Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İLKER

İLKER
@Bilimbilimicinde
Matematik
Bilimsel yöntemi icat edenler adlarının anılmasını hak ediyorlar; özellikle de Anaksimandros(MÖ 610-546), Anaksagoras(MÖ 500-428) ve Thales(MÖ 624-546).
Reklam
Big Bang geçmişe dair bilgimizin ufuk çizgisi. Big Bang başlangıç değil, ufuk. Gözlemlerimizin ve bugünkü fizik teorilerinin sınırlarının çizdiği bir ufuk.
-İlkel Evren'e ait başka "fosiller" de var mı? -Big Bang'in külleri hâlâ aramızda. Bunlar hidrojen ve helyum atomları.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yıldızlar varoluşumuzda çok önemli rol oynadı. Onlar olmasaydı, atomlar olmazdı, dolayısıyla da bu soruları soracak beynimiz de olmazdı.
Yıldızlar sonsuza kadar nükleer enerji rezervleri tükendiğinde ölüyorlar. Bizim Güneş'imiz de, hesaplarımıza göre, yaklaşık beş milyar yıl sonra ölecek. Öldüğünde büyük bir bulutsu görünümü alacak.
Reklam
Güneş'in de tıpkı bizim gibi atomlardan oluştuğunu biliyoruz. Evren'de gözlediğimiz bütün gök cisimleri, yıldızlar ve gezegenler de öyle.
Uzaktaki bir yıldızı gözlerken, onun şu anki halini değil, çok uzak geçmişteki halini görüyorsun. Şöyle özetleyebiliriz: "Uzağa bakmak, geçmişe bakmaktır."
Ormanda, parkta ya da ağaçlıklı bir yerde birkaç saat geçirirseniz, bağışıklık işlevlerinizde artış yaşarsınız. Bunun nedeninin bitkilerin kendilerini böceklerden ve diğer otoburlardan korumak için havaya saldığı, çürümeyi de engelleyen fitonsid adlı bir kimyasal olduğu düşünülüyor.
Sayfa 208Kitabı okudu
...eşyaları sınıflandırmanın verdiği haz insanları bir şeyler biriktirmeye sevk etmiştir. Atalarımız muhtemelen sabit köy yaşamına geçer geçmez eşya biriktirmeye başlamışlardı.
Sayfa 188Kitabı okudu
...yapılan birçok çalışmada, eş seçerken vücut kokularından faydalandığımız görülüyor.
Sayfa 173Kitabı okudu
Reklam
Kadınlar neden kokulara erkeklerden daha hassastır? Bunun akla yatkın nedenlerinden biri, evrim tarihimizin büyük bölümünde meyve ve sebze toplayıp küçük hayvanları avlayanların öncelikle kadınlar olmasıdır.
Sayfa 169Kitabı okudu
Müziğin evrimine ciddi bir şekilde kafa yoran ilk kişi Charles Darwin'den başkası değildi. ... .İnsanın Türeyişi kitabının on sayfasını kuşların şakımasına, altı sayfasını insan müziğine ayırmıştı. Her iki fenomeni de cinsel seçilimin sonuçları olarak görüyordu; her ikisi de eşleri cezbetme amacıyla başlatılıp detaylarla süslenen birer gösteriydi.
Sayfa 150Kitabı okudu
"Bizler atalarımız ne yediyse oyuz, ama aynı zamanda ne kustuysa da oyuz."
Sayfa 130Kitabı okudu
Lezzet katmak için yiyeceklerine müdahalede bulunan tek tür biziz. ... .Yiyecek zengin bir metafor kaynağıdır. İnsanları "tatlı" veya "ekşi suratlı" diye niteleyebiliriz. Bazı deneyimler boğazımızda "acı" bir tat bırakır. Bir işin "kaymağını yemek" gibi deyimler kullanırız.
Sayfa 120Kitabı okudu
Akılcı ve akıldışı korkular
Bazı nesne ve durumlar karşısında korku duymak akılcı bir tepkidir.... korku uyandıran organizmaların çoğu atalarımız için gerçekten tehlike oluşturmuş organizmalardır. Fakat pek çok insan bazı durumlara-hatta hiçbir tehlike içermeyen hayali şeylere- karşı da derin bir korku besler. Akıldışı gibi görünen bu korkulara "fobi" diyoruz.
204 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.