabrikadan korkuyorum! Çocuklarımı günün birinde fabrikaya yem edeceğim gibi geliyor.. Korkuyorum!
Sayfa 221
Senin çocuklarının ikisi de elmas parçası! İkisi de ağırlıklarınca altın ederler... Hiç korkma!
Sayfa 220
Reklam
  - Keşke hatırına dokunmasaydım..
Sayfa 212
- Kaynananla hala küs müsün?   - Allah belasını versin öyle kaynananın.. Ölüyorum desem, bir yudum su vermez!
Sayfa 205
  - Bu sefer korkuyorum, Cemka!   - Niye?   - Üryasını gördüm!
Sayfa 204
- İnsan insana lazım olur.
Sayfa 204
- Birbirinizi incitmeyin çocuklar! diye tekrarladı, birbirinizin hatırına dokunmayın!
Sayfa 192
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.