Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fatih ÇELENK

Fatih ÇELENK
@Fatihclnk
South east european university
Ordu
18 okur puanı
Ocak 2021 tarihinde katıldı
1062 syf.
6/10 puan verdi
·
40 günde okudu
Anna Karenina
Anna KareninaLev Tolstoy
8.7/10 · 39,5bin okunma
Reklam
236 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Çok uzun zaman sonra okuduğum ilk Türk eser ve ilk Sebahattin ALİ kitabım. Okurken kendime çok kızdım, neden kendi dilimde olan yazarlardan bu kadar koptuğum, ortak coğrafya da, ortak duygular paylaştığım, aynı kültür ve ahlâk çerçevesinde yetiştiğim kalemlerden bu kadar uzak kaldım diye! Özellikle Anna Karenina'nın sıkıcı olay örgüsünden sonra ilaç gibi gelen bir roman oldu. Ayrıntılar o kadar güzel ve sade bir şekilde tasvir edilmiş ki, o sayede tüm karakterleri sıkılmadan ve severek tanıyabildim. Roman her anlamıyla çok güzeldi. Cehalet döneminde kalmış kültürlerin, geleneklerin ve adetlerin bir çoğunun günümüzde var olduğunu görmek çok acı bir gerçek. Dönemine göre çok aydın bir roman, bana göre ağır bir otokritik bir eser. Eğitimsizliğin getirdiği dezavantajları, liyakattan çok paraya ve güce tamah edildiği, insanların çizdiği adı ahlak çerçevesi olan bir saçmalıkta kadın, erkek ilişkilerin baya kalmış olması, bundan dolayı sağlıklı ilişkiler kurulmayan, eril bir düşüncenin sahip olduğu ve genelde testesteronun verdiği yetkiyle düşünülmeden kurulmuş ilişkilerin ortaya çıkarttığı acı olaylar. Bunlardan dolayı bu roman benim için bize kültür diye dayatılan saçmalıklara karşı bir öz eleştiri, bir yakarış.
Kuyucaklı Yusuf 
Kuyucaklı Yusuf Sabahattin Ali · İş Bankası Kültür Yayınları · 2019174,9bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bu sesle dinin bir alakası yoktu. Böyle olmasa Sarı hafız da, pek dini bütün olmadığını bildiği ve camide ancak bayramdan bayrama gördüğü Selahattin bey için, bu kadar candan haykıramazdı. Burada Allah falan da yoktu; ölen bir insana, ölümü bütün dehşetiyle duyan bir insanın hitabı vardı.
Sayfa 171Kitabı okudu
Şu anda bu koskoca dünya üzerinde kendisini düşünen bir tek kişi bile mevcut olmadığına o kadar emniyeti vardı ki, acı bir kabadayılıkla kendisi de hiç kimseyi düşünülmeye layık bulamıyor; fakat bundan sebebini anlayamadığı bir üzüntü duyuyordu.
Reklam
Zaten bir felakete sükûn ve itidalle tahammül edenlerin manzarası, o felaket için ağlayıp çırpınanların manzarasından çok daha korkunç ve ezicidir.
Hiç kimse durumdan hoşnut değil ama herkes aklından hoşnut.
Savaşlar, isyanlar ve çatışmalar bedenle onun istekleri yüzünden çıkmıyor mu? Bütün savaşalar maddi kazanımlar yüzünden çıkar, maddi kazanımlara da bedenimize köle gibi hizmet edebilmek için ihtiyaç duyarız.
Sayfa 100Kitabı okudu
Ama Atinalılar, başarılı zanaatçıların da ozanlarla aynı hataya düştüklerini gördüm. Zanaatlarını güzel bir şekilde icra etmeleri yüzünden, çok daha önemli başka alanlarda bilge olduklarını sanıyorlardı ve bu kusurları sahip oldukları bilgeliği gölgeliyordu.
Dine uygun olan öyle olduğu için mi Tanrılar tarafından sevilir, yoksa Tanrılar tarafından sevildiği için mi dine uygundur?
Sayfa 15 - Sokretes - EuthyphronKitabı okudu
Reklam
Atina demokrasisi tarihinin en karanlık noktalarından biri, kuşkusuz MÖ 399'da Sokretes'in ölüme mahkum edilmesidir.
76 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.