Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eslem Ayaz

“Bireylerin kendi çıkarları doğrultusunda nasıl hareket ettiklerini anlamak, bütün bir grubun başına gelenleri de bize gösterir.”
Reklam
“Eylemlerle desteklenmeyen ifadeler anlamsız denebilecek denli değersiz olacaktır.”
“Her bireyi bencil olmaya iten koşulların varlığında işbirliği nasıl gelişebilir? Bu soruya verdiğimiz yanıt, başkalarıyla toplumsal, siyasi ve ekonomik ilişkilerimizde nasıl akıl yürütüp nasıl hareket ettiğimizi belirleyecek güçtedir.”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Eslem Ayaz
@1000esl·Bir kitabı okumaya başladı
İşbirliğinin Evrimi
İşbirliğinin EvrimiRobert Axelrod
0/10 · 0 okunma
Eslem Ayaz
@1000esl·Bir kitabı okumayı düşünüyor
Empati
EmpatiPaul Bloom
0/10 · 4 okunma
Reklam
346 syf.
·
Puan vermedi
·
30 günde okudu
Bilişsel Psikoloji - Kognitif Yetiler
Bilişsel Psikoloji - Kognitif Yetilerİsmet Kırpınar
9/10 · 22 okunma
Eslem Ayaz
@1000esl·Bir kitabı okumaya başladı
Veri Nasıl Oluştu?
Veri Nasıl Oluştu?Matthew L. Jones
10/10 · 1 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
·
22 günde okudu
Hikaye Anlatıcılığının Bilimi
Hikaye Anlatıcılığının BilimiWill Storr
8.8/10 · 73 okunma
“Nihayet ergenlik çağına ulaştığımızda” diye yazıyor Psikolog Profesör Dan McAdams, “yaşantımızın geçmişimizi yeniden inşa edip geleceği hayal ederek oluşturduğumuz, -bir amacı, bütünlüğü ve anlamı olan- büyük bir hikaye olduğunu anlarız.”
Bir benliğin, bütün zayıflıklarını ve kendine has özellikleriyle varlığını evrenden ayrıştırması zaman alır. Her şey aynadaki yansımamızı fark etmemizle başlar.
Reklam
Sosyal zihinlerin oluşturulmasında oyunların rolü çok önemlidir. Sosyopat katillerin geçmişlerine odaklanan bi çalışmada katillerin %90’ının çocukluklarında hiç oyun oynamadıkları ya da sadizme ve fiziksel şiddete dayalı sıra dışı oyunlar oynadıkları ve katillerin arasındaki tek ortak noktanın bu olduğu saptandı.
Mitoloji uzmanı Joseph Campbell, “bir insanı en doğru şekilde tarif etmenin yolunun kusurlarından bahsetmek olduğunu” söylüyor.
Metaforların Önemi
Sinirbilimciler, metaforun insanın kavrama yeteneği üzerinde tahmin edildiğinden daha büyük bir etkisi olduğunu iddia ediyor. Bilim insanlarının çoğu, metaforun “sevgi”, “neşe”, “toplum”, “ekonomi” gibi soyut kavramları anlamayı sağlayan önemli bir araç olduğunu öne sürüyor. Bu kavramları gerçekten anlamak, onları “bir çiçeğin açması” ya da “bir şeyin ısınması”, “uzaması”, “küçülmesi” gibi somut olarak algılanabilen özelliklerle ilişkilendirmeden mümkün değildir.
“Bizim türümüz, parmaklarımızla kavrama yeteneğimiz ya da aletleri kullanma becerimiz sayesinde değil,” diye yazıyor Nicholas Epley, “başkalarının zihnini anlama becerimiz sayesinde dünyayı ele geçirmiştir.”
Beklenmedik bir değişiklik, tehlikenin gelip boğazımıza sarılmasına yol açar. Fakat, paradoksal bir şekilde, değişim aynı zamanda bir fırsattır. Değişim, evrende geleceğe açılan bir aralıktır. Değişim umuttur. Değişim bir vaattir. Değişim, daha başarılı yarınlara kıvrılan bir yoldur.
150 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.