Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

SÜMEYYE ERCAN

SÜMEYYE ERCAN
@Sumeyyeercan
HACETTEPE ÜNİ MATEMATİK, PLATO MYO 3D TASARIM VE ANİMASYON, ANADOLU ÜNİ MUHASEBE VE VERGİ UYG., ANADOLU ÜNİ MENKUL KIYMETLER VE SERMAYE PİYASASI
Matematik Öğretmeni&Çiftçi Adayı
İstanbul
8 okur puanı
Şubat 2022 tarihinde katıldı
%34 (160/464)
Oma
OmaMünib Engin Noyan
8.6/10 · 494 okunma
Reklam
256 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Matematiğin Kısa Tarihi
Matematiğin Kısa TarihiMickael Launay
8.3/10 · 120 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
Sevdalar Sözde Kaldı
Sevdalar Sözde KaldıAhmed Günbay Yıldız
8.3/10 · 1.021 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Cebirde Estetik/Güzellik Anlayışı
"Hariç" güzel değil. İstisnalar canımızı sıkar. Bir önerme ne kadar basit ve geniş kapsamlıysa bize o kadar derinlerde bir şeye parmak basıyormuş hissi verir. Matematikte güzellik, üzerinde çalışılan nesnelerin karmaşıklığını azaltıp formülasyonlarının basitliğinde kendini gösteren birçok şekle girebilir. Güzel bir teori, özlü bir teoridir. Artığı, keyfi istisnası, faydasız ayrıntıları yoktur. Güzel teori, az sözle çok şey söyleyen, birkaç kelime ile özü ortaya koyan ve tam isabetle kusursuz şekilde ortaya konan teoridir.
Sayfa 152Kitabı okudu
Sanal/Comlex/Karmaşık/Imagineer Sayılar
Fakat negatif sayıların aksine sanal sayılar, bilimsel çevreler dışında pek tanınmıyor. Genel kanıya aykırı, anlaşılması zor ve ayrıca basit fiziksel fenomenleri temsil etmiyor. Negatif sayılar borç veya eksiklik gibi düşünülebiliyordu ama sanal sayılar söz konusu olduğunda sayıları nicelik olarak düşünmeyi tamamen bırakmak gerekiyor. Bu sayılara günlük hayata uygulanacak bir anlam yüklemek ve onlarla elma veya koyun saymak imkânsız.
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
Cardano Cardan Formüllerini yayınlıyor...
Cardano işin peşini bırakmadı. 1542 yılında Ferrari'yle birlikte Scipine Del Ferro'nun eski bir öğrencisi olan Hannibale Della Nave'yle buluşmaya gitti. Üçü baş başa verip Del Ferro'nun eski notlarını tekrar gözden geçirdi ve formülleri ilk bulanın o olduğunu anladı. Cardano böylece yeminin geçersiz oldu- ğunu düşündü. 1547 yılında, nihayet dünyaya üçüncü dereceden eşitliklerin çözüm yöntemini açıklayan eseri Ars Magna yani Büyük Sanat kitabını yayınladı. Tartaglia kızıp Cardano'ya ağır küfürler etti ve olanları kendi bakış açısından yayınladı. Artık çok geçti. Cardano dünyanın gözünde üçüncü dereceyi alt eden ilk kişiydi ve bugün yöntem hala Cardan formülleri adıyla anılıyor...
Sayfa 145Kitabı okudu
Cardano&Ferrari vs Tartaglia
Olay, Girolamo Cardano adında Milanlı bir matematikçi mühendisin kulağına gitti. Fransızcaya uyarlanmış adı Jérôme Cardan mekanik konusundaki amatörlere kesinlikle tanıdık gelecektir: Kendisi arabalarımızda motorun yarattığı dönme hareketini tekerleklere ileten kardan mafsalının mucitlerinden biri. O zamana kadar Cardano da üçüncü derece
Sayfa 145Kitabı okudu
Del Fiore vs Niccolo Fontana Kapışması
1535 yılında Del Fiore bu defa Niccolo Fontana Tartaglia adında Venedikli bir bilgine meydan okuyor. Tartaglia 35 ya- şında ve henüz önemli bilimsel bir eser yayınlamamış. Del Fiore neslinin en iyi matematikçilerinden olacak birine hitap ettiğini bilmiyor. İki bilgin birbirlerine yenilenin yenene otuz ziyafet borçlanacağı bir meydan okuma için otuz soruluk bir iste veriyorlar. Haftalar boyunca Tartaglia Del Fiore'nin gönderdiği üçüncü derece problemlere kafa yoruyor ve sürenin onuna sadece birkaç gün kala formülleri buluyor! Otuz problemi birkaç saat içinde çözüyor ve karşılaşmayı ezici bir üstünlükle kazanıyor. Hikâye burada bitebilirdi ama devamı var: Tartaglia yöntemini halka açmayı reddediyor. Bu durum dört sene boyunca orada kalıyor.
