Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osman Aygün

Osman Aygün
@0smaN89
free your mind
Sabitlenmiş gönderi
Akıllı insan problemin çözümüyle ilgilidir, aptal ise kendi kafasındaki herhangi bir fikri çözüm diye dayatmak ister.
Reklam
Önemli bir pozisyondayken, hangi noktada hata yaptığınızı anlarsınız? Pozisyondan çıkmanızı ne belirler? İşlemden bir veya iki hafta sonra zarar ediyorsanız, kesinlikle ha-ta yapıyorsunuz demektir. Hatta ne zarar ne de kâr durumundaysanız bile ve olayın üzerinden uzun bir zaman geçmişse, yine hata yapıyorsunuz demektir. Bir pozisyona girdiğiniz zaman azami risk noktasını tanımlıyor musunuz? Her zaman en kötü durumu belirleyen bir noktanız olmalıdır. Buna gelindiğini anladığınız zaman yapmanız gereken tek şey, hemen o durumdan uzaklaşmaktır.
Sayfa 135
Önemli olduğunu düşündüğüm başka bir nokta daha var: Borsada hiç umulmadık şeyleri - aşırı uç noktadaki olayları - beklemelisiniz. Piyasanın neler getirebileceğini düşünürken sizi sınırlayacak dar yaklaşımlar içine girmeyin. Borsada bulunduğum için, yaklaşık yirmi yıl sonunda aldığım bir ders varsa, o da her an beklenmeyen ve imkansız görünen şeylerin olabileceğidir.
Sayfa 133

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
...Ondan sonra öğrendim ki, dengesiz bir biçimde kaybetmeye başlayınca yapılması gereken şey o pozisyondan çıkmak, eve gitmek, uyumak, birşeylerle uğraşmak ve zaman geçmesini beklemekti. Dayak yemeye başladığında, kendini bu çarktan kurtarmalısın. Geriye dönüp baktığımda, zarar etme konusunda birtakım sınırlayıcı trading kurallarım olsaydı, bu kadar acı tecrübeler yaşamayacaktım.
Sayfa 122
Trend is your friend :)
trend her zaman takip edilmelidir ve trend ne kadar güçlü olursa o kadar iyi olur.
Sayfa 121
Reklam
trader'lara öneriler
Yeni trader'lara neler önerirsin? Öncelikle, iyice kavranması gereken en önemli şey, risk yönetimidir. İkinci önerim ise, çok küçük ve sınırlı işlemler yapmalarıdır. Düşündüğün pozisyon miktarının yarısıyla başla. Tecrübesiz trader'larla ilgili gözlemim, yapmaları gereken işlemin üç veya beş katı fazlasıyla işlem yaptıklarıdır. Almaları gereken risk, %1 veya 2 olması gerekirken, %5 ile 10 arasında risk alıyorlar. Gereğinden büyük ölçülerle işlem yapmalarından başka, yaptıkları tipik hatalar nelerdir? Piyasaya bir kişilik veriyorlar. En çok yapılan hatalardan biri de piyasayı canlı bir varlık olarak görmektir. Oysa, piyasa tamamıyla cansız bir varlıktır; sizin para kazanmanız ya da kaybetmeniz umurunda değildir. Ne zaman bir trader, "İnşallah" ya da "Umarım" derse, bu gerçek teşhislerde bulunacağı bir süreçten kendini uzaklaştırdığı için olumlu bir düşünme tarzı değildir.
Sayfa 112
Hisse senedi piyasası
Hisse senedi piyasasında daha çok kısa vadeli karşı-trendler vardır. Piyasa yükseldikten sonra daima düşüş göstermek ister. Emtia piyasaları, emtianın arz ve talebine göre yönlenir. Gerçekten de bir emtia kıtlığı varsa, fiyatlar daha yükselen bir trende girer.
