1943
Epinomis

Epinomis
2024 20. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2024 00:00
Kısa bir kitap olması sizi şaşırtmasın, bir Minos kadar akıcı değil. Cümlelerin üzeinde düşünülmesi gerekiyor. Daha çon dindarlık nedir sorusuna yanıt arıyor konuşmacılar
EpinomisPlaton (Eflatun) · Maarif Matbası · 1943263 okunma
Epinomis - Platon
2026 154. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2026 13:06
Platon'un tüm eserlerini okudum sanıyorken, kontrol ettiğimde bu eserini okumadığımı fark ettim, bir çırpıda okudum zira çok kısaydı lakin içerik olarak dolu dolu bir eserdi. Bu kez başrolde Sokrates’in olmaması beni şaşırttı. Günümüzden yaklaşık 2400 yıl önce yaşamış bir filozofun ufuk açan düşüncelerini okumak her zaman ki gibi büyük keyifti. Bilgelik yolunda ilerlemek isteyen herkesin Platon’un tüm eserlerini okumasının önemli olduğunu düşünüyorum. Herkese keyifli okumalar. Kitaba 8.1/10 puan veriyorum.
2021 11. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2021 17:32
Epinomis kitabı Türkçeye '' Gece Toplantısı " şeklinde çevrilmiş bir kitaptır. Kitabın birinci bölümünde bilgi ve bilgelik üzerine farklı kişilerin konuşmalarıyla geçiyor. Bilgi ve bilgelik kavramı üzerinde durmasının yanı sıra bu bölümde dönemin astronomi, tarih ve sosyolojik yapısı hakkında da bilgi sahibi olunabiliyor. Kitabın ikinci - Ahlaka Dair - bölümünde ise tutuklanan Sokrates'in, öğrencisi Kritos tarafından kaçırılmaya çalışma iknasını ele alıyor. Sokrates böyle bir durumun ahlaki boyutunu ve savunduklarıyla çelişen taraflarını anlatıyor. İyi okumalar :)
2021 316. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2021 16:53
30 sayfalık, çerez niyetine adeta, çok rahatça okunabilecek, ‘Bilgelik’ konusuna yönelik bir kitap. Tanıtımda da bahsedildiği üzere erdem, cesaret ve dindarlık gibi kavramlar üzerine de sorulan sorularla ilerliyor. İyi okumalar dilerim..
Platon'un Düşünce Derinliği
2024 6. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2024 01:17
Bilgeliğin ne olduğuna ve bilgeliğe nasıl ulaşılacağına dair çerez niyetinde bir okuma oldu. Sade anlatımı ve sayesinde kolay anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar diliyorum.:)
1000k
2020 35. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2020 01:21
Atinalı Yabancı bu eserde bilgeliğe giden yolun sayılardan geçtiğini ileri sürmektedir. Platon'un Matematik ve Geometri'ye verdiği önem bu eserde kendisini gösteriyor. Ayrıca Ruh üzerine diyalogları içeren eser, gök cisimleri üzerinden de diyaloglar içeriyor

Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.