Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Umut Sarıkaya

Umut SarıkayaBenim de Söyleyeceklerim Var! yazarı
Yazar
Çizer
8.5/10
778 Kişi
3.317
Okunma
253
Beğeni
18,6bin
Görüntülenme

Hakkında

26 Nisan 1980 tarihinde Sivas'ın Divriği ilçesinde ilkokul öğretmeni baba ve işçi annenin çocukları olarak doğan Umut Sarıkaya 1 yaşında iken ailesiyle birlikte halen yaşadığı Sarıyer'in Çayırbaşı mahallesine taşındı. Lise hayatını ticaret lisesine gitmek istemesine rağmen babasının isteğiyle Yeni Levent Lisesinde fen bilimleri üzerine tamamlayan Sarıkaya bu dönemde abisinin okuduğu Leman ile mizah dergileriyle tanışarak dergiyi takip etmeye başladı ve karikatür çizmeye de bu dönemde başladı. Umut Sarıkaya, lisenin ardından 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinin gemi inşaat mühendisliği bölümüne girdi ve bu dönemde Ahmet Yılmaz ile Cem Yılmaz'dan etkilenerek çizdiği karikatürler ilk defa Leman'ın amatör çizerler köşesinde yayınlanmışsa da Kaan Ertem'den özgün olmadığı eleştirisini aldı. Lisans eğitimi süresince amatör olarak Leman'ın yanı sıra HBR Maymun, Aksak Kurbağa, Soytarı, Solak ve Atom'da da çizimleri yayınlandı. 2001 yılında Gemi Kökenli Deniz Kirlenmesi başlıklı bitirme teziyle mezun oldu, mezuniyetinin ardından kısa dönem askerlik ve terhis olmasını takiben dört ay Tuzla'da gemi mühendisliği yaptı. 2002 yılında "işini sevmesine rağmen sosyal olma zorunluluğu" nedeniyle mühendisliği bırakan ve Kemik dergisinde çeşitli köşeler hazırlayan çizer ardından Penguen'de Bülent Üstün'ün isim babası olduğu "İşimdeyim Gücümdeyim" adlı karikatür köşesi ve "Benim de Söyleyeceklerim Var" başlıklı yazılarıyla ismini duyurdu. Bu dönemde aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünde yüksek lisans yapmaya devam etti. 2007'de bir grup arkadaşıyla birlikte Penguen'den ayrılarak Uykusuz'un kurucularından oldu ve yüksek lisans eğitimini yarıda bıraktı. 2014'ün sonlarına doğru Uykusuz'dan ayrılarak çizmeye ara veren Sarıkaya 26 Şubat 2015 tarihinde tek başına hazırladığı Naber adlı üç aylık dergiyi yayınladı.
Unvan:
Türk karikatürist, yazar ve gemi inşaat mühendisi
Doğum:
Sivas, Türkiye, 26 Nisan 1980

Okurlar

253 okur beğendi.
3.317 okur okudu.
56 okur okuyor.
735 okur okuyacak.
29 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
O an anladım ki o bir cnbc-e, ben ise flash tv'ydim. O "Ustalara Saygı Kuşağı" ben "Türkü Bacı" programıydım. O anda ilişkiyi kafamda bitirip, çökeleğimi bulgurumu alıp eve geldim.
ankaralılar duymasın:d
Denize bakarken bir ara dalmışım, "Ulan hayatta Ankara'da yaşayamam, o ne kupkuru şehir, memur kenti" diye içimden geçirdim.
Gerçekten bütün bedenimde, kemiklerimde hissettiğim bir hastalık bu. Sizsizlik!
Bir evde gündüz ışık yanıyorsa o evde mutsuzluk vardır. Mutsuzdum.
Reklam
Kitaplarla zenginleşen bir yıl..
Bu yıl tam olarak 114 kitap okumuşum.. Dile kolay.. Tolkien, Rowling, Kafka, Zweig, Herbert, Lewis ve daha bir çok yazarın kaleminde misafir oldum.. Nice unutulmaz anılar-hayaller edindim.. Umarım önümüzdeki yıl daha da verimli geçer, hızımdan kaybetmem.. Herkese bol okumalı, dolu dolu ve mutlu yıllar dilerim 🥳🎉🎉😇
J. R. R. Tolkien
J. R. R. Tolkien
J. K. Rowling (Robert Galbraith)
J. K. Rowling (Robert Galbraith)
Frank Herbert
Frank Herbert
Franz Kafka
Franz Kafka
Stefan Zweig
Stefan Zweig
C. S. Lewis
C. S. Lewis
Umut Sarıkaya
Umut Sarıkaya
Jack London
Jack London

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
246 syf.
·
Puan vermedi
·
20 saatte okudu
"Ben ne yazık ki köşedeki sokaktaki, BİM marketiydim. Sattığı ürünleri bir reyona koymak yerine kolilere istiflemesiyle; dağınık, özensiz ama samimi yapısıyla tıpkı bana benziyordu. Asla bir Migros ya da Bauhaus olamayacaktım ya da belki de olmak istemiyordum" hepimiz bence minik bim marketleriz. ne kadar inkâr edip entel takılmaya çalışsak da doğrular maalesef acıdır. umut sarıkaya ilk defa okuduğum ilk defa duyduğum bi yazar-karikatürist oldu. hayatın içinden gerçekçi tespitlerini komedi yoluyla bizlere sunması tespitlerin acı vericiliğini azaltıyor gibi hissettirse de aslında daha sert bi şekilde yüzümüze vurulduğunu fark ettim. (etmez olaydım) yazarın mizahi kişiliğinin yanı sıra edebi bilgisi de fazlasıyla güzel ve zekice yapılmış edebi şakalara boool bool rastlayabilirsiniz. okurken sadece gülmekle yetinmeyip kahkaha attığım anlar oldu. özellikle kıymalı poğaça, bim tespitleri. eski sevgiliye ve gelecekteki çocuğuna mektup kısımları eğlendirdi. sadece rahatsız eden kısım okurken ulan adamın hayatına bak dolu dolu bi de benim yaşantıya bak 20 yaşımı böyle mi hayal etmiştim böyle mi düşünmüştüm gibisinden ufak çaplı isyanlar sonrasında düşünmemeye çalışıp düşünmemeye çalıştığım için daha çok düşündüğüm ve kafayı yediğim o evre. ve kapanış.
Benim de Söyleyeceklerim Var!
Benim de Söyleyeceklerim Var!Umut Sarıkaya · Mürekkep Basım Yayın · 20051,211 okunma
234 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Uykusuz dergisinde yazdığı yazılarını tekrar okumak çok keyifli. Umut Sarıkaya'nın Karikatürlerinin de hayranı olduğum için ne yazsa ne çizse çok güzel. Bazen kendi hayatından bazen halktan seçtiği karakter ve tiplemeler ile hem komik hem düşündüren mükemmel insan. Aynı zamanda gemi makineleri mühendisi olan Umut Sarıkaya benim en sevdiğim karikatürist.
Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç)
Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç)Umut Sarıkaya · Mürekkep Basın Yayın · 2012622 okunma
Reklam
234 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İş bu inceleme,
Benim de Söyleyeceklerim Var!
Benim de Söyleyeceklerim Var!
,
Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki)
Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki)
,
Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç)
Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç)
kitaplarının üçüne birden yapılmıştır. Kitapları okumaya,
Hakan Bıçakcı
Hakan Bıçakcı
'nın kütüphanesini tanıtırken
Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç)
Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç)Umut Sarıkaya · Mürekkep Basın Yayın · 2012622 okunma