Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Zeynep Gezköy

270 syf.
·
Puan vermedi
·
29 günde okudu
Kitap üstün zekalılar konusunda uzaman klinik psikolog Jeanne Siaud-Facchin tarafından yazılmış. Kitaptaki tespit ve örnekler çalıştığı danışanlar üzerinden yapılmış. Bu nedenle daha çok problemler üzerinden anlatımlar mevcut. Yazarın da belirttiği gibi üstün zekalılık durumu ile başa çıkabilen ailelerde büyüyen ya da üstün zekalı olmayı hayatında fırsata çevirebilen kişiler için uzmanlara başvurma gereği duyulmadığı için çok inceleme yapılma şansı olmamış. İşlerin yolunda gittiği ve belli bir başarıyı elde etmiş kişiler hayatlarında uzman desteğine ihtiyaç duymadan devam etmekteler. Kitap daha çok bunu başaramayan "madalyonun diğer yüzündeki" üstün zekalı kişileri anlamlandırmak için. Siz de üstün zekalı kişilerle iletilişimde problem yaşıyorsanız bu kitaptan yararlanabilirsiniz ya da olabilecek olumsuz ihtimalleri önden bilmek isterseniz de tercih edebilirsiniz.
Üstün Zekalı Çocuğa Yardım
Üstün Zekalı Çocuğa YardımJeanne Siaud Facchin · İletişim Yayıncılık · 201739 okunma
Reklam
Can sıkıntısı nedir ve ne anlama gelir
Can sıkıntısı, sunulan derslere kendini veremeyen üstün zekalı çocuğun öğrenme yapılarından çok uzaklaşmış bir pedagoji yelpazesini kapsar. Sıkıntı içerikle ilgili değil, kılıfla ilgilidir. Biçimi değiştirin, çocuk canlanacaktır. Yalnızca bunu bekler, buna ihtiyacı vardır. Çocuk açısından, okulda sıkıldığını söylemesi öğretmenine yönelik bir saldırganlık biçimi değildir. Öğretmenler genellikle derslerin öğrenciye sıktığını düşünür ve yeteneklerine saldırdığını hissedebilirler. Söz konusu olan bu değil, dersin verilme tarzıdır. Öğretmenin bilgi alanındaki uzmanlığı ya da bilginin kendisinin ilginçliği değil, öğrenmenin yapılanma ve sunulma şeklidir. Fark çok önemlidir ve bu fark iyi anlamak, durumu dramatize etmeyi önler ve çıkmazdan kurtarır.
Sayfa 125 - İletişimKitabı okudu
Prensip: "Okul keşfetmen gereken yasalara göre işler"
"Okulda başarılı olman için senden yapmanı istediğim şey şu: Sistemini muhafaza et. Sistemin çok ilginç, çok güçlü, çok zengin, çok karmaşık. Ama okulda böyle gitmez. O halde nasıl çalıştığını görmek için bir çalar saati söktüğünde yaptığın gibi yapacaksın, okul sistemini sökecek ve tüm çarklarını anlamaya çalışacaksın. İyice anladıktan sonra, iyi not almak için tam olarak sistemin senden istediği şeyi yapacaksın. Hepsi bu. Her dersin, her öğretmenin kendi alışkanlıkları, talepleri, kuralları vardır. Onları keşfet ve anladığını uygula. İyi not almanı sağlayacak şeyi belirlemeyi başarmalısın. Bu senin görevin. İyi notlar ve aferinler almak için okula gidiyorsun.
Sayfa 118 - İletişimKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bellek uyurken de oluşur
Uykumuz sırasında bilim adamlarının paradoksal uyku dedikleri rüya evreleri, balleğimiz için temel evrelerdir. Rüya sırasında, gün içinde yaşanmış olaylar, öğrenilmiş bilgiler, belekte daha önce stoklanmış olan verilerle birleşir ve bir bütün oluşturur. Bilgiler böylece birbirine bağlanır ve belleğimiz de bütünleşir. Uyku ile ilgili çalışmalar, üstün zekalı çocukların, genelde gözlemlenenden daha uzun paradoksal uyku evreleri olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla şunu açıklar: Ne kadar çok rüya görürsek, bilgileri o kadar çok belleğimize yerleştiririz!
Sayfa 93 - İletişimKitabı okudu
Mizah
- Üstün zekalı çocuk mizahta bir numaradır çünkü mizah onun için dürtüleri ayarlamakta kullandığı ana yoldur. Onun tüm anahtarlarına sahiptir ve çevredeki duygulanımsal gerçekliği, mizahı bilerek kullanacak kadar incelikle algılar. ...... - Dikkat! Bunun karşıtı geçerli değildir: Üstün zekalı çocuk mizahı sıklıkla kullanır ve genellikle onu ustalıkla kullansa da, kendisine yönelik en küçük bir espriyi bile pek kaldıramaz. En tuhafı, bu durumda nüansı fark etmez ve komik anlamı algılamaz. Sözcükleri gerçek anlamlarıyla alıp, şaka ve hoş olmayan bir alay olarak algıladığı şeyi saldırı gibi görür!
