Sadeleştirilmiş Basım

Araba Sevdası

Recaizade Mahmut Ekrem

2025 201. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2025 20:50
Araba Sevdası – Recaizade Mahmut Ekrem Araba Sevdası, yüzeyde Batı hayranlığıyla dalga geçen bir roman gibi görünse de, aslında çok daha derin bir boşluk ve kimlik meselesi anlatıyor. Bihruz Bey’in hikâyesi sadece gülünç değil; yer yer acı, yer yer düşündürücü. Çünkü onun düştüğü hâl, dönemin olduğu kadar bugünün de bir problemi. Bihruz Bey, Batılı görünmeye çalışan ama ne Batı’yı ne de kendi kültürünü gerçekten anlayabilmiş bir karakter. Fransızca kelimelerle konuşması, gösterişe olan düşkünlüğü ve sahte bir aşkın peşinden sürüklenişi başta komik geliyor. Ama roman ilerledikçe bu komiklik yerini bir boşluk hissine bırakıyor. Bihruz Bey’in en büyük problemi, kim olduğunu bilmemesi. Romanın dili zaman zaman ağır ve detaylı. Özellikle tasvirler ve uzun betimlemeler günümüz okuru için yorucu olabilir. Ama bu ayrıntılar, Bihruz Bey’in dünyasının ne kadar yapay ve süslü olduğunu daha iyi hissettiriyor. Yani metnin zorluğu, anlatılan karakterle örtüşüyor. Aşk meselesi de romanda oldukça ilginç bir yerde duruyor. Bihruz Bey’in Periveş Hanım’a duyduğu his, gerçek bir sevgiden çok hayal edilen bir imajın peşinden gitmek gibi. Bu da romanın en güçlü taraflarından biri. Sevilmek değil, “sever gibi görünmek” önemli. Araba Sevdası, bana insanın ait olmadığı bir kimliği taklit etmeye çalıştığında ne kadar savrulabileceğini düşündürdü. Gülümseten ama altında ciddi bir yalnızlık ve anlamsızlık barındıran bir roman. Dönem romanı olmasına rağmen bugün hâlâ tanıdık gelmesi de bence en çarpıcı yanı.
2023 21. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2023 15:30
Merhaba arkadaşlar; Elimde bulunan Türk klasiklerinden olan araba sevdası kitabını okudum ve uzun bir süre bu tür eserlere ara verme kararı aldım. İçerik paylaşmadan eserin okunması gereken kitaplar arasında olduğunu söyleyebilirim. Nerelerden nerelere genişlediğini anlamak için okunması gerek. Kitapla Kalın
2026 72. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2026 20:05
Araba Sevdası, Tanzimat dönemi Türk edebiyatının önemli bir romanıdır ve toplumsal eleştiri özelliği taşır. Romanın merkezinde, Batılılaşmayı sadece dış görünüş, giyim-kuşam ve lüks tüketimden ibaret. Romanın ana karakteri Bihruz Bey, modernleşme ve Batı taklitçiliği hayranlığı ile çevresindekilerden ayrılır. Zenginliği ve şehir yaşamına olan tutkusu ile dikkat çeken Bihruz Bey, aslında boş ve yüzeysel bir yaşam sürer. Hikaye, onun araba tutkusu ve Batı tarzı hayat merakı etrafında gelişir. Bihruz Bey’in yanlış anlamaları, sosyal çevresiyle uyumsuzluğu ve idealize ettiği yaşam biçimi, romanın temel çatışmasını oluşturur. Sonunda Bihruz’un aşk ve hayat anlayışı, toplumun gerçek değerleri ile çatışır ve bu da romanın eleştirel yönünü güçlendirir. Roman, bireysel gösteriş, Batı hayranlığı ve modernleşme çabalarının yanlış anlaşılmasını mizahi bir dille ele alır...
Alıntı
"Bir siyeh-çerde civandır..."
