Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Einstein yaşamının son haftasında, en çok önemsediği işlere yoğun­ laşır: Bertrand Russell'la birlikte nükleer çağda dünya banşıyla ilgili bir manif esto üzerinde çalışmışlardır ve Einstein manifestoyu 1 1 N isan günü imzalar . "Yeni bir düşünce şekline ihtiyacımız var. Kendimize, taraf t an olduğumuz grubun askeri bir zafer kazanması için hangi adımları atması gerektiği yerine, askeri bir çatışmayı önlemek için ne yapmamız gerek­ tiğini sormalıyız; çünkü böyle bir çatışma artık bütün taraflar için yok edici olacaktır." Bu belge daha sonra, her yıl düzenlenecek olan ve bilim insanlarıyla düşünürlerin nükleer silahsızlanma üzerine bilgi alışverişi yaptığı Pugwash Konferansları'na giden yolu açacaktır. 1 2 Nisan günü Einstein enstitüde çalışırken kasıklannda bir ağn hisseder. Asistanı iyi olup olmadığını sorar . İyi olduğunu söylese de aslında hiç de iyi değildir. Aortunda oluşan anevrizma patlamaya başla­ mıştır. Eve gelen doktorlar, az da olsa tek şansın hemen ameliyat edilerek aortun düzeltilmesi olduğunu söyler . Ama Einstein ameliyat olmaz. Dukas'a yaşamın yapay yollarla uzatılmasının tatsız bir şey olduğunu söyler. Görevini yaptığını hissediyordur ve zamanı geldiğinde onuruyla buradan gidecektir . Ağrının daha da arttığı ertesi gün Princeton Hastanesi'ne kaldı­ rılır . Üvey kızı Margot. oğlu Hans Albert'i durumdan haberdar edince Hans babasının yanında olabilmek için hemen ilk uçakla San Francisco'dan gelir . 1 7 Nisan Pazar günü Einstein uyandığında kendini çalışabilecek kadar iyi hisseder. Dukas ona gözlüklerini, kağıtlarını verir..
Sayfa 96 - Türkiye İş Bankası kültür yayınları Mayıs 2013Kitabı okudu
Einstein l 954'ün sonunda oğlu Hans Albert'e mektup yazarak,Amerika'nın "Kızıl Korkusu"ndan kurtuluşunun kendisini nasıl mutlu ettiğini ifade eder. O dönemde Birleşik Devletler'den giderek yabancılaştığını ama sonunda Amerikalı­ ların her şeyi yine yoluna soktuğunu yazar. Ülke, çılgınlık dahil her şeyin devasa boyut­ larda üretildiği bir yerdir. Ama ülkede her şey o kadar hızlı değişiyordur ki, en tehlikeli gelişmeler bile geçici bir heves halini almaktadır.
Sayfa 85 - Türkiye İş Bankası kültür yayınları Mayıs 2013Kitabı okudu
Reklam
ALBERT EINSTEIN Bir Dâhinin Yaşamı
1914 yılında Almanya'da doğan Albert Einstein erken yaşlardan itibaren bilime ilgi duydu. Üniversitede matematik ve fizik okuyan Einstein, bunun ardından Isviçre'ye göç ettikten sonra birkaç yıl patent memuru olarak çalıştı. İşi, sinyal aktaranlar da dahil olmak üzere elektromanyetik prensiplerini kullanan ürünleri değerlendirmeyi kapsıyordu. Bu
Sayfa 191Kitabı okudu
Endişeli aileler ve istenen başarıyı gösteremeyen öğrenciler şundan cesaret alabilir : Albert Einstein çocukken Einstein değildi. Konuşmayı geç öğrenmişti. O kadar geç ki, ailesi onu bir doktora götürmüştü. Hatta evdeki hizmetçisi ona sersem diye sesleniyordu. Otoriteye meydan okuyan bağımsız ruhu nedeniyle bir öğretmeni, genç Einstein için " Büyüyünce bundan bir şey olmaz." demişti.
1905 yılında bir başka büyük bilim insanı, Albert Einstein öykümüze dahil olur. O sıralarda henüz İsviçre' de bir patent ofisinde çalışan sıradan bir müfettiştir. Zürich' te esas olarak öğretmenlik eğitimi veren Politeknik Okulunda, otoriteye başkaldırdığı için birçok öğretmenin tepkisini çeken bir öğrenci olarak ortalama notlarla mezun olmuştur. Bunun sonucunda ne doktora eğitimine başvurabilmiş ne öğretmenlik işi bulabilmiştir.