Yusuf A.

Yusuf A.
@Rabbaniyyun
müslüman/evli
Lisans
988 okur puanı
Ekim 2018 tarihinde katıldı
SAĞ ELİYLE YEMEK YİYEMEYEN SAHABİ ve Hz. ÖMER’İN ÜMMETE ŞEFKATİ
İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed, Kitâbu’l-Âsâr’larında şöyle rivâyet etmiştir: Ömer b. Hattâb (ra), Medine’de insanlara yemek ikram etmişti. Elinde asâ olduğu halde yemek yiyenlerin etrafında dolaşıyordu. Sol eliyle yemek yiyen bir adama uğradı. Hz. Ömer: “Ey Allah’ın kulu, sağ elinle ye!” dedi. Adam: “Ey Allah’ın kulu, sağ elim meşgul” dedi. Bir müddet geçti, sonra Hz. Ömer ona tekrar uğradı, adam sol eliyle yemek yemeye devam ediyordu. Hz. Ömer: “Ey Allah’ın kulu, sağ elinle ye!” dedi. Adam: “Ey Allah’ın kulu, sağ elim meşgul” dedi. Bu, üç defa tekrar etti. Bunun üzerine Hz. Ömer: “Neyle meşgul?” diye sordu. Adam: “Mûte savaşında sağ elim koptu” dedi. Bu cevap üzerine Hz. Ömer onun yanına oturdu: “Sana kim abdest aldırıyor? Senin başını ve elbiselerini kim yıkıyor? Şu işini kim yapıyor?” diyerek ağlamaya başladı. Sonra ona hizmetçi, binek, yemek, nafaka ve onun işine yarayacak şeyler verilmesini emretti. Bunu gören Hz. Peygamber’in ashabı, insanlara karşı şefkatini ve Müslümanların işlerine göstermiş olduğu ihtimamı gördükleri Hz. Ömer’e yüksek sesle dua etmeye başladılar. (Muhammed b. Hasan, el-Âsâr, 865; Ebû Yûsuf, Kitâbü’l-Âsâr, 938)
Reklam
İmam
Ebu Mansur El Matüridi
Ebu Mansur El Matüridi
’ye göre bilgi kaynakları: -duyular -haber -akıl Gerekli şartları taşıdıkları sürece bu üç yoldan biriyle veya her üçüyle birlikte elde edilen bilgi kesindir. Bazı şeylerin bilgisi sadece akılla, bazılarının bilgisi yalnızca haberle, bazılarının ise duyularla bilinir. Dolayısıyla hiçbir bilgi kaynağının görevini bir diğeri yapamaz ve biri diğerinin yerini dolduramaz.
ŞEYHAYN kelimesiyle hadiste: Buhârî ile Müslim, İslâm tarihiyle kelâm ve mezhepler tarihinde Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer, Hanefî fıkhında Ebû Hanîfe ile Ebû Yûsuf, Şâfiî fıkhında Abdülkerîm er-Râfiî ile Nevevî kastedilmektedir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Cem-i Mükesser diyor ki: Siz benim neden kırıldığımı nerden bileceksiniz?”
Manaya delaleti açık olan lafızlar, açıklık derecesi itibariyle kuvvetliden zayıfa doğru; zâhir-nas-müfesser-muhkem şeklindedir. #ihtisasçalışmaları
Reklam
Reklam
2.025 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.