Alafranga olayım derken nasıl rezil olunur isimli roman. Tanzimat döneminde geçen batı özentisi tavan yapmış, miras yedi aklı bi karış yukarda olan kahramanımız Bihruz beyin başından geçen traji komik hadiseler. Bihruz bey, Periveş hanıma aşık olur ama bi arkadaşının yalanıyla onu kaybettiğini sanıp aylarca yas tutar. Mezarını bari ziyaret edeyim der ama onu da bulamaz. En sonunda Periveş hanımla karşılaşırlar ama Bihruz bey ne yapmıştır dersiniz :) Kitabın dili nasıl desem çok karışık. Bihruz bey batı özentisi, alafranga merakı yüzünden sürekli Fransızca kelimelerle konuşuyor ama yazar açıklamalarını da vermiş okumak isteyenlere küçük bir hatırlatma olsun. Okuyun veya okumayın demiycem bu sefer karar sizlerin. Kitapla kalın sevgili okurlar... Tabiki de okumadım, şuradan dinledim :) youtu.be/0giKyEX99tg?si=...
2021 37. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2021 00:17
Tarihin dinamikleri roman'dan öğrenebilir mi? Evet bence öğrenilebilir. Bir romanı sadece yazarın sanat anlayışı, kültürel birikimi, dili kullanışı, zihniyet dünyası ve yaşadığı çağa bakışı hakkında fikir sahibi olmak için pek tabii okunabilir. Yalnız okumam sadece bunlarla sınırlı kalmaz, o dönemin kültürel yapısını sosyolojisini siyasi bakış açısını ve toplumun içinde bulunduğu ruh halide önemli görüyorumher zaman. Arkadaşlar gerçekten güzel bir inceleme olacak tarih sevmeyen arkadaşlar olabilir lütfen sabırla okuyun çok derinleme girmeyeceğim çünkü kitabın anatomisi için gerekli bence. Bu romanın yazıldığı döneme bir gidelim. Sene bilmem kaç Osmanlı'da Tanzimat dönemi (1839) batılılaşma, modernleşme veya Medenilesme nasıl ortaya çıktı beraber bakıp romanı yavaş yavaş inceleyelim. Uzun olursa şimdiden affola. Ne dedik batilaşma evet :)) Nerden çıktı bu batilaşma merakı ? Osmanlı Devleti’nin 1800’lü yıllarda yaşadığı değişim sürecinde desek yanlış olmaz. Bu yıllara bakıldığında eski askeri gücünü kaybetmiş, ekonomisi giderek zayıflayan ve özellikle Avrupa ülkelerine karşı oldukça zor bir durumda kalan Osmanlı Devleti’nde bir reform hareketi başlar. Bu reform hareketleri için örnek alınan ülkeler, Osmanlıların artık kendilerinden daha güçlü bir konumda olduğunu kabul ettikleri Avrupa Devletleri olmaliydi.Tanzimat fermani ile baslayip, islahat fermani ve iki meşrutiyet ile devam ettirdigi, cumhuriyet ile bu yolda onemli bir adim attigi ve ilk adimdan bu yana 135 yil gecmesine ragmen cogu kez hala istenilen seviyede gerceklestiremedigimiz batilaşma:)) Ne kadar başarılı olduk? Sanatta, edebiyatta, fikriyatta, uygulamalı alanlarda  taklit, intihal ve tercümeden öteye gitmemiş bir de üstüne üstlük batilaşalim derken kendi özümüzü bile kaybeder olduk zamanla.Bir de
Görüntü aldatıcıdır.
2025 47. kitabı
1898 yılında yazılan Türk edebiyatımızın ilk realist roman örneği olan Araba Sevdası devlet kademesinde çalışan bir memur olan babasının ölümünden sonra kendisine büyük Miras kalan oğlunun hayatını anlatan aynı zamanda başka kültürlerde ve başka kişilere Özenen insanların hayatta her zaman gülünç durumlara düşebileceğinin güzel bir örneğidir kitap okuyan okurlara. Kitabı okurken çok fazla yabancı kelimenin geçmesi sizi yorabilir. Yanınızda dil asistanı kullanmanızı ve not alarak okumanızı tavsiye. Yazarımız yaşadığı dönemin eğlence tarzını, yaşayış tarzını, yabancılaşan konuşma dilini, özentileri çok güzel kaleme almış. Ayrıca Bihruz bey ve annesinin konuşmalarını keyifli okurken günümüzdeki ebeveyn-çocuk kuşak çatışmasının bir örneğini göreceksiniz. Keyifle ve beğenerek okuyacağınız bize eser. Mutlaka listenize ekleyin. Keyifli okumalar dilerim.