Sayfa 60 - İletişimKitabı okudu
Reklam
Akranlarla özdeşleşme
Ergenlikte grupla özdeşleşme süreçleri daha da büyük bir önem kazanır. O yaşta ebeveyn modelleriyle kopuş zorunlu hale gelir ve ergen yeni özdeşleşme modellerini arkadaşları arasında bulmak zorundadır. Akranlarla özdeşleşme, normal bir gelişme seyridir. Arkadaşı, referans grubu olmayan, köşesine çekilmiş bir ergen, kimlik inşası açısından tehlikede ve acı çeken bir ergendir. Ergenler bu dönemde kimliklerini ortaya koymak için ebeveynlerinden kesinlikle farklılaşmalıdır. Ergenin bir gruba sığmasını engellemek, onu bir ebeveyn modeline hapsetmek, özgürlüğünü kısıtlamak ve kendi başına var olmasını reddetmek demektir.
Sayfa 52 - İletişimKitabı okudu
Altıncı his:Empati
Üstün zekalı çocuk , bu empati kapasitesine sahiptir. Büyük bir incelikle, ötekinin duygu durumunu hisseder ve buna hemen tepki verir. Ötekinin yaşadığı en küçük duyguyu algılar. Hatta bazen bir duyguyu, ilgili kişi tam olarak farkına varmamışken ya da bu kişi onu reddederken ya da hissetmek istemezken yakalar. Üstün zekalı çocuğun ötekini duygusunu algılaması içgüdüseldir. Hayvani algıya benzetilebilir. ...... Aynı şekilde üstün zekalı çocuk da, daha en ufak bir tartışma patlak vermeden, iki kişi arasında bir kavganın çıkacağını anlar. Bu durumda öngördüğü şeye tepki verir ama kimse tepkisine anlam veremez.
Sayfa 37 - İletişimKitabı okudu
Aşırı Duyarlılık
Aşırı duyarlılık, imkan verildiği çevreyi algılama keskinliği ile bir artıdır ama aynı zamanda bir duygusal incinme ve acı kaynağıdır. Sürekli duygusal çevresine, duygu dünyasına odaklı olan üstün zekalı çocuk, durmadan duygusal mesajların saldırısına, duyusal bilgilerin bombardımanına maruz kalır.
Sayfa 27 - İletişimKitabı okudu
- Çocuğunuzun her şeyden önce sizin tarafınızdan tanınmaya ihtiyacı vardır. Onu tüm eşsizliği ve zenginliği içinde tanıyabilmeniz gerekir. Ne azımsayarak ne de abartarak... - Büyümek ve kendini gerçekleştirmek için onun size, sevginize, varlığınıza, sınırlarınıza ihtiyacı olduğunu asla unutmayın. O küçük özerk bir yetişkin değildir. - Çocuğunuz, koyduğunuz sınırları zorlasa da, ebeveyn ve yetişkin olanın siz olduğunuzu, onu kendi taşkınlıklarından korumanın size düştüğünü asla unutmayın. - Esneklik ve uyum gösterin. O farklı bir çocuktur, kanılarınızın bazılarını sorgulayabilir. Çocuğunuzun eşsiz kişiliğine dikkatli ve açık olmayı sürdürmek ve ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için geri adım atmayı kabul edin. - Okulda karşılaşabileceği güçlüklerde ona eşlik edin. Dürüst bir şekilde, ne olup bittiğini anlamaya çalışın. Çocuğunuzu çaba harcamamakla, yeterince çalışmamakla ya da tersine, bir çırpıda okulu çocuğunuzu yönetememekle suçlamadan durumu açıklığa kavuşturun. Çocuğunuzu dinlemeye zaman ayırın. Böylece, yaşadığı gerçek zorluklarda ona daha fazla yardımcı olabilirsiniz. İlgi dolu varlığınıza güvenerek size bel bağlayabileceğini, sırtını size dayayabileceğini bilecektir. Buna bağlı olarak, okul yaşamı açık bir şekilde iyileşecek, özellikle de psikolojik dengesi korunacaktır. Kendine ve çevresindeki yetişkinlere sağlam bir güven duyacaktır.
Sayfa 240 - İletişimKitabı okudu
169 syf.
·
Puan vermedi
Hıdır Kişisel Gelişiyor
Hıdır Kişisel GelişiyorAhmet Şerif İzgören
8.1/10 · 2.146 okunma
Reklam
Zeynep Gezköy
2024 okuma hedefini ekledi.
2024 OKUMA HEDEFİ
4/30 kitap - %13 tamamlandı
4 kitap okudu
30 kitap
1.191 sayfa
1 inceleme
8 alıntı
9 günde 1 kitap okumalı.
Müezzin'in Anlattıkları
'İnanın hiç haksızlık etmiyorum. Üzücü de olsa gerçek bu. İnsanoğlu iyi değil. Belki kötü de değil. İkisinin ortası bir şey. Bazen iyi bazen kötü. Çoğu zaman kötü. Bencillik mayasında var. Eğitilirse yalnızca kendi çıkarını değil, birlikte yaşadığı insanların, hatta öteki canlıların haklarını da gözetebilen bir yaratık haline gelebilir. Çünkü böyle insanlar var. Onlardan biri de sizsiniz.' 'Yanılıyorsunuz. Bütün insanlar iyidir. Bazıları şeytanın ayartmasıyla yoldan çıkar...' diyecek oldum. 'Şeytan da tıpkı melek gibi, insanın içinde. Seçimi insan yapıyor. Günahınızı boş yere zavallı şeytanın üstüne yıkmayın.'
323 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.