Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

elgun mammadov

Derin düşünceler ayrıca daha da bunaltıcı koşullar yaratarak depresyonu kuvvetlendirebilir. Nolen Hoeksma'nın verdiği örnekte, depresyonda olan bir bayan satış elemanı zamanını bu durumuna endişelenmekle geçirdiğinden, önemli müşterilere ayıracak vakti kalmaz. Satışlar düşünce de, kadın kendini başarısız hisseder ve bu da depresyonu besler. Ama depresyona ilgi odağını değiştirmeye çalışarak tepki verseydi, kendini müşteri ziyaretine vererek kafasından üzüntüyü uzaklaştırabilirdi. Satışların düşmesi ihtimali azalır ve sırf satış yapması bile kendine güvenini artırarak depresyonunu bir miktar azaltabilirdi.
Reklam
Roman okumaktan TV seyretmeye kadar, seçtiğimiz tüm faaliyetlerimizi ve arkadaşlarımızı kendimizi iyi hissetmek amacıyla seçiyor olabiliriz.Kendini yatıştırma sanatı, temel bir hayat becerisidir.John Bowlby ve D.W. Winnicott gibi bazı psikanalitik düşünürler bunu en en önemli psişik araçlardan biri olarak görürler.
Düşüşler en az çıkışlar kadar hayata bir tat katar, ancak bunların dengede olması gerekir.Kalbin matematiğinde kişinin kendini iyi hissetmesi olumlu ve olumsuz duyguların oranına bağlıdır –en azından ruh hali konusunda yüzlerce kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırmalarda, deneklerden rasgele anlarda yanlarında taşıdıkları çağrı cihazlarının hatırlatmasıyla o anki ruh hallerini kaydetmeleri istendiğinde çıkan sonuç budur.İnsanın kendini iyi hissetmesi için tatsız duygulardan kaçınması gerekmez; ancak fırtınalı duyguların tüm olumlu ruh hallerinin yerini alacak kadar kontrolden çıkmaması gerekir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Aslında, bize sıkıntı veren duygulara hâkim olabilme, duygusal sağlığımızın anahtarıdır; aşırılık –fazla yoğun ya da uzun süreli duygular– dengemizi bozar.
Reklam
Aslında, bize sıkıntı veren duygulara hâkim olabilme, duygusal sağlığımızın anahtarıdır; aşırılık –fazla yoğun ya da uzun süreli duygular– dengemizi bozar.
Amaç,duyguları bastırmak değil, dengedir:Her duygunun kendine özgü bir değeri ve önemi vardır.Tutkusuz bir hayat,yaşamın kendi zenginliklerinden kopuk ve yalıtılmış,donuk,çorak bir kayıtsızlık alemine dönüşebilir.Ancak Aristo’nun tespit ettiği gibi,makbul olan uygun duygudur,yani koşullarla orantılı biçimde hissedebilmektir.Duygular fazlasıyla bastırıldığında donukluk ve uzaklık yaratır;kontrolden çıktığında,aşırı ve ısrarlı,patolojik bir hale gelir.Kişiyi felç eden baskın kaygılanmada,öfkeye dönüşen kızgınlıkta ve manik ajitasyonda olan da budur.
insanı insan yapan niteliklerin çoğu, duygusal zekâdan gelmektedir.
Artık çocukları notlarına göre sıralamaya daha az; onların kendilerine özgü yetenek ve özelliklerini keşfetmelerine yardımcı olmaya ve bunları geliştirmeye ise daha çok zaman ayırmalıyız.
Reklam
Bu tür bulgular Dr. Damasio’yu, sezgilerimize ters gelse de,hislerin akıllıca kararlar alabilmek için vazgeçilmez olduğu kanısına götürmüştür;hisler bize doğru yönü gösterir,ondan sonra kuru mantık işe yarar.Yaşam bizi çok çeşitli seçimlerle baş başa bırakır(Emeklilik tazminatını nereye yatırmalısın? Kiminle evlenmelisin? gibi) ve hayat boyunca duygusal öğrenimle edinilenler(felaketle sonuçlanan bir yatırımın anısı veya acı bir ayrılık),başlangıçta bazı seçenekleri eleyip bazılarını öne çıkararak kararı şekillendirecek sinyaller verdirir.Dr. Damasio’ya göre,bu şekilde duygusal beyin,muhakeme alanında düşünen beyin kadar işe karışır.Demek ki,duygular mantıklı olmak için gereklidir.
Hepimizin kendi deneyimlerinden bildiği üzere, kararlarımızı ve hareketlerimizi şekillendirirken hislerimiz çoğu zaman düşüncelerimize baskın çıkar.Salt zekâya,yani IQ’nun ölçtüğü şeye verdiğimiz değer ve önemde çok aşırıya gitmişiz.Duygular bize hâkim olduğu sürece,zekâ –iyi ya da kötü– hiçbir yere varamaz.
Türümüz var oluşunu büyük ölçüde duyguların insan ilişkilerindeki gücüne borçludur.
%28 (75/263)
·
Beğendi
Duygusal Zekâ EQ
Duygusal Zekâ EQDaniel Goleman
8.3/10 · 2.791 okunma
elgun mammadov
2024 okuma hedefini ekledi.
2024 OKUMA HEDEFİ
0/10 kitap - %0 tamamlandı
Henüz kitap okumadı
10 kitap
0 sayfa
0 inceleme
13 alıntı
25 günde 1 kitap okumalı.
653 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.