Geçen ay Sefiller kitabına başlayınca, yanında konusu farklı bir kitap okuyayım deyip bu seriye başladım. Seri Suzanne Collins'e ait.
Kuraklık, kıtlık ve yangın sebebiyle çöken bir yerde Panem diye bir ülke, Capitol adında bir başkent ve on üç mıntıka oluşur. Bir gün mıntıkalar isyan çıkartır ve mıntıkılardan on ikisi yenilgiye uğrar, on üçüncüsü yok edilir. İnsanların Capitol'e muhtaç olduklarını unutturmamak için her yıl Açlık Oyunları adı verilen, her mıntıkadan bir kadın bir erkek olmak üzere yirmi dört haracın seçilip yarıştığı, tek galibin çıktığı yarışmalar düzenlenir.
Birinci kitapta kardeşi yerine arenaya katılmaya gönüllü olan Katniss ve aynı mıntıkadan katılan Peeta'ın hayatta kalmak için verdiği mücadele anlatılıyor.
Victor Hugo'nun Sefiller kitabını geçen ay okumaya başladım ve kitap tabii ki bu ay bitti. Konusuna değinmeden önce yazarın kurgusundaki başarıyı yer yer sıkılsam da tebrik etmek gerek. Bazı bölümlerde asıl konudan bambaşka şeylerden bahsediyor ve tam sıkılıp ne alaka diyecekken bunu konuya çok güzel bağlıyor.
Jean Valjean fırından ekmek çaldığı için hapse girer ve oradan kaçma girişimleriyle cezası uzar. Çıktığı zaman eskiden mahkum olduğuna dair verilen belge dışlanmasına sebep olur. Ona bir tek piskopos yardımcı olur ve bu piskopos Jean'ın fikirlerini değiştirir. Madeleine ismiyle iş hayatına girer, zengin olur ve insanlara yardım etmeye başlar. Bu sırada Fantine adında, başına türlü zorluklar gelen bir kadınla karşılaşır ve onun kızı Cossette'ye sahip çıkar. Jean peşindeki polis Javert'ten kaçmak için Cossette ile başka yere yerleşir, aradan yıllar geçer ve kitapta Cossette ile Marius'un aşkı anlatılmaya başlanır.
JeanValjean yıllar geçtikçe fikirleri değişen, içindeki zıtlıklarla önce bocalayan sonra onlar arasında denge kurabilen, başına gelen talihsizliklere rağmen insanlara yardım etmekten vazgeçmeyen biridir. Önce Fantine, sonra Cossette, Marius ve hatta peşini hiç bırakmayan Javert’e bile yardım eder.
Kitapta hikaye 1815 yılında başlar ve 1832 yılındaki Paris Haziran Ayaklanması sırasında son bulur.