Saflıktan kastettiğimiz tek şey, şeylerin oldukları gibi olmasıdır. Kendine bir şey eklendiğinde o şey saflığını yitirir. Bir şey ikici olduğunda, saf değildir. Zazen çalışarak bir şey elde edeceğinizi düşünüyorsanız, halen saf olmayan bir çalışmayla ilgileniyorsunuz demektir.
Eğer çalışmanız iyiyse, farkında olmadan ondan gurur duymaya başlarsınız. Fakat bu gurur fazladan eklenmiş bir şeydir. Yaptığınız şey iyidir, ama ona fazladan bir şeyler eklenmiştir. Bu nedenle fazladan eklenmiş o şeyden kurtulmanız gerekir.
Genellikle bir şey yaptığınızda, bir şey başarmak ister, bir sonuç düşüncesine bağlanırsınız. Başarıdan başarının yokluğuna doğru ilerlemek, çabanın kötü ve gereksiz sonuçlarından kurtulmak demektir. Eğer herhangi bir şeyi, başarının yokluğu ruhuyla yaparsanız, yaptığınız şeyin içinde iyi bir nitelik olur. Bu nedenle bir şeyi özel bir çaba göstermeden yapmak yeterlidir. Bir şeyler başarmak için özel bir çaba gösterdiğinizde, onun içine fazladan bir şeyler girer. Fazladan eklenmiş şeylerden uzak durmalısınız.
Bizler için daima bir yol tutturmak gereklidir. Zen bir tür coşkun zevk değil, yaşamın her günkü sıradanlığı üzerinde yoğunlaşmaktır. Eğer çok meşgul ve coşkun olursanız, zihniniz düzensiz ve bulanık bir duruma gelir. Bu iyi değildir. Mümkünse daima dingin ve neşeli olmaya, kendinizi coşkunluktan uzak tutmaya çalışın.