Sayfa 144Kitabı okudu
Antonio Maria Del Fiore Çaldığı Yöntemi Saklayamadı
Fakat Del Ferro'nun sırrını açıkladığı Antonio Maria Del Fiore isimli öğrencisi kendini ön plana çıkarma isteğine karşı koyamadı. Ülkenin diğer matematikçilerine üçüncü dereceden denklemlerin çözümünü engelleyen temel zorlukları açıkladı. Tabii her defasında da başarılı oldu. Böylece yavaş yavaş bir çözüm yolunun var olduğu söylentisi yayılmaya başladı.
Sayfa 144Kitabı okudu
Scipione Del Ferro ve Çalınan 3. Derece Denklem Çözümü
Bu hikâye, 16. yüzyıl başında Bolonya Üniversitesi'nde aritmetik hocalığı yapan Scipione Del Ferro adında bir işadamı ile başladı. Del Ferro cebirle ilgileniyor ve üçüncü dereceden eşitliklerin çözümünün formüllerini keşfeden ilk kişi oluyor. Fakat ne yazık ki o dönemde Arap dünyasında hüküm süren bilgi yayma ruhu Avrupa'ya henüz uğramamıştı. Bolonya Üniversitesi düzenli olarak hocalık pozisyonlarını yeniliyordu. En iyi kalabilmek ve işini koruyabilmek için Del Ferro'nun sırrını meslektaşlarının öğrenmemesi önemliydi. Keşfini kaleme aldı ama yayınlamadı. Sadece kendisi gibi bu keşfi saklayacak bir avuç öğrencisine açıkladı. Dolayısıyla 1526 yılında Bolonyalı matematikçi öldüğünde İtalyan matematik camiası üçüncü dereceden denklemlerin çözüldüğünü henüz bilmiyordu. Hatta birçoğu bu denklemlerin çözülemez olduğunu düşünmeye devam ediyordu.
Sayfa 143Kitabı okudu
Reklam
Doğa ve Fibonacci Örüntüsü
Bir çam kozalağını incelediğinizde yüzeyinin spiral şeklinde pullarla kaplı olduğunu görürsünüz. Hatta saat yönünde dönen spirallerin sayısını ve saat yönünün tersine dönen spirallerin sayısını sayabiliriz. Kulağa ne kadar şaşırtıcı gelirse gelsin bu iki sayı her za- man Fibonacci dizisinde peş peşe gelir. Ormanda gezinirken mesela 5-8, 8-13 veya 13-21 türünden kozalaklar bulabilirsiniz. Ama hiçbir zaman 6-9 veya 8-11 bulamazsınız. Bu Fibonacci spiralleri daha çok veya daha az belirgin bir şekilde diğer birçok bitkide de görülüyor. Ananasta veya ay çekirdeği bitkisinin ortasında daha iyi görülebilse de karnabaharın küçük kabartılarında daha zor fark ediliyor. Görünsün veya görünmesin bu spiraller orada var.
Sayfa 136Kitabı okudu
Fibonacci Pisa Devleti'nin şimdiki Cezayir'de bulunan Bejaia şehrinde tüccarların temsilcisi. İtalyan bilgin orada eğitim alıyor ve Arap matematikçilerin, özellikle de El Harezmî ve Ebu Kâmil'in çalışmalarını keşfediyor. 1202 yılında Pisa'ya döndüğünde Arap rakamlarından Öklid geometrisine, Diophantus'un aritmetiğinden sayı dizilerine dönemin matematiğinden seçkiler sunduğu Liber Abaci, yani Hesap Kitabı'nı yazıyor. Zaten gelecek yüzyıllarda kendi- sine büyük popülerlik sağlayacak şey de bu sayı dizileri olacak.
Sayfa 133Kitabı okudu
Leonardo Fibonacci
O dönemde Avrupa'da nasıl büyük matematikçi olunur? Tabii ki Avrupa'yı terk ederek.
Sayfa 133Kitabı okudu
9. yüzyılda El Kerecî ilk defa çözümde kullanılacak sayılar göreceli olarak zayıf olsa da her dereceden denklemin dü- şünülebileceğini yazıyor. 11. ve 12. yüzyılda Ömer Hayyam ve Şerafeddin Tusî üçüncü dereceden denklemleri çözmeye çalışıyor. Bazılarını çözmeyi başarıyorlar ama çalışmalarında ilerleme kaydetmiş olsalar bile sistematik bir çözüm yöntemi bulamıyorlar. Daha sonra birçok deneme başarısız oluyor ve bazı matematikçiler bu denklemlerin çözülemez olduğuna hükmediyor. Sonunda bu soruyu çözenler yine Arap bilginler oluyor.
Sayfa 131Kitabı okudu
Harezmi/Cebir/Algabrea
Ünlü Hint Aritmetiği Üzerine Kitap'ı yazan El Harezmi matematikte onluk sistemi dünyaya kazandıran kişidir. Bu eser tek başına matematik panteonuna girmeye yeter, ama yine de onun Arşimet ve Brahmagupta'nın yanında, tarihin en büyük matematikçileri arasındaki yerini sağlamlaştıracak olan devrim niteliğindeki başka bir kitap. Bu kitabı
Sayfa 124Kitabı okudu
240 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.