A.

Charles Bonnet sendromunda görme korteksi, gözlerden herhangi bir girdi sinyali almaksızın aktifleşir. Bunun sebebine ilişkin iki farklı kuram vardır. Birincisine göre, hasarlı gözlerden sinyal gelmediği için görme korteksi nöronlarının yapacak işi olmaz ve kararsız davranmaya başlar. Kuram, canı sıkılan sinir hücrelerinin ara sıra kendiliğinden elektriksel deşarjlar yaşadığını ileri sürer.
Reklam
Halüsinasyonlar niye karanlıkta yüzeye çıkar? Rüya görmenin sinirbiliminden bildiğimiz kadarıyla, her şey rüya görmenin açma/kapama düğmesini barındıran beyinsapında başlar. Yorganı başımıza çekip, sadece ay ışığının aydınlattığı yatak odamızda REM uykusuna daldığımızda beyinsapı rüya yolağını başlatır.
Rüya görürken aktif olarak plan yapmaz ve strateji belirleyemeyiz, düşüncelerimiz üzerine de pek kafa yormayız. Bunlar REM uykusu sırasında kapanan prefrontal korteks dolayımıyla işleyen yetilerdir. İşte bu yüzden rüya esnasında rüya gördüğümüzü bilmeyiz. Bu yüzden rüyalar ne kadar tuhaflaşsa da, “Bir dakika… bu hiç de mantıklı değil” diyemeyiz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ne var ki rüyalarımız genellikle bir hayli tuhaftır. Fakat rüyalar ne kadar tuhaf olursa olsun, görünüşe göre rüyanın içindeyken bu garipliğin farkına varmayız. Sadece uyandığımızda gördüğümüz hayali senaryonun ne kadar acayip olduğunu anlarız. Neden böyle olur?
Saat sabahın ikisi ve görme korteksi talamustan gelen sinyallerle yayılım ateşine tutuluyor. Dahası sinyaller karmakarışık geliyor. Ne de olsa bunlar beyin sapında rastgele oluştu. Fakat görme korteksi bunu bilmiyor. Talamustan aldığı her türlü enformasyonun gözlerden geldiğini varsayıyor.
Reklam
Reklam
1.801 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.