Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bunlardan hangisinin doğru olduğunu biz veya Maurice'in kendisi bilemeyebilir ancak muhtemelen Tanrı bunu yapabilir.
Fol Yayınları
Bunları aklımızda tutarak, en nihayetinde sorumuza geri dönebiliriz. Ateolog, eğer Tanrı her şeye gücü yeten ise, O'nun dilediği herhangi bir mümkün dünyayı aktüalize edebileceğini veya yaratabileceğini düşünmekte haklı mıdır? Açıkçası değildir. ilk olarak Tanrı'nın zorunlu mu, yoksa olumsal bir varlık mı olduğu sorusunu kendimize sormamız gerekir.
Fol Yayınları
Reklam
Kişi, yanlış olanı yapmakta özgür olsa bile, yalnızca doğru olanı yapması elbette mümkündür.Her zaman doğru olanı yapan özgür varlıkları içeren bir dünyanın olması,geniş ve mantıksal anlamda mümkündür.
Fol Yayınları
"Büyük Alman filozof G.W. Leibniz'in dediği gibi,dünya, yani aktüel dünya bu bütün mümkün dünyaların en iyisi olmalıdır."
Fol Yayınları
"Kaçan bir at, kendi kendine hareket ve duyu algısı olmadığı için kaçamayan bir taştan daha iyi olduğu gibi, özgür iradesiyle günah işleyen bir varlık, sadece özgür iradesi olmadığı için günah işlemeyen bir varlıktan daha üstündür."
Fol Yayınları
Zorunlu olarak bir varlık, ancak ve ancak her dünya­ da aşılamaz derecede bir mükemmelliğe sahipse maksimum derecede büyüktür. Zorunlu olarak bir varlık, ancak ve ancak her dünyada her şeyi bilme, her şeye gücü yeten olma ve ahlaki mükem­ mellik özelliklerine sahipse her dünyada maksimum mü­ kemmelliğe sahiptir.
Sayfa 143 - Fol kitapKitabı okudu
Reklam
Belki de kötülük, bir şekilde iyiliğin varlığı için gereklidir.
Fol Yayınları
Mümkün bir dünya, olası bir duruma işaret ederken her olası durum ise mümkün bir dünyaya işaret etmez.
Fol Yayınları
Ne yazık ki Tanrı'nın yarattığı bazı özgür varlıkların, özgürlüklerini kullanırken hata yaptıkları ortaya çıkmış ve ahlaki kötülüğün kaynağı da bu olmuştur.
Fol Yayınları
Diğer zihinlerin varlığına duyduğum inanç rasyonelse Tanrı'nın varlığına duyduğum inanç da öyledir. İlkinin rasyonel olduğu açıktır; demek ki İkincisi de rasyoneldir.
Sayfa 310Kitabı okudu
Reklam
108 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yine ağır mı ağır bol uzun cümleli harika önermeleri olan ve beyni tamamen yakan bir felsefe kitabı daha sonra tekrar döneceğim kitaplar arasına bunu da ekliyorum. Kitapta anladığımı varsaydığım iki konu var sadece 1- "Kavram" üzerinden tanrının var olamayacağı düşüncesi 2- Dercartes'in ezeli doğrular önermesi ile tanrının varlığının ispatı Tabi bu iki önermede yanlışlanabiliyor ama ben kitabı bir daha okuduğum zaman daha fazla bilgi sahibi olacağımı ümit ediyorum okuyan herkese derin saygılarımı sunuyorum
Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?
Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?Alvin Plantinga · Elis Yayınları · 201435 okunma
Belki de kötülük, bir şekilde iyiliğin varlığı için gereklidir.
David Hume
Tanrı, mükem­mel bir şekilde iyiliksever ve aynı zamanda her şeye gücü yeten veya her şeye kadir ise, dünyada neden kötülükler var­dır? O, neden buna izin veriyor?
bu adam aynı ben ya
"Din ve bilim arasında yüzeysel bir çatışma fakat derin bir uyum, Naturalizm ile bilim arasında ise yüzeysel bir uyum fakat derin bir çatışma vardır" Alvin plantinga
123 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.