Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Roy Jackson

8.0/10
18 Kişi
63
Okunma
11
Beğeni
1.390
Görüntülenme

Hakkında

Roy Jackson, Durham Üniversitesi ve Londra’daki King’s College başta olmak üzere değişik üniversitelerde ve eğitim kurumlarında uzun süredir din ve felsefe dersleri vermektedir. Nietzsche, Platon, İslam ve felsefe üzerine kitapları yayımlanmıştır.
Unvan:
Öğretim Görevlisi ve Yazar
Doğum:
13 Ağustos 1962

Okurlar

11 okur beğendi.
63 okur okudu.
10 okur okuyor.
100 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnancın Ortak Motifi
& ''Böyle Buyurdu Zerdüşt'' ün girişinde, peygamber bir mağaradaki on yıllık inzivadan sonra insanların yanına gelir ve onların mağlup edileceğini açıklar. Hz Muhammed de bir mağarada yıllarını geçirmiş ve yeni bir mesaj bildirmek için insanların yanına gelmiştir. Yükseklerde inzivaya çekilme ve devamında aydınlanma ve açıklama yapma teması, dini inancın ortak motifidir. &
Sayfa 211 - @sitareyayınlarıKitabı okudu
Mekke ve Medine Arasındaki Fark
Medine daha tarımsal ve daha az ticaret odaklı bir toplumdu. Ana kabileleri Evs, Hazreç ve Yahudiler, sınırlı yer ve kaynak problemi yüzünden sürekli birbirleri ile savaşıyordu; insanlar daha az yerleşik ve Mekkelilerden daha çok göçebe özelliklere sahiptiler. Dahası, Medine idollerle daha az ilgiliydi ve önemli bir Yahudi toplumuna sahip olduğu için, soyut bir Tanrı kavramına ve buna bağlı olan Semavi dinlere yabancı değillerdi. Mekkeliler, çeşitli sebepler dolayısıyla Allah'ın egemenliğine daha uyumlu bir şekilde yanıt verseler de, peygamberlik otoritesine karşı daha az uyumlu olmuşlardır. Medine'de birbiriyle savaşan grupların birleştirici bir otoriteye daha çok ihtiyaçları vardı.
Sayfa 176 - @sitareyayınlarıKitabı okudu
Reklam
Toplumun laikleşmesi dini önemsizleştirmez...
İslam, laikliğin din karşıtı bir ideoloji olarak algılanması anlamında ''laik'' değildir; İslam, toplumun her kesimine bir doktirini kabul ettirmeye çalışan bir zorlayıcıda değildir. Belki de bir İslam devletinin daha kesin bir tanımı; ''laikleşmenin'' farklı seviyelerinde var olabilen, bir zaman onunla örtüşen, bir süre sonra laikliğin tüm seviyelerini tecrübe eden bir devlet olabilir. Toplumun laikleşmesi dini önemsizleştirmez, dolayısıyla, ruhani olan dünyevi amaçlar için kullanılabilir.
Sayfa 209 - @sitareyayınlarıKitabı okudu
"Herkes aynı şeyi ister, herkes aynıdır: başka türlü düşünen, gönüllü olarak tımarhaneye gider."
Sayfa 58 - Optimist e-kitap
Putlardan Bahsediyor.
& Tanrı henoteizm hiyerarşisinde yüce bir noktada bulunmaktadır, fakat soyut metafizik modelinin bir ürünü değildir; daha çok Mekke krallığında makamı bulunan bir ''üstün-idoldür''. &
Sayfa 155 - @sitareyayınlarıKitabı okudu
NİETZSCHE OKUMA REHBERİ
Merhaba değerli 1000kitap okurları. Mesaj kutuma düşen mesajlardan, hazırlanan Nietzsche kronolojisinin (Ayrıca bkz. #50138647) birçok okur için yetersiz kaldığını fark ettim. Gelen istekler üzerine bu ileti ortaya çıktı, birkaç aydın zihne faydalı olursa amacına ulaşmış demektir. İnsan denen meçhul ise çeşit çeşit.
İslam Felsefesi - Doğuşundan Günümüze
İslam Felsefesi - Doğuşundan Günümüze
Felsefenin doğuşundan başlayarak ve daha sonra Büyük İskender ile hocası Aristoteles ile birlikte fethedilen topraklara #felsefe ile beraber #Helenizim kültürünü götürmeleri ve yaymalarını daha sonra islam ordularının 7 yüz yılda İskenderiyeyi (Mısırı ) ele geçirmeleri ile beraber Müslümanların Felsefe ile Helenizim ile tanışma serüveni ile birlikte Müslüman felsefecilerini ele alan güzel bir kitap. Herkese tavsiye ederim.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
