Aylin Arslan

Aylin Arslan
@Aylnarsln
Okumadan geçen bir gün yitirilmiş bir gündür (J. P. SARTRÉ).
Doktora Öğrencisi
Muğla
Avcılar, 1 Ocak
12 okur puanı
Aralık 2020 tarihinde katıldı
Reklam
752 syf.
·
Puan vermedi
Batı'da 10. yy. ile 15. yy. arasında egemen olan ve kendine has karakteristik özellikler taşıyan Feodal çağın dönemsel koşullarının bilinmesi, toplum tiplerinin incelenmesi ve toplumsal gelişimin bütüncül olarak ele alınabilmesi açısından önem arz eder. Ancak çoğu sosyoloji kitabının özellikle Sanayi Devrimini ve sonrası gelişen modern toplum yapısını detaylı ele aldığı, bu ara dönemi bir kaç sayfa ile geçiştirdiği görülür. Dönemin gelişmeye ve ilerlemeye kapalı yapısı ve çok fazla olayı barındırmamasından kaynaklanan bir yaklaşım olabilir. Ancak bu durum sağlıklı bir toplum analizini güçleştirmektedir. Zira bu dönemin ve akabinde gelişen manifaktür dönemin yeteri kadar anlaşılmaması halinde okur, modern topluma çoğu sosyoloji kitabında yazan şu meşhur cümle ile giriş yapar: "1768'de James Watt'ın meşhur buharlı makineyi keşfi ile başlayan teknolojik devrimsel süreç.." kendi adıma, bu durum bende tepeden inme bir bakış açısına sebep olmuştu. Biraz daha detaylı inceleme ile iki dönem arası geçişin nasıl gerçekleştiğini araştırmak, süreci daha anlaşılır kıldı ve böylece toplumsal bağı sağlıklı kurabilme imkânım oldu. Dolayısıyla bu kitap, feodal dönemi daha detaylı analiz etmek ve dönemin koşullarına daha iyi hakim olmak isteyenler açısından sağlam bir eser.
Feodal Toplum
Feodal ToplumMarc Bloch · Islık Yayınları · 201468 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
Aristoteles, devlet rejimlerini konu aldığı kitabında Atina yönetiminin tarihini anlattıktan sonra kendine has yaklaşımıyla Atina Devleti'nin yapısını ve işleyişini anlatmaktadır. Kitap, devlet rejimlerine yer vermesi, demokrasinin adım adım ilerleyişinden söz etmesi açısından kıymetli. Zira bu sayede yaklaşık 2600 yıl öncesindeki devlet rejimleri uygulamalarını ve farklılıklarını okuyor, günümüzle mukayese edebiliyor, öğrenebiliyoruz. Solon'un demokratik rejimi ile Otuzlar Yönetimi'nin monarşik rejimini ve tiranlığı karşılaştırmalı olarak analiz edebiliyor olmamız gibi. Bir sosyal politikacı olarak sosyal devletin izlerini çağlar öncesinden geleneksel metotlarla dahi olsa görmek kıymetli. ilginç olan ise yaklaşık 2600 yıl sonra, günümüzde de yönetimsel olarak çok farklı şeyleri konuşmuyor olmamız. Insanlık tarihi açısından çok da kisa olmayan bu süre zarfında benzer yönetimsel anlayışları ve benzer devlet rejimlerini konuşuyor olmamız ve hatta günümüzde dünya üzerinde o dönemki yönetim şartlarından daha kötü şartlarda yönetilen ülkelerin var olması insanlığın sorgulaması gereken bir konu olduğu düşüncesini uyandırmakta.
Atinalıların Devleti
Atinalıların DevletiAristoteles · İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,148 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
328 syf.
·
Puan vermedi
Kitap, genellikle sosyoloji derslerinde okutulmak üzere verilsede, ders kitabı olmanın çok ötesinde. Sosyoloji gibi devasa bir alanın kapsamını genel hatlarıyla ortaya koyuyor. Sosyoloji nedir sorusunun cevabını okuyucunun kafasında şekillendiriyor. Kitap, okuduğum diğer sosyoloji kitaplarına nazaran daha akılda kalıcı. Bunun nedeni Mehmet Zencirkıran'ın kendine has anlatım şekli. Okuyucunun zihnine kitap içerisinde verdiği güncel örneklerle konuyu çok güzel oturtuyor. Zira anlatılan her konuya ilişkin ilgili şekilde onlarca film, kitap, haber başlığı, alıntı paylaşılmış. Konunun somut örnekler üzerinden anlatılması karmaşık konuların dahi rahat anlaşılmasını mümkün kılmış. Yazarın öteki kitapları olan örgüt sosyolojisi, çalışma ve endüstri sosyolojisi kitaplarını da edindim. Merakla onları da okumaya koyulacağım.
Sosyoloji
SosyolojiMemet Zencirkıran · Dora Yayıncılık · 2015238 okunma
Reklam
176 öğeden 46 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.