"Mustafa Kemal, cumhuriyetin ilanından sonra, cumhuriyete gölge edebilecek, cumhuriyetin ilanından memnun olmayanların siyasi ihtiraslarına alet olabilecek bir mahiyet göstermesi bakımından halifeliği rejim için zararlı görmekte idi."
Sayfa 131
Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, devletin temel amaç ve görevlerini yerine getirmek üzere, Cumhuriyet'in kuruluş felsefesinin ana eksenini ulus devlete dayandırmışlardır: Ulus devlette sınırları çizilen bir toprak parçası vardır. Devlet, bu coğrafya üzerinde egemenlik hakkına sahiptir. Aslında, egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir. Ulus devlet ırk, din ve mezhep temeline dayanmaz. Ulus devlette anayasal vatandaşlık vardır. Ulus devlette, vatandaşlar ortak değerlere ve ideallere sahiptir. Türkiye'nin ulus devlet yapısına yönelik, Cumhuriyet'in ilk günlerinden beri iki tehdit olmuştur. Bunlar, etnik milliyetçilik ve laiklik karşıtı hareketlerdir. Her zaman da, bu iki tehdit dışarıdan destek görmüştür.
Reklam
Aşık Veysel
Ağliyalim Atatürk'e Bütün dünya kan ağladi Başbuğ olmuştu mülke Geldi ecel can ağladı Fabrikalar icat etti Ataligin ispat etti Varlığını Türk'e terk etti Döndü çark Devran ağladı Siz sağ olun Türk gençleri Çalışan kalmaz geri Mareşal Fevzi'nin askerler Ordular teğmen ağladi Aşık Veysel in bıraktığı türküler ve şiirlerle anıyoruz seni büyük üstad. ...
ATATÜRK'E AĞIT
Ağlayalım Atatürk'e Bütün dünya kan ağladı Başbuğ olmuştu mülke Geldi ecel can ağladı Şüphesiz bu dünya fani Tanrı'nın aslanı hani İnsi cinsi cem'i mahluk
"Türk ulusu millî varlığının kurtarılmasını Mustafa Kemal'e, Mustafa Kemal'i kazanmasını da Çanakkale Muharebelerine borçludur."
Sayfa 89
Dağlar Türk doğurdu...
"Çanakkale'de kazanılan özgüven, Türk'e Kurtuluş Savaşı'na kalkışma cesaretini verir. Kurtuluş Savaşı bir cürettir. Bu cüret ise Çanakkale'de kazanılan özgüvenden doğmuştur."
Sayfa 89
Reklam
1.000 öğeden 961 ile 970 arasındakiler gösteriliyor.