Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Can Usta

Çin’in Dünya’yı Terkedişi
Çok merak ettiğim bir konu Çin neden bunca avantajına rağmen çinlilerin utanç yüzyılı olarak tabir ettikleri 19.yy a kadar geri kaldılar. Nedenlerinden birine bu kitapta değinilmiş. Çin 1420 yılında 1350 gemilik bir filoya sahipken, 1436 yılında çıkan açık deniz gemilerinin yapımını yasaklayan bir imparatorluk fermanının çıkarılmasıyla geri düşmeye başlıyor.
Can Usta

Can Usta

@Abdullahdiyebiri
·
05 Temmuz 2023 21:01
15. yüzyılda Avrupa'nın 50-55 milyonluk nüfusuna karşılık, Çin'in 100-130 milyonluk hatırı sayılır büyüklükte bir nüfusu, olağanüstü kültürü, son derece bereketli ve sulanabilen 11. yüzyıldan beri mükemmel bir kanal sistemiyle birbirlerine bağlı ovaları, iyi eğitim görmüş bir Konfüçyüsçü bürokrasi tarafından çalıştırılan uyumlu, hiyerarşik yönetimi vardı.
Reklam
“Türkiye, ayıptır sorması, ne zaman akıllanacağız.”
Küçük İskender
Küçük İskender

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bana göre ideal ilişki
Sağlıklı bir ilişkinin temel taşı güven. İki tarafın da mizah duygusunun olması elzem. En önemli kıstaslardan biri birlikteyken zihnen sessiz kalabilmek. Kastettiğim şey illaki dinginlik değil, bir çaba harcama zorunluluğu hissetmemek. Belki doğaçlama, bir ölçüde spontane.. Mesela aynı odada bir saat kitap okumak ama hiç konuşmamak yine de varlığından mutlu olmak gibi. Eylemi aşkın bir sevgi. Personaya bürünme zorunluluğu duyup duymamak değil bahsettiğim şey. Ek olarak libido ve tensel uyum da yadsınamaz.
Youtube Kanal Önerisi ( kültür-sanat-tarih-bilim)
Tarih obası Sercan baylan Kazıklı Maria Omnibus Fatih altaylı Bunlar takip ettiklerim. Yukarıda yazdığım kategorilerde kaliteli kanal önerisi yapabilecek var mı?
Reklam
Bu saptamasını o ince zekasıyla karşısındakine kabul ettirmesini de biliyordu, sözcükleri tamamıyla gelişigüzel, bazen geniş bazen de dar anlamda, birbiriyle yakından ya da uzaktan ilgili bir şekilde kullanmakta sakınca görmedikten sonra, insan her şeyi iddia edebilir.
..bilimsel çalışmalar sadece ciddiyet ve çalışkanlık değil, aynı zamanda neşe ve düşünce özgürlüğü ister.
Johann Wolfgang Von Goethe
Johann Wolfgang Von Goethe
Kitaptaki ilginç tartışma
Bir taraf modern devletin bireyin kölelik cehennemi olduğunu iddia ediyor. Rönesansın devleti tanrısallaştırdığını söylüyor. İnsanın, birey ve toplum çıkarları arasındaki çelişkiye indirgendiğini ve devletin ahlak yasasının bizi putperestliğin ahlak yasalarına döndürdüğünü ekliyor. İkinci görüş de Rönesans ve Aydınlanma’nın insanın bireysel kişiliği, insan hakları ve insan özgürlüğü hususunda kazanım olduğunu savunuyor.
Gece saçmalamaları :)
Yaşam zihinsel bir yanılsama olarak hayallerini besleyebilme sanatıdır. Düş gücümüze kudretini verebilme hevesi son tahlilde varoluşsal bir krize insanoğlunun verdiği tek cevaptır. Logos'un peşinden gitme dürtüsüne yol açan merak duygusu ontolojik olarak Tanrı'ya geri dönme isteğinin bir izdüşümüdür.
161 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.