Mete Kapgan

Mete Kapgan
@Selimdeniz1907
Medeniyet, ürettiği kötülüklere çare bulmak için, umutsuz bir yarıştır.
Tatil planı hazırsa sıra okuma listenizde!
Bu yaz yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz kitapları sizin için bir araya getirdik. 💬 Siz olsanız bu listeden hangisiyle başlardınız?
Siz ey zamanımızın halkları!Size gelince,köleleriniz yoktur ama asıl sizler kölesiniz;kölelerin özgürlüğünü kendi özgürlüklerinizle ödüyorsunuz.Birini öbürüne üstün tutmaktan istediğiniz kadar övünün,bence bu insanlık duygusu değil, korkaklıktır daha çok.
Atatürk'e inancımız o'nun engin ve sezişine ve canlı hareketlerine bağlanıyor. Atarürk'e gerçek yolu seçtiği ve davasından ödün vermediği için bağlıyız. Yoksa o doğruyu görmemekte ısrar edenlerin iddia ettikleri gibi, bir tapınak değildir.
Çağının zihnî prangalarından kurtulmak istisnai insanların işidir.
6 Mart 1930... Gazi, Antalya'da halkın dertlerini dinlemekten bunalmış, Rıza Soyak'a vardığı sonuçları anlatırken, çok yorgun, düşünceli ve sinirli görünüyordu. Bir sigara yaktı. ''Bunalıyorum çocuk, büyük ıstırap içinde bunalıyorum!'' dedi. ''Görüyorsun ya her gittiğimiz yerde mütemadiyen dert, şikayet dinliyoruz. Her taraf derin bir yokluk, maddi manevi bir perişanlık içinde(...) Bunda bizim bir günahımız yoktu; uzun yıllar hatta yüzyıllarca dünyanın gidişinden gafil, birtakım şuursuz idarecilerin elinde kalan bu cennet memleket düşe düşe şu acınacak hale düşmüş. Memurlarımız henüz istenilen seviyede ve kalitede değil; çoğu görgüsüz, kifayetsiz ve şaşkın. Büyük yeteneklere sahip olan zavallı halkımız ise kendisine mukaddes akideler şeklinde telkin edilen bir sürü batıl görüş ve inanışların etkisi altında uyuşmuş, kalmış. Bu arada beni en çok üzen şey nedir bilir misin? Halkımızın zihninde kökleştirilmiş olan , her şeyi başta olandan beklemek alışkanlığı(...) Bütün iyilikleri bir şahıstan, yani şimdi benden istiyor, benden bekliyor, fakat nihayet ben de bir insanım be birader, kutsi bir kuvvetim yoktur ki.