Temür Yalıg

Temür Yalıg
@Drms1071
Âli İmrân-139 En büyük Ortaçağ-İslam tarihçisi ve ekolüne sahip olma hayaliyle yaşayan asosyal bir birey
İlber Ortaylı hocamızın vefatı Cumhuriyet Dönemi Osmanlı Tarihyazımı üzerine çok büyük bir kayıp İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve hocası Halil İnalcık'dan sonraki en büyük Osmanlı tarihçisi desek herhalde yanılmayız. Osmanlı'yı Dünya'ya tanıtan önemli kişiliklerdendi. Sadece akademik eserleri ile bilinen bir tarihçi değildi. Yetiştirdiği tarihçiler bile onun ne kadar büyük bir ilim adamı olduğunu gösteren nitelikteydi. Ayrıca bir topluma tarih bilincini kazandırmak için oldukça çabalayan biriydi. Türkiye büyük bir ilim adamını kaybetti. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.
Tarih
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
Diğer taraftan Zeki Velidi Togan, Mahmud bin Veli adlı müellifin eseri Bahr el-Esrar fi menâkibi'l-ahyâr'a dayanarak Sâmânilerin, Batı Göktürk Kâğanı T'ung Yabgu'nun oğlu Sse Yabgu'nun soyundan geldiklerini söyleyerek konuya çok farklı bir bakış açısı getirmiştir.
Sayfa 148 - Yeditepe Yayınevi·Kitabı okudu
Tarih
Alp Tegin'in kendisi Sâmâniler hükümdarlarından İsmail b. Ahmed'in gulamıdır. Gazneliler, Alp Tegin'in haleflerinden Sebüktegin ile birlikte tam manasıyla bir devlet haline gelmişlerdir (977). Ancak 999 senesine kadar Sâmâniler adına para bastırıp hutbe okutmuşlar ve şeklen de olsa onlara tâbi yaşamışlardır.
Sayfa 130 - Yeditepe Yayınevi·Kitabı okudu
Tarih
Ünlü İslam tarihçisi ve İlm-i Umran'ın kurucusu İbn Haldun asabiyeyi aynı soydan gelenlerin veya bir başka sebeple aralarında yakınlık bulunanların muhaliflere karşı birlikte hareket etmelerini sağlayan dayanışma duygusu olarak açıklamaktadır. Bunun bir anlamda milliyetçilik şeklinde yorumlamak mümkündür.
Sayfa 99 - Yeditepe Yayınevi·Kitabı okudu
Tarih
Su-lu Kağan
Bu zat Maveraünnehir'deki Müslüman Arapların ilerleyişinin önünde büyük bir engel olarak dikilecekti. Öyle ki Araplar kendilerine verdiği zarar ve ortaya çıkardığı güçlükler sebebiyle ona Ebû Müzahim lakabını vermişlerdi.
Sayfa 82 - Yeditepe Yayınevi·Kitabı okudu
Tarih