Sayfa 110
Teknik Analiz
Bazı teknisyenler, teknik analizi kullanarak geleceği gördüklerini iddia ediyor. Teknik analiz sadece geçmişi izler ve geleceği tahmin edemez. Geçmişte olanlar gelecekte olacakları ne kadar gösterecektir, bunun için biraz kendi kafamızı kullanmamız gerek. Benim için teknik analiz bir termometre gibi. Grafiklere bakmayan temel analistler, hastasının ateşini ölçmeyen doktora benzer. Bu tam anlamıyla bir budalalıktır. Eğer piyasada sorumluluğu olan bir katılımcı isen, daima piyasanın durumunun ne olduğunu bilmek istersin; piyasa hareketli ve tehlikeli mi yoksa sakin ve durgun mu? Belli bir yer edinmek için piyasa hakkında bilebileceğin herşeyi bilmek istersin. Teknik analiz, tüm piyasanın tercihini yansıtır ve bundan dolayı analiz garip bir tercihi de yansıtabilir. Tanım itibarıyla, yeni bir grafik modeli oluşturan herşey gariptir. Herkesin tercihlerini ne yönde kullandığını anlamak, dolayısıyla da gözlem yapabilmek için fiyat hareketlerinin ayrıntılarını araştırmak benim için çok önemlidir. Grafikleri incelemek kesinlikle çok önemlidir ve; mevcut dengesizliklere ve potansiyel değişikliklere işaret eder.
Sayfa 91
Prensipler..
Kurallarımdan biri, piyasa aşırı fiyat oynamaları gösterdiği ve temponun anormalleştiği zaman pozisyonu bırakmaktı. Bunu ölçme yollarımdan biri tavan/taban günleriydi. O günlerde ardarda birkaç gün boyunca, üst üste tavan yapan piyasalara tanık olduk. Üçüncü tavan gününde, çok dikkatli olmaya başlardım. Dördüncü tavan gününde, hemen hemen her zaman pozisyondan çıkardım. Eğer şans eseri pozisyonumun bir kısmı hâlâ uzun kalmışsa, beşinci tavan gününde ayrılmayı kendime zorunlu bir kural olarak koyardım. Bu tür fiyat oynamalarının olduğu durumlarda kendimi piyasadan çıkmaya zorlardım.
Sayfa 61
Sıradan yatırımcılar (Dişçiler, doktorlar, mühendisler vs) hâlâ ortalıkta olmalarına rağmen, artık onların bir sözleşmelik işlem yapması, fon yöneticilerinin bir nefeste bin sözleşme yapması yanında anlamsız kalmaktadır. Şimdi hemen hemen çoğu zaman piyasaya ters pozisyon almanız gerekiyor. Şöyle sorabilirsiniz: "Benim tanıdığım bütün profesyonel trader'lar zaten pozisyonda. Öyleyse satın almayan kim kaldı ki?" Daha önceleri bunu düşünmüyordunuz. Çünkü her zaman daha az bilgi alan veya daha yavaş harekete geçen alacak birileri vardı. Şimdi herkes sizin kadar kararlı ve hızlı.
Sayfa 55
Reklam
En başarılı işlemler
En başarılı işlemler şu üç şeyin de iyi gittiği işlemlerdir: Temel veriler, teknik veriler ve piyasanın davranış şekli. İlk olarak piyasadaki temel veriler, arz ve talep arasında bir dengesizlik durumunu göstermelidir ki bu büyük bir hareketle sonuçlansın. İkinci olarak grafikler, piyasanın temel verilerin gösterdiği doğrultuda hareket ettiğini göstermelidir. Üçüncü olarak ise, bir haber çıktığında piyasa doğru psikolojik davranış biçimini yansıtan bir tutum içinde olmalıdır. Örneğin, bir boğa piyasası olumsuz haberleri tınmayıp olumlu haberlerde fırlamalıdır. İşlemlerinizi sadece bu tip işlemlerle sınırlarsanız, her türlü piyasada, hangi şartlar altında olursa olsun para kazanırsınız.
Sayfa 52
590 syf.
