Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tariholog

Sabitlenmiş gönderi
“En büyük savaş cahilliğe karşı yapılan savaştır.” - Gâzi Mustafa Kemal Atatürk
Reklam
86 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
%77 (460/590)
Bozkurtlar
BozkurtlarHüseyin Nihal Atsız
9.4/10 · 14,4bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
240 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Bozkırın Kağanlıkları
Bozkırın KağanlıklarıAhmet Taşağıl
8.8/10 · 483 okunma
“Hepsinden önemlisi, aradan 78 sene geçmesine rağmen, maalesef Rumeli’de kalan Türklerin yurdumuza, eskiden olduğu gibi, nasıl feci şartlar içinde yollandıklarını gördükçe, bugün milletçe aynı acıyı bir kere daha duymaktayız.”
Sayfa 199 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Mesela ilk göçmen geldiği yıllarda (1774 sonrası) göçmenlere 10 yıl vergiden ve 25 yıl askerlikten muafiyet sağlanmıştır. Fakat zamanla Bulgaristan, Doğu Rumeli, Teselya ve diğer yerlerden çok sayıda göçmen gelmeye başlayınca durum değişmiş, 1889’da bu muafiyetin süresi, iskân edilen günden itibaren, vergide 2 yıla, askerlik hizmetinde ise 6 yıla indirilmiştir.”
Sayfa 183 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
“Öte yandan, göçmenlerin saflığı ve çaresizliğinden faydalananlar da olmuştur. Nitekim binbir güçlükle Bakanlar’daki mezâlimden kaçıp, Osmanlı Devleti’nin şefkatine sığınan göçmenlerden bazıları, İstanbul’da birtakım kalagozlar tarafından Sirkeci’deki pis hanlara götürülüp acımasızca soyulmuşlardır. Bunun yanı sıra bazı şahıslar küçük göçmen kız ve çocuklarını, ailelerinin izni ve bilgisi dışında, hizmetçi veya besleme olarak evlerine almaktaydılar.”
Sayfa 133 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
“...devlet, içinde bulunduğu durum ve maddî imkânsızlıklara rağmen, eğitim meselesini birinci derecede ele alarak göçmen çocuklarını eğitim kurumlarına yerleştirmiş ve tahsillerini sağlamıştır.”
Sayfa 131 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
“İlk olarak Eyüp’te Füyûzât mektebi idârecesi, muhâceret sebebiyle İstanbul’a gelen fakir 10 çocuğu mektebe ücretsiz olarak kabul etmiştir.”
Sayfa 128 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
“Bunlardan yabancı devletlerce yapılan yardımlar genellikle sefâretler aracılığıyla veya bizzat sefâretlerce yapılmıştır. Meselâ Rusya elçisinin eşi göçmenler için kullanılmak üzere, 15 Osmanlı lirasını Hilâl-i Ahmer Merkezi’ne vermiştir. Amerika ve İngiltere devletleri İstanbul sefâretleri Edirnekapı dışında iskân edilen göçmenlere dağıtılmak üzere 2 araba eşyayı şehremânetine teslim etmişlerdir. Mısır Hidivi’nin annesi de Yenibahçe ile Topkapı civarındaki göçmenler için 300 İngiliz lirası, Prens Hilmi Kâmil Paşa’nın eşi Prenses Melek Hanım ise 5 büyük sandık içinde 700 takım eşya bağışlamıştır. İngiliz Konsolunun teşebbüsüyle İzmir’deki göçmenler için 1000 İngiliz lirasıyla, 2000 yorgan toplanmıştır. Öte yandan yine devlet, kuruluş ve konsoloslarca, Selânik, Üsküp gibi, Osmanlı Devleti toprakları dışında kalan yerlerdeki göçmenlere de çeşitli yardımlar yapılmıştır.”
Sayfa 124 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Üstelik hükûmet sadece Osmanlı ülkesindeki göçmenlere değil, ecnebi devletlerinde bulunan göçmenlere de mali yardım yapmak için çalışmalarda bulunmuştur.”
Sayfa 118 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
“Sonuç olarak, İstanbul’daki göçmenlerin çok kalabalık oluşları, onların geçici ikametgâhları olan İstanbul’dan bir an önce Anadolu’ya, sürekli kalacakları yerlere gönderilmelerini gerektirmiştir.”
Sayfa 111 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
“Kış mevsiminde, göçmenlerin devlete ait binalarla, camiler ve kışlalarda barınmalarının mümkün olamayacağı ve bunların sefalete düşecekleri göz önüne alınarak, iskânları için boş arsalar ile kale dışında ahşap pavyonlar inşa edilmesi, göçmenlerin oralara yerleştirilmesi ve kışlık ihtiyaçlarının da ona göre dağıtılması şehremânetince düşünülmüştür.”
Sayfa 110 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
“...Bulgarlar Edirne’den ayrılmadan bir gece evvel cins ve millet ayırmaksızın, evlere zorla girip birçok ailenin namuslarını kirletmişler, Havsa’da da Rum cemâatin ileri gelenlerinden pek çok kişiyi acımasızca dövmüşler veya öldürmüşlerdir. Edirne’ye Osmanlı askerlerinin girişiyle müslim ve gayr-ı müslim bütün halk, bunu Allah’ın bir lütfu sayarak secdeye kapanmışlardır.”
Sayfa 95 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
“Tevfik Bıyıklıoğlu’na göre ise, Balkan Savaşı’nda toplam 440.000 kadar Türk, Makedonya ve Trakya’dan Anadolu’ya göç etmiştir. Şimşir ise, Balkan Savaşı sırasında, aynı dönemde Balkanların başka yörelerinden kopan göçmenleri de hesaba katarak, yaklaşık bir milyon kadar Rumeli Türkü’nün yurtlarından söküp atıldığını, bu kitlenin 200 bin kadarının da savaş sırasında can verdiğini, geri kalanın ise Anadolu’ya sığındığı söylemektedir.”
Sayfa 93 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
“Nitekim Varna’dan bir hafta zarfında yaklaşık 7500 kişi (1500 aile) göç etmiştir. Osmanlı hükûmeti, ayrıca Bulgaristan’da zulüm altında bulunan, Varna ve Burgaz’a iltica eden binlerce ailenin İstanbul’a nakli için Marya Treza (Prenses Marya) isimli Romanya vapurunu 14 bin franka kiralamıştır.”
Sayfa 87 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
231 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.