Ahlak, izlenmediğinde de sürüyorsa gerçektir.
2026 6. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 23:54
Platon’un okuduğum kitapları arasında, en sade ama en net metinlerinden biri diyebilirim Kriton için… Konuyu uzun uzadıya değil, dolandırmadan anlatan bir kitap… Kriton’da genel olarak şu anlatılır: Sokrates bilindiği üzere haksız yere ölüme mahkum edilmiştir, arkadaşı Kriton da ona kaçma imkanı sağlar… Kitap Sokrates’in bu durumu ahlak ve adalet çerçevesinde değerlendirmesi üzerine bir diyalog… Verdiği mesaj çok net: Hepimizin hayatta ilkeleri vardır. Peki bu ilkeler iş zorlaştığında da geçerli mi?
2026 14. kitabı
Kriton, Platon’un en kısa ama en düşündürücü diyaloglarından biridir. Eser, ölüm cezasına çarptırılan Sokrates ile dostu Kriton arasında geçer. Kriton, Sokrates’i hapisten kaçırmak ister; dostlarının yardım etmeye hazır olduğunu ve kaçmasının mümkün olduğunu anlatır. Ancak Sokrates, haksızlığa uğramış olsa bile yasaları çiğnemenin doğru olup olmadığını sorgular. Böylece kitap, adalet, vicdan, toplum kuralları ve insanın kendi ilkelerine sadık kalması üzerine güçlü bir felsefi tartışmaya dönüşüyor. Kitabın dili oldukça sade ve akıcı; ağır bir felsefe kitabı hissi vermeden düşündürmeyi başarıyor. Diyalog şeklinde ilerlediği için okuması kolay ve sürükleyici. Felsefeye yeni başlayanlar için güzel bir giriş kitabı olduğu gibi, “doğru olan nedir?” sorusunu seven herkes için de keyifli bir okuma sunuyor. Kısacası, ince ama etkisi büyük bir çerezlik klasik.
2023 51. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2023 00:49
Platon'un gerçek ismi, Aristokles'ti. Beden gücünün genişliğinden dolayı, Argoslu güreşçi hocası ona Platon ismini vermiştir. Platon'un hayatını ve yönelimlerini büyük ölçüde değiştiren ilk neden Sokrates'ti. Sokrates'le tanışmadan önce yazmış olduğu lirik ve dramatik şiirlerini, onun öğrencisi olduktan sonra yakmıştır. İkinci neden ise hocasının başına gelenlerdi. İnfazın ardından Platon, diğer Sokratesçilerle birlikte güvenlik amaçlı seyahatlere çıktı. Kriton da o dönemde yazdığı diyaloglarından birisi. Platon'un gençlik diyalogları "EuthyphronEuthyphron, Sokrates’in SavunmasıSokrates’in Savunması ve KritonKriton" bizlere Sokrates'in son zamanlarından bahseder. Euthyphron'da, suçlamaların tebliğini, Savunma'da, mahkeme aşamasını ve Kriton'da ise ölmeden önce son gün hapishanedeki Sokrates'i okuruz. Bu üç eser biyografik olarak tanımlanıyor. Zenginliğiyle bilinen Kriton, Sokrates'in dostudur ve onu hapishaneden kaçırmak için gelir. "Dinsizlik ve gençleri baştan çıkarma" suçundan haksız yere mahkum edilen arkadaşını, bu adaletsizlikten kurtarmak ister. Fakat Sokrates, kaçmanın adaletsizlik olduğunu, yurttaş olarak ülkesine itaatsizlik etmiş olacağını ve bu durumun yasa ihlali olduğunu iddia etmektedir. Eserden Sokrates'in siyaset felsefesi üzerine düşüncelerini anlayabiliyoruz.
Felsefe-Düşünce
2020 5. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2020 06:17
İnandığı değerler üzerine hayatını hiçe sayan adam Sokrates.. Atina’nın yasalarına ve devletinin onu idam edecek olmasına rağmen, kendinden sonraki Atina’yı düşünerek örnek davranışla hapishaneden kaçmayışıyla; inandığı değerlere sonsuza kadar sahip çıktığını göstermiştir.