9/10 puan verdi
Yatırımcı ve Teknik Analiz Sorgulanıyor
Yatırımcı ve Teknik Analiz SorgulanıyorYaşar Erdinç
8.6/10 · 76 okunma
Teknik Analiz
Teknik analizde belirli bir an için doğru yada yanlış diye bir karar yoktur. Aradan geçecek zaman sizin doğru yada yanlış yaptığınızı gösterir.
Sayfa 311Kitabı okudu
Trendler
1. Trendler, kanallar veya destek ve direnç çizgileri fiyatların ne yöne gideceği konusunda fikir vermez sadece fiyatların hareket ettiği yön üzerindeki önemli direnç ve destek seviyelerini gösterir. 2. Destek veya dirençler kırılmaz değildir. Bilakis kırılıp kırılmayacağı dikkatle izlenmesi gereken noktalardır. 3. Destek denilen nokta alım noktası değil, aşağı kırılıp kırılmayacağı dikkatli izlenmesi gereken noktadır. Bir bakıma aslında satışa hazırlıklı olunması gereken noktadır. 4. Direnç seviyeleri ise, kısa vadeli olarak satış için kullanılsa bile yukarı doğru kırılıp kırılmayacağı dikkatle izlenmesi gereken noktalardır. 5. Teknik analizde trendler ne kadar başarılı olmuştur? Sorusu anlamsız bir sorudur. Az önce de belirttiğim gibi trendler çizilir ve fiyatların genel olarak yönü bulunarak bu yön üzerindeki destek ve direnç seviyeleri saptanır. 6. Trenlerin kırıldığı noktalarda trend kırılma kurallarına dikkat edilmelidir. Sadece bir tane trend kırılma kuralı gerçekleşse dahi trend kırılabilir veya üç şart birden gerçekleşse dahi trend kırılmayabilir.
Sayfa 259Kitabı okudu
Trend çizgilerinin kırılmaları durumu
• Trend çizgilerinin kırılmaları durumu. Diyelim ki artan bir trend çizgisini fiyatlar yukarıdan aşağıya doğru kırdı. Acaba fiyatlar düşmeye devam edecek mi sorusuna cevap verebilmek için şu kriterlere bakılmalıdır. ● Fiyatlar artan veya azalan bir trend çizgisini kırdığı andan itibaren %3-5 değer kaybetmişse veya kazanmışsa trend kırılmış sayılabilir, fakat aşağıdaki kritere de bakmalıdır. ● Fiyatlar trend çizgisini kırdıktan sonra 3 gün arka arkaya düşer veya yükselirse yine trend çizgisi kırılmış sayılır. ● Trendlerin kırılmalarına ilişkin çok önemli bir diğer kriter ise şudur; Fiyatlar bir trend üzerinde hareket ederken, trendi aşağıya veya yukarıya doğru kırmışsa ve işlem hacmi artıyorsa, bu durum trendin değiştiğini veya kırıldığını gösterir.
Sayfa 229Kitabı okudu
Trendler ne kadar sağlamdır?
•Trendler ne kadar sağlamdır? Bu soruya karşılık olarak üç önemli faktörü belirtmek istiyoruz. Bu faktörler trendin ne kadar sağlam olduğuna ilişkin fikir verecektir. ● Trend çizgisinin geçmiş olduğu tepe veya dip sayısı. Bir trend çizgisi ne kadar çok dip veya tepe noktasından geçmişse o kadar sağlamdır. Çünkü fiyatlar defalarca trendi kırmaya yanaşmış ve başarılı olamamış demektir. ● Trend çizgisinin uzunluğu. Bir trend çizisinin süresi ne kadar uzun olursa o kadar sağlamdır. 30 günlük bir artan trende karşılık 60 günlük bir artan trend daha sağlamdır. ● Trend çizgisinin eğimi. Bir trend çizgisinin eğimi yatay ise, fiyatların bu trendi kırması durumunda daha fazla düşeceği, eğer eğim dik ise trend kırılmalarından sonra fiyat düşüşlerinin fazla olmayacağı söylenebilir. Dolayısıyla daha dik bir trend çizgisi daha güvenilirdir.
Sayfa 228Kitabı okudu
413 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.