Yasin Meral

Samiri'nin Buzağısı yazarı
Yazar
8.4/10
20 Kişi
103
Okunma
16
Beğeni
2.309
Görüntülenme

Yasin Meral Gönderileri

Yasin Meral kitaplarını, Yasin Meral sözleri ve alıntılarını, Yasin Meral yazarlarını, Yasin Meral yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İsrailoğulları'nın buzağısının Allah'ı temsil eden somut bir tezahür olarak düşünülmesi, Mekkeli müşriklerin yerin ve göğün yaratıcısı olarak Allah'a inanıp putları ona ulaşmada aracılar olarak görmelerine benzemektedir. Bu anlamda bu kıssa samirinin buzağısının Tevhid açısından kabul edilmeyecek bir durum olduğunu göstermekle kalmayıp, Mekkelilerin yaptıkları şekilde hem Allah'a inanıp hem de putlara tazimde bulunmasının bir arada olamayacağına işaret etmektedir.
Sayfa 142 - Ankara Okulu YayınlarıKitabı okudu
Hz. Musa'nın buzağıya tapanlara karşı yaptığı çağrıya Levililerin tereddütsüz olumlu cevap vermeleri, Yahudi tari­hinde dönüm noktası olarak karşımıza çıkmaktadır. Yahu­di kaynaklarına göre buzağı hadisesine kadar İsrailoğulları arasında din hizmetlerini ilk doğan erkek çocuklar (behor ) vermekteydi. Bu hadiseyle birlikte Hz. Musa'nın yanında yer almalarından dolayı Levililer, Tanrı tarafından din işlerinden sorumlu olarak görevlendirilmişlerdir. Zira Levililer kendi ak­rabaları dahil olmak üzere bu günaha giren kimseleri kılıçtan geçirmişlerdir.
Sayfa 133Kitabı okudu
Reklam
Tevrat'ta olduğu gibi Kur'an 'a göre de Hz. Musa, buzağıyı yakmış, kül haline gelinceye kadar ezmiş, daha sonra da toz­larını su birikintisine savurmuştur. İki metin arasındaki en temel farklılık, Tevrat'ın suya serpilen tozların İsrailoğullarına içilmesine yer vermesidir. Kur'an'da açıkça ifade edilmese de İslam kaynaklarında da buzağının tozlarının suya serpildikten sonra halka içildiği, buzağıya tapanların yüzlerinin altın gibi parladığı. dillerinin simsiyah kesildiği ve bu suret­le tapanların tapmayanlardan ayırt edildiği nakledilmiştir.
Sayfa 137Kitabı okudu
Her ne kadar Tevrat'ın metni buzagıyı yapanların İsrai­logullari oldugunu çok net bir şekilde ifade etse de gelenek, İsrailoğullarının bu günahta pasif konumda gösterme egili­mindedir. Örnegin, Tevrat tefsirlerine göre Mısırlılar buzagı­yı yaparken İsrailoğulları izlemekle yetinmiştir. Bu sebeple İsrailogullarının günahı, buzagının yapımı sırasında karşı çıkmayıp seyretmeleri olarak zikredilmektedir. Bununla birlikte buzagı ortaya çıktıktan sonra İsrailoğulları arasında ona tapanlar oldugu bilinmektedir. Konuyla ilgili bir diğer husus da İbranilerle Mısırlıların karışık evlilikler yoluyla iç içe geçmesidir.
Samiiri'nin toplumdan tecrit edilmesiyle ilgili ceza, Yahudi geleneğindeki herem cezasını da hatırlatmaktadır. Bilindiği üzere herem Yahudi temel inançlarına aykırı bir yaşam sü­ren veya heretik fikir sahibi insanların cemaatten kovulma­sı anlamına gelmektedir. Arapçadaki haram kelimesiyle aynı kökten gelen herem bir nevi kişiye o toplumu haram kılma anlamında kullanılmaktadır. Bu anlamda Samiri'ye verilen ceza, herem cezasını andırmaktadır.
Sayfa 121Kitabı okudu
Yahudi geleneğinde golemm , ruhsuz canlı olarak bilinmektedir. Tanrı'nın özel isimlerinin veya bazı özel duaları söylemesi gibi çeşitli tılsımlı faaliyetlerle golem meydana getirilmektedir. Cenin ya da oluşmamış beden (galmi) anlamında Mezmurlar Kitabı'nda geçen bu ifade, genellikle canlı, fakat ruhu olma­yan varlıklar anlamında kullanılmaktadır. Örneğin;Talmud'a göre Hz. Adem, ruh üflenmeden önce golemdi. Golemler, bir nevi sihirbazların kendi özel işleri için bir köle gibi görev yap­maları adına icat edilirler.
Reklam
236 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.