Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

A

Zamanla anne babama karşı duyduğum öfkem yatıştı,çünkü artık bir şeye ihtiyacım olursa, onların yapmasını beklemek yerine kendim yapıyorum.
Sayfa 104Kitabı okudu
Reklam
Bu sevginin yalnızca sevilme arzusu olduğunu,asla karşılık bulmayan bir arzu olduğunu fark ettim.
Sayfa 103Kitabı okudu
Bir zamanlar olduğum o küçük çocuğun acısını hissettim,o hiç sevilmemiş,asla kulak verilmemiş,dikkat edilmemiş,kendisini kullanmaları için izin veren ve bir gün her şeyin değişeceğini uman çocuğun acısını hissettim.
Sayfa 103Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ancak o zaman çocukluğunda olduğu gibi kendisini kullanmalarına izin verdiğinin ve bu alışveriş için minnettar olması gerektiğine inandığının farkına vardı.
Sayfa 103Kitabı okudu
Bu kulağa şaşırtıcı gelebilir ancak bu adamın hala onu sarmalayan ebeveyninin isteğine,gücüne ve otoritesine boyun eğmek zorunda kaldığı ve onlar tarafından reddedilme korkusu nedeniyle hiçbir çıkış yolu bulamadığı çocuksu bir duruma hapsolduğu görülürse, bu daha az şaşırtıcı olacaktır.
Sayfa 102Kitabı okudu
Reklam
Anne babamızın çocukken bizi mahrum bıraktığı şeyin bir gün bize vereceklerine dair beklentimizden vazgeçmemiz gerekir. Çok az insanın bu yola çıkmasının,çoğu insanın terapistlerinin nasihatleriyle yetinmesinin Ya da dini kavramların onları kendi hakikatlerini keşfetmekten alıkoymasına izin vermesinin sebebi işte budur.
Kendimize bir faydamızın dokunmasını engelleyen bir bağlılıktır bu.
Anne babalarını sevdiklerine inanan,aslında içselleştirdileri ebeveyninin hayatları boyunca kendilerini idare etmesine izin veren ve sonunda erken ölüme sebep olan bir hastalık yaşayan küçük çocuklar olarak hapsolmuşlardı.Böylesi bir bağlılık,bastırılmasına rağmen, canlı olan bir nefreti besler ve öfkelerini masum insanlara yöneltmelerine sebep olur.Tamamıyla güçsüz hissettiğimiz sürece yalnızca nefret ederiz.
Kendi hikayelerinin farkına varan ve geleneksel ahlakın yalanlarından kendini kurtaranların,gelecekteki bilinç temeli üzerine kurulmuş bir toplumun payandaları olmalarını umuyorum.
Aslında pek bir şey değişmedi,yalnızca çocukluğunda fiziksel Ya da “yalnızca” ruhsal olarak suistimal edilenler artık o suistimalin sonuçlarından kendilerini kurtarmak üzere terapi görmeyi seçebiliyorlar.
Reklam
Toplum baskısı fark edebildiğimizden çok daha güçlüdür.
Hepsi hayatları boyunca anne babalarına-kendilerine tahmin edilemeyecek kadar çok zarar vermiş olsalar da- hürmet etmişlerdir.Ebeveynine saygı gösterme uğruna hakikate ulaşma, kendilerine sadık olma,samimi iletişim,anlayış ve takdir görme arzularını feda etmişlerdir ve bütün bunları sevgi görme ve reddedilme umuduyla yapmışlardır. Bu inkar,ağır hastalıklara ve erken ölümlere sebep olmuştur ki bu da Musa’nın, kişinin anne babasına hürmet etmesinin daha uzun yaşayacağı anlamına geldiğini söylediğinde, ne kadar yanıldığının bir başka göstergesidir.
Proust, kendisini hayattaki herhangi bir zevkten,hazdan yoksun bırakmayı annesinden pekala öğrenmiş olabilir,ancak böylesi bir tutumu ne takdire şayan ne de Erdemli buluyorum. Onun ağır bedensel hastalığına yol açan şey,bitmek bilmez bir minnet gösterme zorunluluğu duyması ve annesinin hakimiyetine kısıtlamalarına herhangi bir direnç gösteremeyişiydi.Marcel Proust’u isyanını bastırmaya zorlayan içselleştirdiği ahlaktı.Kahramanı Jean Santeuil’e söylettiği sözler annesine söyleyebilmiş olsaydı; astımı olmazdı, boğulacak kadar nefessiz kalma nöbetleri yaşayamazdı,hayatının yarısını yatakta geçirmek zorunda kalmazdı ve bu kadar erken ölmezdi.
Bu gizli korkular,anne babasının sık sık azarlamaları ve eleştirileri ile sürekli yeniden hayat buluyordu.Zeki çocuk şöyle düşünmüş olabilir:” Anne ben senin için bir yüküm.Olduğumdan daha başka türlü olmamı isterdin.Bunu bana sürekli gösteriyorsun ve aynı şekilde bunu çok iyi ifade ediyorsun.
“Gerçek şu ki ne zaman kendimi iyi hissetsem,sen her şeyi mahvediyorsun ve yeniden kendimi kötü hissediyorum çünkü bana ferahlık veren bir hayat seni rahatsız ediyor…Ancak senin sevginle benim sağlığımın aynı anda var olamaması üzücü.
2.136 öğeden 2.011 ile 2.025 arasındakiler gösteriliyor.