Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlhan Çağlar

Ekonomi, Adam Smith tarafından ayrı bir bilim dalı olarak sunulduğunda içinde bulunduğu siyasal ortamın ve dolayısıyla biçimlendiği ideolojinin etkisini vurgulayarak siyasal ekonomi ( Political Economy ) olarak adlandırılmıştı. Adam Smith ve ondan sonraki klasik iktisatçıların yazdıkları kitaplar hep siyasal ekonomi adını taşıyordu.
Sayfa 94 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
Ahbap çavuş kapitalizminin günümüzdeki doruk noktası olarak Rusya gösteriliyor. Her türlü ekonomik karar Putin'den geçmek zorunda. Onun onaylamadığı kişilerle iş yapılmıyor, onun onaylamadığı izinler verilemiyor. Putin de işleri hep kendi arkadaşlarına veriyor ve karşılığında gereken desteği aliyor.
Sayfa 66 - Remzi KitabeviKitabı okudu
2008 krizi, üçü beş gösteren, olmayan parayla olmayan varlıkları satın almaya özendiren, ahlaksızlıktan cesaret bulmuş açgözlülüğe inmiş bir tokat gibi etki yaptı.
Sayfa 49 - Remzi KitabeviKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Her paradigma değişimi mutlaka bir dönüşümle sonuçlanmıyor. Bazen paradigma değişse de sistem ona ayak uyduramıyor. Mesela İran, Atatürk’ün Türkiye’de yaptığı paradigma değişimini aynen kopya etmek istedi. Bu yolda değişiklikler de yaptı ama bunu bir dönüşüme çeviremedi. Toplumsal yapı, bu değişimi kabul etmedi ve yeni paradigmayı dönüşüme çeviremediği için bir süre sonra İran eski paradigmaya geri döndü.
Sayfa 19 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Esasen, siyasal Türk milliyetçiliğinin hedefi komünizm ile mücadele değil, devletin yeniden inşası ve toplumun ileri bir sanayi toplumu olarak Türkiye’nin o günkü kısıtlı imkânları ile yeniden örgütlenmesidir:
Sayfa 55 - KriptoKitabı okudu
Reklam
Bozkurtlarn Ölümü" Atsız Hoca'nın efsanevi romanının adıdir. Çuluk Kağan ölmüs yerine Kara Kağan geçmiştir. Kara Kağan'in kötü yonetimi Göktürk Devleti'ni büyük bir yıkıma sürükler. Yıkım ani değildir, aksine yavaş yavaş gelir. Göktürkler Çinli karisinin elinde oyuncak olan kağanlarına olan saygların yitirirler. Herkes felâketin gelmekte olduğunu görür ancak felaket sanki kaçınılmaz ve durdurulmazdır. Türk tarihinin en büyük kahramanlarından olan efsane Göktürk prensi Kürşad'ın çabalar da Göktürk İmparatorluğu'nun çöküşünü durduramaz Sonra , Çin hakimiyetinde esaret altında geçen yıllar başlar...
Atatürk, Avrupa’nın Lozan’ı nihaî bir barış değil, geçici bir ateşkeş olarak gördüğünün farkındadır. Bu görüşünü en açık bir şekilde Gençliğe Hitap’ında ortaya koymuş ve gelecek nesilleri uyarmıştır. Avrupa ve dünyanın geri kalan kısmı ile onurlu ve eşit bir ilişkinin ancak güçlü olmaktan geçtiğini ortaya koymuştur
Sayfa 17 - KriptoKitabı okudu
Bunalımdaki Türkiye
1990ların başından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne değişik nedenlerle intikam veya nefret hisleri içinde olanlar,bölücü akımlara kapılanlar veya ideolojik saplantıyı temsil edenler tarafından Atatürk'ün milli devlet projesinin başarısız olduğu, Cumhuriyetin topluma mutluluk vermediği ve gelişmenin önünde temel engel olduğu ileri sürülmektedir. Bu çevreler tarafindan bir cumhuriyet-demokrasi çelişkisi olduğu tezi ortaya atilmaktadır Milli devlet ve Türk milleti kavrami, Türk olan her şeyden uzak duran bu çevreler tarafindan şiddetle eleştirilmekte, modası geçmiş olarak sunulmaktadır.
Sayfa 13 - KriptoKitabı okudu
1965 sonrasında Türkiye de Cumhuriyet döneminin belki de en özgür ortaminin oluşmasının sebepleri bu geçmişte aranmaldır. 1965 sonrasi ortaminin Türkiye'de düşünsel bölünmelerin ortaya çıkmasına sebep olması, bir anlamda fili düzeydeki özgürlük nedeniyledir. Çünkü, Türk aydının düşensel dünyası Batılılaşma'nın başlangıcından beri devletin verdiği sınir çerçevesinde dolaşmış; bu müsamaha sınırı ancak 1965 sonrasında genişlemiştir. Türkiye'deki düşünsel ayrışmalar 1965 sonrasında bağımsız örgütlenme aşamasına ulaşılmasıyla başlamışsa, buna rağmen farklı örgütler Türk toplumunun tarihi ve sosyo-ekonomik üzerinde pek görüşler ileri sürememişlerdir.
Aslında, 12 Mart öncesinde Ülkü Ocaklılar'la Dev Gençliler'in. darbe anlayışında birleşmelerinin bir temeli olmalıdır ve bu temel 27 Mayıs sonrası ayrımlanmalarda aranmalıdır. İttihat ve Terakki Partisi'nin eyleminin belli ölçüde farklı yorumuna dayandırılan bu ayrı hareketlerin olaylara bakış açısının benzerliği, İmparatorluğun son dönemindeki olaylarla 1960 sonrası olaylar arasında paralellik kurmanın dayanağını teşkil etmekte ; bürokratik güç merkezlerinin oluşturulması da AP ve İslamcılar'ın zaten varolan Batılı eğilimlerini güçlendirmeleri yönünde etki yapmaktadır.
Sayfa 81 - İletişimKitabı okudu
Reklam
Türkiye’de Tanzimat’tan beri aydının temel görevi devleti kurtarma biçiminde anlaşılmıştır. Bu görev bilinci süregiderken, tüm aydın grupların birbirine yakın biçimde anladıkları “ uluslaşma ” görevi gündemi gelmiştir. 1960 Darbesi’ni de bu gelişim çerçevesinin dışında algılamamak gereklidir.
Sayfa 72 - İletişimKitabı okudu
Serbest Fırka’nın kapatılmasından sınırlı demokrasiye
Serbest Fırka’nın kapanması da, Türkiye’de ordunun en önemli dayanağı olduğu iktidar güdümlü muhalefete dahi tahammülsüzlüğünü gösterir.
Sayfa 55 - İletişimKitabı okudu
Geri129
447 öğeden 436 ile 447 arasındakiler gösteriliyor.