Tarihin dinamikleri roman'dan öğrenebilir mi? Evet bence öğrenilebilir.
Bir romanı sadece yazarın sanat anlayışı, kültürel birikimi, dili kullanışı, zihniyet dünyası ve yaşadığı çağa bakışı hakkında fikir sahibi olmak için pek tabii okunabilir. Yalnız okumam sadece bunlarla sınırlı kalmaz, o dönemin kültürel yapısını sosyolojisini siyasi bakış açısını ve toplumun içinde bulunduğu ruh halide önemli görüyorumher zaman.
Arkadaşlar gerçekten güzel bir inceleme olacak tarih sevmeyen arkadaşlar olabilir lütfen sabırla okuyun çok derinleme girmeyeceğim çünkü kitabın anatomisi için gerekli bence.
Bu romanın yazıldığı döneme bir gidelim. Sene bilmem kaç Osmanlı'da Tanzimat dönemi (1839) batılılaşma, modernleşme veya Medenilesme nasıl ortaya çıktı beraber bakıp romanı yavaş yavaş inceleyelim. Uzun olursa şimdiden affola.
Ne dedik batilaşma evet :))
Nerden çıktı bu batilaşma merakı ?
Osmanlı Devleti’nin 1800’lü yıllarda yaşadığı değişim sürecinde desek yanlış olmaz. Bu yıllara bakıldığında eski askeri gücünü kaybetmiş, ekonomisi giderek zayıflayan ve özellikle Avrupa ülkelerine karşı oldukça zor bir durumda kalan Osmanlı Devleti’nde bir reform hareketi başlar. Bu reform hareketleri için örnek alınan ülkeler, Osmanlıların artık kendilerinden daha güçlü bir konumda olduğunu kabul ettikleri Avrupa Devletleri olmaliydi.Tanzimat fermani ile baslayip, islahat fermani ve iki meşrutiyet ile devam ettirdigi, cumhuriyet ile bu yolda onemli bir adim attigi ve ilk adimdan bu yana 135 yil gecmesine ragmen cogu kez hala istenilen seviyede gerceklestiremedigimiz batilaşma:))
Ne kadar başarılı olduk?
Sanatta, edebiyatta, fikriyatta, uygulamalı alanlarda taklit, intihal ve tercümeden öteye gitmemiş bir de üstüne üstlük batilaşalim derken kendi özümüzü bile kaybeder olduk zamanla.Bir de