2018 15. kitabı
Okunma: 31 Mart 2018 23:32
Romanda bir mirasyedi olan bihruz bey karakteri anlatılıyor . Bihruz bey isi gücü olmayan babasından kalan mirası kısa sürede tüketen Fransız ozentisi ve kendi milletinden utanan bir karakterdir . Karakterimizin hayati kafasındaki kuruntuları gerçek sanması ve buna göre hayatına sekil vermesiyle sürüyor . Döneminin ve cevresinin etkisinde kalarak kendi kültüründen utanacak duruma gelmiş fakat özendiği Fransız ve batı kültürüne de ayak uyduramamaktadır. Öyle ki yıllarca uğraşmasına rağmen Fransızcayı bile iyi derecede ogrenememistir . Romanımızın ana konusu batılılaşmanın yanlış uygulanmasıdır .
Araba SevdasıRecaizade Mahmut Ekrem · İletişim Yayıncılık · 201430,9bin okunma
Gösteriş meraklısı Birhuz bey :)
2026 9. kitabı
Okunma: 28 Mart 2026 11:34
Kitabın ismini ilk duyduğumda arabaya hayran ya da arabalarla çok ilgili birisi olduğunu bir hikaye olduğunu düşünmüştüm .Daha sonrasında okuduğumda çok güldüm kitap Kısacası gösterişe düşkün Birhuz beyin hikâyesinden ibaret . Okuyacaklara keyifli okumalar dilerim :)
İnceleme
Gösteriş ve Yalnızlık
2025 1. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2025 00:00
"Araba Sevdası"nı bitirdiğimde uzun süre düşündüm: Gerçekten insan, kendi hayaline âşık olabilir mi? Bihruz Bey öyle bir karakter ki hem sinir oluyorsun hem de acıyorsun. Çünkü aslında sadece dalga geçilecek bir züppe değil; çaresizce ‘biri olmaya’ çalışan, ama neye tutunacağını bilemeyen bir adam. Batılı olmak istiyor ama sadece giydiği kıyafetle, konuştuğu bozuk Fransızcayla, bindiği arabayla... Derinlik yok. Ama bu sahicilik eksikliği onu basit değil, trajik yapıyor. Çünkü içinde bir boşluk var, büyük bir hiçlik. Onu bu kadar etkileyici yapan şey de bu zaten. Gülüyoruz ama aynı zamanda kendimizi de görüyoruz: bazen sosyal medyada, bazen çevremizde, bazen içimizde... Benim için kitap, sadece bir züppe eleştirisi değil; kendi kültürünü inkar etmeye çalışan ama yerine de bir şey koyamayan insanların yalnızlığı üzerine bir anlatıydı. Bihruz’un yaşadığı aşk da gerçek değil aslında Recaizade Mahmut Ekrem o sadece kafasındaki kadına âşık. Gerçekle yüzleştiğinde darmadağın oluyor. Çünkü kendi kurduğu sahte dünyanın içine sıkışmış biri o. Ve bu kitabı asıl unutulmaz yapan şey, dildeki ince alay. Recaizade Mahmut Ekrem öyle zarif bir şekilde eleştiriyor ki Bihruz’u, ne yazarla dalga geçiyorsun ne karakterle; o ince çizgide gidip geliyorsun. Kitaptan Unutamadığım Alıntı: “Görünüşe aldanmak, akılsızların işidir; akıllı adam görünüşü değil, özü araştırır.” Bu cümle tam kalbime oturmuştu. Çünkü Bihruz’un tüm hayatı bu hatanın üzerine kurulu. Ve bir noktada hepimiz bu hatayı yapıyoruz, değil mi? Kısacası, Araba Sevdası bir “eski kitap” değil, bugünü de anlatan bir ayna. İstersen 1800'lerde yazılmış olsun, içindeki boşluk hâlâ tanıdık geliyor. Okuyunca hem güldüm hem de acayip içim buruldu. Bitirince de şöyle düşündüm: "Ben neyin peşindeyim acaba? Göründüğüm kişi miyim, yoksa görünmek
2018 38. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2018 14:28
