Anekdotlar
Bilseniz, bi bilsem ki, Manzara deniz, renk mavi gırla…
Bir kişi, figür ya da karakter hakkında, bir kaç kısa bakış ve anektoddan yola çıkarak insanın kendisi için bir fikir oluşturması kadar kolay birşey yoktur. Her gün bu tür yaratımlar yaparız. Sürekli olarak etrafımızdaki insanlar hakkındaki parçalı delilleri birleştirip kafamızdaki imajlarını bir kalıba dökeriz. Bu yolla dünyamızı kurarız; kusurlu, eksik, gelişigüzel ancak yine de durmadan, sürekli olarak. Bu deneyimi herkes bir sanatçı gibi yaşar.
Sayfa 119 - De ki YayınlarıKitabı okudu
Reklam
içimm geçmiş anektodlara elzemm
272 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Herkese merhabaaa Kösem Sultan ile ilgili okuduğum bilmem kaçıncı kitabın daha sonuna geldimm.Tekrar tekrar okumaktan asla sıkılmadığım bir hayat hikayesi…Hem birçok hayran edici unsurlar bulunduran hem de dehşet ve kan bulunduran bir hayat hikayesi… Can Alpgüvenç’in yorumuna gelirsem… Şöyle ki Kösem Sultan’ın hayatı hep dikkatimi çektiğinden ötürü olaylar akışında asla sıkılmadım ancak yazarımız o dönemdeki olayları , Kösem’in icraatlerini daha çok Aziz Mahmud Hüdayi, onun öğrencisi ve torunu gözünden bizlere aktarıyor.Ben bu durumdan pek hoşlanmadım zira 3.kişiler yerine bizzat Kösem’in ne hissetmiş veya düşünebilmiş olduğunu tahmin ve tahayyül etmek isterdim.Tabii ara ara Kösem’in merkezde olduğu bölümler var lakin daha çok olabilirdi.Onun dışında sayfaların alt bölümünde anekdotlar vardı ki bu benim cidden hoşuma gitti.Genel hatlarıyla güzeldi. Okumak isteyen herkese şimdiden iyi okumalar
Kösem Sultan
Kösem SultanCan Alpgüvenç · Ketebe Yayınları · 20206 okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
Orta Çağ İslâm Dünyasında Astronomi, Astroloji ve Gözlemevleri
Kitabı okuyunca aslında İslâm aleminin 9. ve 11.yüzyıllar arasında bilim konusunda baya yol aldıklarını görebiliyorsunuz. İşin vir güzel yanı da kurulan hemen hemen her ülkede bu ilimler ile uğraşan bilim adamlarının varolması. Kitap üç bölüme ayrılmış. Adından da anlaşılacağı üzere bu bölümler astronomi, astroloji ve gözlemevlerine ayrılmış. Birinci bölümde astronomi üzerinde durulmuş. Burada Orta Çağ'daki İslâm ülkelerinde astronomi ile ilgilenen bilim insanları ele alınmış. Bunların Batılı bilim insanlarından etkilenmeleri, çevirileri, eleştirileri ve yeni buluşları anlatılarak bilim insanlarının buluşları ve eleştirileri tablolar halinde gösterilmiş. İkinci bölüm astrolojiye ayrılmış. Ülkelerde hangi bilim insanlarının müneccimlikle uğraştığı anektodlar verilerek anlatılmış. Bana göre kitabın en keyif verici bölümü burasıydı. Üçüncü bölüm gözlemevlerini ve buluşlarını ele almış. Hangi gözlemevinde kimin çalıştığı üzerinde durulmuş. Bölümler ve konular devletlere ayrılarak incelenmiş. Örneğin astronomi alanında Emevîler, Abbâsiler, Fâtımîler, Selçuklular vs. gibi.
290 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Fotoğrafları Nasıl Anlatmalı …
Fotoğrafın nasıl çekildiği kadar aynı zamanda anektodları da olmalı. John Berger ve Jean Mohr fotoğraf üzerine anektodları ile yolculuğunu anlatıyor. Fotoğrafı çeken ile fotoğrafı çekilen kişiler arasındaki bağ ve hatıralar yolculuğu…
Anlatmanın Başka Bir Biçimi
Anlatmanın Başka Bir BiçimiJohn Berger · Agora Kitaplığı · 200747 okunma
Reklam
1.000 öğeden 551 ile 560 arasındakiler gösteriliyor.