Buse

Sol yakada ve kırık bir arazide " Miseboli" Adında, iki üç katlı binaları olan büyük köyü geride bırakarak yükselmeyi sürdürdük ve dağ sıralarının üstüne varıp bir düzlükte durduk. Arabacımız bize dönüp "Burası Derbent. Artık çıkış bitti. İnişe başlayacağız. De ha! Keşiş eteğinde de Bursa görünüyor." dedi. Hepimiz hemen yerlerimizden kalkıp keşiş dizisini beyaz bulutların içine gömüldüğü için toprakla göğün birleşme noktası sayılan Keşiş Tepesini, Keşiş Dağı'nın eteğinde bir karartıdan ibaret Bursa kentini, o namlı ve bereketli Bursa ovasını tepeden kuş bakışı ile gözleyerek görüntünün görkemine ve güzelliğine karşı sessiz, konuşmadan durduk kaldık.
Reklam
1747 yılının "Büyük Mükemmel Dünya Lugatında" Johann Heinrick Zedler'in idrar hakkında söyledikleri ise son derece ilginç: "hayvanların da insanların da idrarlarında faydalı bazı şeyler vardır." Almanya'da elde edilen güherçile, (simgesi KNO3 olan, doğada özellikle Hindistan'da ve Mısır'da bulunan, tarımda gübre, hekimlikte ilaç olarak kullanılan, barut gibi patlayıcı maddeler yapımına yarayan, ak renkte ve billur durumunda bileşik bir madde.) özellikle insanlarla hayvanların sıkça idrar bıraktıkları yerlerde görülüyor. İnsan idrarı birçok alanda tedavi edici ve güçlendirici özelliklere sahiptir, saç dökülmesinde, başlangıç halindeki katarakt tedavisinde, gözlerdeki yaraların tedavisinde, kulak iltihabında, boğaz iltihabında, ellerin ve dizlerin titremesinde, kadınlarda ay hali bozulmalarında, arı sokması ve yaraların tedavisinde, sırt böğür ve taş ağrılarında ve daha bir çok rahatsızlığın tedavisinde idrar sürmek ve içmek suretiyle tedavi edici özelliklere sahiptir".
"19. yy'ın etnolojik eserlerine göre, İran'da insan idrarı yanında, ayı idrarı da şifalı ilaç olarak eczanelerde satılıyordu. Avustralya'da özellikle kadın idrarı birçok hastalığa karşı başlıca ilaç olarak çok değerliydi. Yine antik dönemde boğa idrarı en etkili ilaç olarak kabul edilmiştir."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Gaita nakli
"Dünya'da çalışmaları devam eden *gaita naklinin*; obeziteden, MS'e, Parkinson'dan kansere, diyabetten astıma ve kesin tedavisi olmayan crohn gibi çok sayıda bağırsak hastalığından kurtulmada insanlığın yeni umududur."
Sayfa 18 - DorlionKitabı okuyor
Aslında birçok hayvanın, otlak ve çayırların bozulmadığı, doğal ortamında, çeşitli hastalıklarında, kendilerine yararlı otları arayıp bulabildikleri biliniyor. Örneğin; Bezuar keçisi yılan ısırdığında hemen 'Sütleğen bitkisi' bulup yer, çünkü bu bitkinin özünde bulunan "öforbon" maddesi kana karışınca yılan zehrini etkisiz hale getirir.
Reklam