Gözlerinizi kapatın ve kendisine söylenen yalanlarla hayatı mahvolan birini hayal edin. ( Brezilya dizilerine dönmesin olay dikkat ) Şimdi açın gözlerinizi, beyninizdeki kurmacayı bir kenara bırakın ve elinize 'Araba Sevdası' nı alın zira bu kitapta çok daha fazlasını bulacaksınız. Recaizade Mahmut Ekrem çok güzel bir şey söylemiş: Herkes bilir ki insan eğlencesiz yaşayamaz. Bendeniz gibi yaradılıştan yalnızlığı sevenler içinse okumak ya da yazmaktan iyi eğlence olamaz. Bu sözünün ardında dururcasına yazmış bence bu romanı. Her ne kadar Bihruz Bey'in her şeye hemen inanmasına sinir olsam da, yazıldığı dönemin eğlence anlayışını, yaşayış tarzını, yabancılaşan konuşma dilini pek güzel yansıtmış kitaba eğlenceli bir dille. Benim gibi sıkıcı bir kitap olacağını düşünerek başlarsanız da gayet keyifle okuyacağınız bir kitap olacaktır. Özellikle Bihruz Bey ve annesinin karşılıklı konuşması günümüzün anne-baba ve çocuk arası kuşak çatışmasıyla birebir aynı ve eğlenceli. Ahmet Hamdi Tanpınar bu roman için 'Arabadan sonra romanda en önemli yeri yalan alır.' demiş. Çok haklı. Zavallı Bihruz Bey'e yalan söylemeyen kim kaldı; arkadaşından tutun kürekçilere, hocasından tutun arabacısına herkes bir ucundan tuttu farklı yalanların. Hepsi birlik olup Bihruz Bey'i ölmekten beter ettiler. Son olarak Ahmet Hamdi'nin bu roman için sözleriyle tamamlıyorum. " Bütün roman bir şakaya benzer. Hatta ölüm bile bir şakadır ve yalandır. Yalnız ağır basan bir tek gerçek vardır: Para işleri." Keyifli bir roman okumak isterseniz biraz rota değiştirip bu kitaba yönelebilirsiniz.

Recaizade Mahmut EkremYazar · 21 kitap
Edebiyatımızın yenileşme ve gelişmesinde büyük emeği olan Recaizade Mahmut Ekrem, Mart 1847'de İstanbul'da doğdu. Babasından Süryanice ve Farsça öğrendi. 1858'de ilköğrenimini tamamladı, özel öğrenim görerek yetişti. Mekteb-i İrfan'ı bitirdikten sonra (1858) girdiği Harbiye İdadisi'ndeki öğrenimini sağlık sorunları nedeniyle tamamlayamadı. Resmi görevle Trablusgarp'a gönderildi. 1908'de 2. Meşrutiyet'ten sonra kurulan Kamil Paşa kabinesinde Maarif Nazırı oldu. Namık Kemal'le tanışmasının ardından Encümen-i Şuara'ya katıldı. İlk yazıları Namık Kemal yönetimindeki Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayınlandı. 1870'lerden sonra kendisini tümüyle yazılarına verdi. Batı edebiyatından çeviriler yaptı. 1870'te ilk oyunu Afife Anjelik, 1871'de ilk şiir kitabı Nağme-i Seher yayınlandı. Yaşamını yitirdiğinde Meclis-i Âyan üyesiydi. Edebi Hayatı Recaizade Mahmut Ekrem, tüm edebi hayatı boyunca gençlere edebiyatı öğretme gayreti içinde olmuştur. Edebiyatın yenileşmesi üzerinde yoğun çalışmaları olan sanatçı, Servetifünun edebiyatının da temellerini atmıştır. Bu edebiyatın kurucusu olan Tevfik Fikret, onun Galatasaray Lisesi'nden öğrencisidir. Şinasi ve Namık Kemal gibi birçok edebi türde eserler veren Recaizade Mahmut Ekrem, şiir için her güzel şey şiirin konusu olabilir görüşünü savunmuş ve şiirin konusunu genişletmiştir. O döneme kadar Divan şiir geleneğinin temel ilkelerinden biri olan 'göz için kafiye' anlayışını terk ederek 'kulak için kafiye' anlayışını benimsemiştir. Bu meseleden dolayı da dönemin eski edebiyat taraftarlarının lideri durumundaki Muallim Naci ile sert tartışmalara girmiştir. Divan şiiri biçimlerini kullanmış; ancak bu biçimlerde zaman zaman değişikliklere gitmiştir. Nesir yönü şiirlerine göre daha başarılı olan sanatçının özellikle eleştirileri önemlidir. Eski edebiyat taraftarlarına yaptığı eleştirilerle o dönemde yeni edebiyatın sesi olmuştur. Edebiyat bilgilerinin yer aldığı Talim-i Edebiyat ve edebiyatımızdaki ilk realist roman olan ve yanlış Batılılaşmayı eleştirdiği Araba Sevdası onun önemli düz yazı eserleridir.