Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Deniz Güney Yıldırım

Hayatınızı bir kişiye adiyorsunuz adamayin en büyük aldatmayı kendi kendinize siz yapıyorsunuz
Reklam
Günümüzde Türk düşünürlerinin söylemekten hoşlandığı gibi Türkiye Rönesans yaşamadı.
Tutuculuk yalnızca hükümet etme kuramlarıyla sınırlı değildi Hipokrat tıbbı , Batlamyus'un astronomi ve coğrafya bilgileri ve diğer Ortaçağ bilimleri , batı Avrupa' da çoktan rafa kaldırılmış olduğu halde Osmanlı Devletinde çok uzun süre varlığını sürdürdü. Müslümanlığı savunanlar İslam'ın insan mantığına aykırı olmadığını her zaman öne sürdüler. Ayrıca özellikle çağımızda İslam'ın en mantıklı din olduğunu da ısrarla belirttiler. Yine de resmi Osmanlı İslam'ı , aklın üstünlüğüne dayalı yeni öğretilerin yayılmasını geciktirdi ancak durduramadı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Osmanlı Devletinin kuruluş ilkelerinde Müslümanlık , hanedanlık ve ortaçağ yapısı vardı. Devlet , şeriat denilen İslam hukuku , kanun adı verilen hükümdar buyrukları ve örf denilen geleneklerle yönetiliyor ve bazen günlük gereksinimleri karşılamak için bunlar mantık dışın kadar genişletiliyordu. Bu yasalar gereğince Müslüman olmayanlar İslam kanunlarını kabul ettikleri takdirde korunuyorlar ve topluluk yaşamlarını kabul ettikleri takdirde korunuyorlar ve topluluk yaşamlarını sürdürebiliyorlardı. En önemli üç gayrimüslim ve cemaat ise Rum ya da Doğu Ortodoks Hristiyanları , Ermeni Gregoryen(Monophysite - İsa Mesih'in hem tanrı hem insan olarak tek bir tabiatı olduğuna inanan) Hristiyanlar ve Yahudiler idi. Bu topluluklara o tarihlere verilen millet adı daha sonraları laik ulusu belirtecekti. Gerçi kapsamı zamanla değişti ama millet sisteminde toplulukların kendini yönetme biçimi durum , genel de Hristiyanların etkisi altındaki Avrupa'da görülmüyor ama yine de , yaşamlarını istedikleri biçimde sürdürüp başarılı olabildiler.
Avrupalılar daha basit bir isim buldular ve 12 yüzyılın sonlarında Türkler tarafından fethedilen topraklara Türkiye adını verdiler ve sözcük ilk kez İtalyanca da Turchia olarak kullanıldı. Bu isim 14 yüzyıl da Avrupa'ya açılıp topraklarını batıya doğru sürekli genişleten Osman Bey'in ardılları tarafından yaygınlaştırıldı. Ama ne ülkelerine Türkiye ne de kendilerine Türk dediler. Osmanlılar kendilerini darü'l-İslam yani İslam ülkesini yöneten Müslümanlar olarak gördüler ve bu topraklarda kurdukları 'devlet'e , bürokratik kullanımda Devlet-i Aliyye [Yüce Devlet] ya da Menalik-i Mahrusa [Tanrı'nın koruduğu memleketler adını verdile.
Reklam
Uygarlık başarının önkoşuluydu. Aynı zamanda ulusal mücadele de başarı da uygarlığın kanıtıydı
Gerçi evrensel insan haklarından filizlenen ve mantıkla desteklenen milliyetçilik fikirlerinin ve bunun sonucunda ortaya çıkan ulus ve devletin çakışması inancının gelişimini izlemek olasıdır ama yine de insanların kardeşliği ile milliyetçiliğin kuramsal olarak bile birbirine uymadığı da bir gerçektir
Rasyonalistler ırkları uluslara bölerek eski bir bölünme sistemini pekiştirdiler. Yöresel olarak birbirine bağlı ve komşularından gerek dilleri gerekse tarihten gelen soylarıyla ayrılan , başarıya ulaşmış Avrupa halkları kendilerini belirgin uluslar olarak görmeye ve bunun sonucunda da ulusları siyasal örgütlenmenin doğal birimleri olarak düşünmeye başladılar.
496 syf.
·
Puan vermedi
·
24 günde okudu
Hayat kartopuna benzer Tek ihtiyacınız olan biraz kar ve uzun bir yokuş Omaha Kahini lakabıyla bilinen efsanevi yatırımcı ve iş insanı Warren E Buffet , hayata bakışını bu cümleyle özetliyor. Yıllar içinde temel ilkeleri olan ihtiyat sabır ve doğru fiyatta doğru işlemlerle yöneticisi olduğu Berkshire Hathaway'i dünyanın en değerli holdinglerinden biri yapan Buffet'ın kendisi de on yıllardır dünyanın en zenginleri listelerinden hiç düşmüyor. Yatırım veya Borsa işine girmek isteyen arkadaşlar için kesinlikle okunması gereken bir kitap beni çok etkileyen fikirlerimi değiştiren fikirlerime fikir veren 1nci kitap Akıllı Yatırımcı BenJamin Graham'ın kitabı 2nci kitap ise Hayat Denen Kartopu İş Dünyasına Mektuplar adlı kitaptır kesinlikle bu iki kitabı sırasıyla okuyun fikirleriniz değişecek ve yeni bir Warren Buffet olacaksınız.
Hayat Denen Kartopu: İş Dünyasına Mektuplar
Hayat Denen Kartopu: İş Dünyasına MektuplarWarren Buffett · Epsilon Yayınevi · 202144 okunma
496 syf.
·
Puan vermedi
·
24 günde okudu
Reklam
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun)
8.4/10 · 52,6bin okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Toplum içine karışma ihtiyacı duymadan üç aydan fazla hayal kuramazdım
Sayfa 73
Günlük dilde şeref meseleleri hiçbir anlam ifade etmez
Sayfa 65
338 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.