Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Tarihçi Gibbons, Fatih Sultan Mehmet için "dudaklarında barış, ama yüreğinde savaş vardı" diye yazıyor.
3.Ahmet Dönemi, aynı zamanda Lale devridir. Lale, dönemin edebiyatının, öteki güzel sanatların ve Batılılaşma hareketlerinin simgesi durumuna gelmiştir. O kadar ki bu çiçek, 20. yüzyılda cumhuriyet dönemine kadar Türk şiirinin simgesi olma durumunu korumuştur. Ayrıca Lale devri, geçici bir hevesle olmamış, yeni bir dünyevilik, aydınlanma, rasyonel bir araştırma duygusu ve liberal reform dönemini açmıştır.
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
Karlofça ile Pasarofça'nın Osmanlı tarihi açısından önemi şuradadır: Karlofça, Osmanlı Devleti'nin Avrupa için ciddi bir tehlike olmadığını, Pasarofça ise artık girişimde bile bulunamayacak bir güç haline geldiğini göstermiştir.
Sayfa 145Kitabı okudu
Coğrafya ile dini ve etnik bağlar Osmanlı Rus ilişkilerini etkileyen en önemli üç öğe olmaktadır. Rusya'nın bu savaşların çoğunu başlatmasının nedenleri, Osmanlı Devleti'nin Karadeniz ile Akdeniz arasındaki stratejik Boğazları denetlemesi, kutsal yerleri yönetmesi ve Balkan sılavlarını hükümranlığı altında tutmasıydı.
Sayfa 139Kitabı okudu
Tarihte "olsa idi..." diye başlayıp öğretici ve açıklayıcı genellemelere varmak ve sağlam akıl yürütmek pek yoktur. Dolayısıyla böyle bir çözümlemeye girişmek yüzeysel ve yanıltıcı olur.
Sayfa 124Kitabı okudu
Sultan İbrahim dönemi (1640-1648) içeride sefahat ve çürümüşlük, ama dışarıda sınırlı başarılar dönemidir.
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
İslam dünyasının genel duraklama nedenlerinin çerçevesi içinde Osmanlı duraklamasını başlatan özel nedenler de vardır. Bu dönemin en belirgin göstergesi ise sultanların otoritesinin zayıflamasıdır.
Sayfa 113Kitabı okudu
Osmanlılarla "Sürekli Kutsal Lig"i karşı karşıya getiren İnebahtı (Lepanto) deniz savaşı hilal ile haç arasındaki son büyük deniz savaşıdır.
Sayfa 110Kitabı okudu
Belirli dönemlerde zayıf sultanlar devletin yönetimini güçlü ve ülkeyi zor günlerde yönetecek sadrazamlara bırakacaklardır. Sokulludan sonra Köprülüler bu davranış kalıbına iyi bir örnektir.
Sayfa 107Kitabı okudu
Duraklamanın 3. nedeni İslamiyet'in Sünni ve Şii yorumu arasındaki farkların büyük çatışmalara varacak kadar abartılması ve bunun yıkıcı sonuçlarıdır.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
İslam dünyasının duraklamasının 2. önemli nedeni kuzeyde Rusya'nın güçlenmesi ve bunun yol açtığı gelişmelerdir.
Sayfa 102Kitabı okudu
Gerçekten Sultan Süleyman dönemi Savaş alanlarında olduğu kadar ve belki de ondan daha çok diplomasi alanında elde edilen başarıların dönemidir.
Osmanlılar yalnız dört meslek tanıyorlardı: Yöneticilik, savaş, din ve tarım. Sanayi ve ticaret miras aldıkları sanatlarına devam eden fethedilmiş Müslüman olmayan halka bırakılmıştı.
Sayfa 101Kitabı okudu
2.Mehmet tahta geçtikten sonra dört yönlü ya da aşamalı bir politika izlemeye başladı: İstanbul'u almak, Çandarlı Halil Paşa'dan kurtulmak, yeniçerileri örgütleyip güçlendirerek tam anlamıyla kendisine bağlamak ve gaza felsefesini devlet politikası haline getirmek.
243 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.