232 syf.
9/10 puan verdi
Nietzsche ve İslam
Kitap genel itibari ile bilgi yüklü bir kitap bir çok kaynaktan alıntı yapılmış objektif bir bakış açısı sunmuş okurlara. Akıcılık kitabın bazı bölümlerinde güzel ama bazı bölümlerinde kendini kaynaklara bıraktığı için sıkılabilirsiniz. Yazar kitap başlığında bana göre kurnazlık yapmış çünkü Nietzsche nin bakış açısı ve düşüncesinden daha çok farklı felsefe düşüncelerine yer vermiş bu aslında iyi birşey fakat kapağa aldanıp komple Nietzsche nin bakış açısı olarak değerlendirilmemeli. Kitap okumaya değer bir kitap.
Nietzsche ve İslam
Nietzsche ve İslamRoy Jackson · Sitare Yayınları · 20107 okunma
194 syf.
8/10 puan verdi
Nietzsche ile, Nietzsche Ağladığında kitabı ile tanışmıştım ve bunu takip eden on yılda hiçbir kitabını okumadığım halde kendisine aşırı sempati duydum. Bu muhabbetin üzerine nihayet eserlerini okumaya başladığımda ise en düz söylemle şok yaşadım. Bu adam deli, fazla İncil'e maruz kalmış kendini peygamber sanıyor, narsist, herhalde ironi yapıyor ciddi olamaz dedim. Nietzsche Ağladığında'yı okuduğumda uzun uzun onunla muhabbet etmeyi arzulamıştım. Kafası böyle içmeden güzel bir arkadaşa asla hayır diyemezdim. Eserlerindeki marjinal dile rağmen onunla arkadaş olmayı seçtim, artık sözleri deli saçması değildi ironik bir yaklaşımı vardı ve ben onu anlıyordum tabii bu anlayış sadece bir sezişten ibaretti. İki kitaptan sonra sezgilerimi kendime saklayıp hakkında bilgi sahibi olup okumaya devam etmenin daha verimli olacağını düşündüm ve kilit fikirler kitabını okudum. Şimdi Nietzsche'yi okuma yoluma yeni tanışan ve her sözüyle arkadaşını daha çok tanıma gayreti sarf eden bir acemi gibi değil, eski bir dostun keyifli muhabbeti gibi devam edebilirim. -spoiler içerebilir- Kitap'tan öğrendiğim üç şey ekstra dikkatimi çekti: 1. Tanrı öldü sözüyle tanınan Nietzsche'nin bütün öfkesinin hristiyanlığa olması ve İslam'dan ve Yahudilikten sempatiyle bahsetmesi. 2. Daha o günden yeni yeni yeşermekte olan moderniteye sövgüler dizmesi. 3. Kadınlara sövgüler dizmesi. -Kitaplarından kadınlara pek sempati duymadığını anlamıştım ama bu kadarı da üzdü.
Nietzsche - Kilit Fikirler
Nietzsche - Kilit FikirlerRoy Jackson · Optimist Yayınları · 201219 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
Güncel etki ve olayların izinden, dinler arası yaşanan medeniyet çatışması meselesini Nietzsche'ci bakış açısından ele alarak değerlendiren Roy Jackson'ın ilginç ve güzel kitabı. Jackson, Nietzsche'nin sözleriyle hem İslamiyet yorumunu anlatırken hem de daha doğru bir yaklaşımla islamı ele almaya çalışmış Nietzsche gözünden... Bir çok felsefi tartışma konusunu beraberinde getirmiş tabi haliyle. Bunların başında Nietzsche hristiyanlığa bu kadar karşı bir duruş sergilerken İslama neden bu kadar olumlu yaklaşmıştır? gibi temel bir soruyu tartışmıştır. Tabi Nietzsche'nin yaşadığı dönem şartları içinde islamiyet ve hristiyanlığı karşılaştırdığımız zaman islamiyet, din hakkındaki görüşlerine özgün ve yeni bir bakış açısı sağlar ve felsefesinin de, İslam'ın kilit paradigmaları olarak kabul edilen şeye önemli bir katkı yapabileceğini gösterir. Keza Nietzsche'nin doğrudan tanrıcı görüşü bugün islamiyet içerisinde farklı akımlarla yaşatılmaktadır. Tabi bu bire bir alıntıyarak değil ancak birbirlerine çok yakın yorumlar demek daha doğru olur. Oldukça güzel bir eser ve okumayan bir toplum olarak ülkemiz insanıyla Nietzsche'yi tanıştırmak adına güzel bir kitap olabilir ancak henüz türkçe basımı gerçekleştirebilmiş değil.
Nietzsche and Islam
Nietzsche and IslamRoy Jackson · Routledge · 20076 okunma