Araba SevdasıRecaizade Mahmut Ekrem Uzun zamandır düşünüyordum, Rus, Fransız, Alman, Amerikan ve bizim edebiyatımızdan mümkün olduğunca iyi kitapları okumaya çalışıyorum, ancak fark ettim ki Türk edebiyatının bir ilki olan Araba Sevdası ve ona yakın kitapları okumamışım. Araba Sevdası ile başladım, beklediğimden çok daha iyi çıktı, bir çok yerinde yüzümde gülümseme eksik olmadı. İstanbul'un entelektüel çevresini de hem gayet güzel anlatmış hem de inceden inceye eleştirmiştir. Dönemin güzel yapıtı ancak şunu da eklemeden geçmeyeyim uzun tutulmuş bir kitap bir çok gereksiz detay ve karakter var daha kısa bir kitap olsaydı bence çok daha iyi olurdu. Yine de okumadıysanız tavsiye ederim.
Panait ustanın okuduğum ikinci kitabı. Rumen olmasına rağmen bütün kitaplarını Fransızca yazmıştır. O da bir çok yazar gibi aşk acısı çekmiştir. Sefaleti ıstırap ve depresyondan dolayı intihara teşebbüs etmiştir. 40 yaşından sonra da bize bu güzel eserleri bırakmıştır. Bu kitapta burjuva ve işçilerin farklı yanlarını gösteren ustanın dili akıcı.
Kısa bir kitap olması sizi şaşırtmasın, bir Minos kadar akıcı değil. Cümlelerin üzeinde düşünülmesi gerekiyor. Daha çon dindarlık nedir sorusuna yanıt arıyor konuşmacılar