·64 syf.·
2026 111. kitabı
KritonKriton Platon (Eflatun)Platon (Eflatun) Kriton, Sokrates’in idamından önce, sadık dostu Kriton ile hapiste yaptığı konuşmalar üzerinden ilerleyen, oldukça bilgilendirici ve düşündürücü bir eser. Yıllarca bir hedef uğruna yaşayan bir insanın, sırf ölmemek için o hedeflerden vazgeçmesinin tüm emeğini boşa çıkaracağını gösterirken, Sokrates’in kendisini feda etmeyi göze alması onun büyük bir karakter olduğunu ortaya koyuyor. Kriton’un kaçma teklifine rağmen Sokrates’in bunu reddetmesi, devlete ihanet etmek yerine onurlu bir şekilde ölmeyi seçmesiyle anlam kazanıyor. Ona göre firar etmek erdemli bir davranış değildir, haksızlığa uğrasa bile haksızlık yapmamak gerektiğini savunur. Bu yönüyle eser, bireyin yalnızca kendi hayatını kurtarmayı değil, yasalarla ve toplumla olan bağlarını da düşünmesi gerektiğini vurguluyor. Genel olarak okuma keyfi yüksek bir metin olan bu diyalog, bireyin vicdanı ile toplum yasaları arasındaki dengeyi sorgulatarak örnek bir yurttaşın nasıl davranması gerektiğine dair düşünceler sunuyor. Platon’un kaleminden çıkan bu eser, adalet, sivil itaatsizlik ve sorumluluk kavramlarını düşündüren bir okuma tecrübesi sağlıyor.
Kriton ve Etik
2018 43. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2018 22:01
Ahlak üzerine felsefe yapmaya yani etik içine adımını atmaya başlayan birisi, muhtemelen birbirinden farklı çok sayıda ahlaki öğreti ile karşılaşacaktır. Bu durumdaki birisi de muhtemelen bu çoğul
·64 syf.·
2020 5. kitabı
Sokrates'in son gününü anlatan bu kitap sadece felsefe ile ilgilenenler değil siyaset ve politika ile ilgilenenlerin de okuması gereken bir yapıt. Sokrates'in bu diyaloğundan bugün için çıkarılacak çok şey var.
2020 174. kitabı
Kriton,Platon, Ölmeyi neden seçtiğini anlattığı eseriyle akıllarda yer bırakan Sokrates diyalogu. "Önemli olan yaşamak değil, iyi yaşamaktır." diyerek ölümü seçmenin ve altında yatan sebebi arkadaşına anlatan Sokrates kendini anlatıyor. "Uyandırılıp kaygılarımı hatırlamak istemezdim." Her sözü ile bizlere ders veren Sokrates'in bilgeliğin özü hakkında ve neden kanunların bu kadar değerli olduğuyla ilgili yaptığı anlatılar herkes tarafından okunması gereken eserler arasına giriyor. "İyiler aklı başında insanların, kötüler de delilerin söyledikleri değil midir?" Aklı başında olmanın akıl ile özdeşleştiği bir anlatı ile kendini açıklamayı seçiyor Sokrates. "İnsan ne bilge olur ne de budala, ne yapsa rastgele yapar kalabalık!" Duyular ve benlik arasında gidip gelen bu konuşmada Sokrates'i ölümü seçmeye götüren yolculuğu ve bunun neden yaşamaktan daha değerli gördüğünü bize açıklıyor. İyi okumalar... -Furkan DOLGUN
Kriton ve sokrates diyalogları
2021 27. kitabı
Okunma: 27 Mart 2021 18:15
kriton hayli bir zengin insan bundan faydalanarak sokrates'i kaçırmak ister. Sokrates ise neden hapisten kaçmamasını gerektiğini alttaki argümanlar kritonu ikna etmeye çalışır. 1-adaletsizlik yapmak kötü ve utanç verici bir eylemdir 2-hiç kimse ne sebep olursa olsun adaletsizlik yapmamalıdır 3-kişi ve kurumlardan gelen adaletsizliğe karşı bile olursa olsun yinede adaletsizlik yapılmamalı 4-hapisten kaçmanın kanunları hiçe saymak anlamına geldiğine bir bakıma adaletsizlik yaptığını düşündüğü için hapisten kaçmayı yerine baldıran zehri içmeye tercih etmesidir sokratesin savunması okunmadan önce mutlaka kriton okunmalı
Puan vermedi·64 syf.·
2023 6. kitabı
Platon'un gençlik dönemi diyaloglarından Kriton, hapishanedeki Sokrates'in ölümünden önceki son günün ele alınarak felsefi fikirlerinin sunulduğu üç biyolojik eserden biri. Diyalog iki karakter üzerinden akıyor; Sokrates ve Kriton. Kriton diyalog boyunca haksız bir şekilde ölüme mahkum edilen Sokrates'i kaçmaya ikna etmek için dil dökerken Sokrates'in bunu yaptığı takdirde karakterinden ve inançlarından vereceği ödünleri, neyi neden yapmaması gerektiği yönündeki düşüncelerini, felsefik görüşleri üzerinden açıklamalarını okuyoruz. Kısacık bir kitap ama yine Ahmet Cevizci önsözüyle okunmaya değer.

Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.