Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hasan Furkan Efeoğlu

"İyi insanlardan iyi şeyler öğrenebilirsiniz. Ama bunu kötülerden aldıklarınızla karıştırırsanız bir zamanlar içinizde yaşayan ruhu da öldürürsünüz." (Musonius Rufus, Megaral ı Theognis'ten alıntılıyor.)
Reklam
Kişi zayıflıkları üzerine düşünmediği sürece öz farkındalıktan nasıl bahsedebiliriz?
"Hayatın biraz karıştı. Belki de fazlasıyla karıştı. Ne olmuş ? Bu bildiğin felsefeyi değiştirmez. Mantıklı seçimlerin seni sonsuza kadar terk ettiği anlamına da gelmez. Aslında onları geçici olarak terk eden sensin. Eğitiminin araç ve amaçlarının anlık dalgalanmalardan etkilenmeyeceğini unutma. Dur ve kendini toparla. Hepsi bıraktığın yerde seni bekliyor"

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Marcus Aurelius yazılarında sürekli kendisinden önce yaşamış imparatorların öldükten sadece birkaç yıl sonra unutulmasından bahseder. Ona göre bu, ne kadar çok şehir fethetsen de tüm dünyayı emrin altına alsan da tüm bunların kumdan kaleler yapmaktan fark sız olduğunun bir kanıtıdır. Zaman rüzgarı çok geçmeden hepsini alıp götürecektir.
" Hiçbir şey istememek tanrılara has bir özelliktir. Ve ancak tanrılara yakın olan insanlar çok az şey ister" (Diogenes)
Reklam
" Bizi yozlaştıran ve ele geçiren şeylerin sadece zenginlik ve itibar tutkusu değil aynı zamanda huzura, tatile, seyahat etmeye ve öğrenmeye olan tutkumuz olduğunu unutma. Önemli olan söz konusu dış etkenin ne olduğu değildir. Bizi asıl ele geçiren şey ona verdiğimiz değerdir. Kalbimiz neredeyse, hayatımızın engeli de oradadır." (Epiktetos, Makaleler)
"Nefret bir insanın taşıyamayacağı kadar büyük bir yüktür" (Martin Luther King Jr.)
“Böyle bir filtre var. Adalet. Mantık. Felsefe. Eğer Stoacı düşüncenin tek bir mesajı olabilseydi, o da şu olurdu: Her türden dürtüyle karşılaşacaksın. Sana düşen görev onları sanki elinde bir köpeğin tasmasını tutuyormuşçasına kontrol edebilmek. Daha basitçe anlatmak gerekirse: Harekete geçmeden önce düşün ve kendine şunu sor: Şu an kontrol kimde? Bana hangi ilkeler rehberlik ediyor?”
Sevilmemekten korkanlar, başkaları onları sevsin diye o kadar çok uğraşır ki her şey ters teper.
Reklam
320 syf.
6/10 puan verdi
·
24 günde okudu
"Modern Keşiş" adı ile yazılmış bir kitap ilgimi çeker. Eser o eski bilgelerin geçmişte kaldığını ve çevrenin-düzenin değişmesiyle bizim bilgelik biçimimizin ya da onu yaşama aktarış şeklimizin nece değiştiğini anlatmak istiyor. Can sıkıcı kısmı ilk 150 sayfadan sonra geliyot. Çok fazla konuya kısa kısa değindiği için kendimi her sayfada sanki Google'de arama yapıyor zannetmeye başladım.
Modern Keşiş
Modern KeşişPedram Shojai · Ganj Yayınları · 201718 okunma
320 syf.
6/10 puan verdi
·
24 günde okudu
Modern Keşiş
Modern KeşişPedram Shojai
6.3/10 · 18 okunma
"Perhiz yaptığımızda önemli bir şey daha gerçekleşir. Bedenimiz keton denilen yağ hücrelerini parçalama sürecine başlar. Bu beyne enerji sağlamanın son derece etkili bir yöntemidir. Ayrıca perhiz yaparken insanların fevkalade bir berraklığa kavuştuğu gözlenmiştir. Atalarımız bunu anlıyordu ve perhiz yaparken meditasyonda daha derinlere dalabildiklerini öğrendi. Düşünsenize, İsa, Musa, Buda, Muhammet, Gandi ve pek çok ünlü kişi perhiz sırasında derin mistik deneyimler yaşamıştır. Bu denenmiş ve kabul görmüş spritüel bir gelenektir, işe yaramıyor olsaydı bugüne kadar devam etmezdi."
Sayfa 172Kitabı okudu
"Felsefeye bir amir gibi değil, daha çok dertlerinden kurtulmaya, yaralarını sarmaya ya da acılarına merhem bulmaya çalışan bir hasta olarak dön. Onu bu şekilde değerlendirirsen her şeyi ortalığa dökmeye gerek duymadan mantığa ayak uydurur ve sırtını kolayca ona dayayabilirsin." (Marcus Aurelius)
821 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.