Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Berkin AYDOĞMUŞ

Berkin AYDOĞMUŞ
@berkinta3j
Sıkı Okur
Per aspera ad astra
31 okur puanı
Nisan 2023 tarihinde katıldı
202 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Dörtlükler (Rubailer)
Ömer HAYYAM bir “Hezarfen”di. "Hezarfen" ne demektir? Farsçadaki "hazar" yani "bin" sözcüğü ile, Arapçadaki "fann" yani "beceri, hüner, teknik" ya da kısaca "fen" anlamındaki sözcüğün birleşiminden gelmektedir. Yani "bin fenli" demektir. Hezarfen birden fazla alanda uzmanlaşan kişilere verilen bir isimdir. Hezarfen olarak tanımlayabileceğimiz Ömer HAYYAM şair, filozof, matematikçi ve astronomdu. İranlıydı. Yaşadığı dönemin özgürlük anlayışı, kendisine rahat söyleyebilme olanağını yaratmıştır. Dünyasına küsmüşlüğü, ermişliği, herkesten başka türlülüğüyle tanınmış ve masallaşmış bir bilgedir. Rubailerinde; dünya, var oluş, Tanrı, devlet ve toplumsal örgütlenme biçimleri gibi yaşama ve insana ilişkin konularda özgürce ve sınır tanımaz bir şekilde akıl yürüttüğü görülmektedir. Akıl yürütürken ne içinde yaşadığı toplumun ne de daha öncesi zamanlarda yaşamış toplumların kabul ettiği hiçbir kurala bağlı kalmamış, kendinden önce yaşayanların insan aklına koymuş olduğu sınırları kabullenmemiş, bir anlamda dünyayı, insanı, var oluşu kendi aklıyla baştan tanımlamış; bu nedenle de çağını aşarak "evrenselliğe" ulaşmıştır. Rubaileri ile Batıda bir devrimci ve Doğu’da da bir uyarıcı olarak benimsenmiştir. Ömer HAYYAM tarihteki ilk bilinen savaş karşıtı eylemcidir.
Dörtlükler
Dörtlükler
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,4bin okunma
Reklam
223 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
ırgatın türküsü
Cahit IRGAT sinema ve tiyatro sanatçılığının yanı sıra, şair olarak da Türk edebiyatına güzel örnekler vermiştir. Bu Şehrin Çocukları (1945), Rüzgârlarım Konuşuyor (1947), Ortalık (1952), Irgatın Türküsü (1969) ve Yaşadım isimli yapıtlarındaki şiirlerinin derlendiği Irgatın Türküsü isimli kitabındaki şiirleri ülkemizin 1940 ve 1950 yıllardaki sıkıntılı dönemini yansıtmaktadır. Cahit IRGAT’ın şiirlerinde hüzün ve umutsuzluk yaşanmakla birlikte, zaman ve mekân da olduğu şiirlerine yansımıştır. Şiirleri toplumsal içerikli konularda olup saydam ve yalın bir dille yazılmıştır. Şiirlerinin önemli bir kısmı; İkinci Dünya Savaşı’nın yaşama ve insanlara bakış açısını ortaya koyan hüzünlü, öfkeli, kötümser ve buna karşılık özgürlük ve barış özlemi ile doludur. Cahit IRGAT savaşa karşı çıkmıştır. Şiirlerinde insanların gereksiz yere birbirlerini öldürmelerinin anlamsızlığını ve zavallılığını anlatmış, yoksulluğu, ezilmeyi, baskıyı, emeğin hor görülmesini ve açlığı anlatmıştır. Barışı savunmuştur. Bu tutumu ve şiirlerindeki mesajları nedeniyle dönemin siyasî otoritesinin baskıları ile karşılaşmıştır. 1940’lı ve 1950’li yıllarda sakıncalı ve tehlikeli bulunan şiirleri, çocuksu, içten ve duyarlı barış mesajları olarak günümüze taşınmıştır.
Irgatın Türküsü
Irgatın Türküsü
Cahit Irgat
Cahit Irgat
Irgatın Türküsü
Irgatın TürküsüCahit Irgat · Adam Yayınları · 1991141 okunma
Berkin AYDOĞMUŞ
@berkinta3j·2023 okuma hedefini güncelledi.
2023 OKUMA HEDEFİ
25/100 kitap - %25 tamamlandı
25 kitap okudu
100 kitap
3.934 sayfa
24 inceleme
25 alıntı

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Dörtlükler
Sevgili, seninle ben pergel gibiyiz: İki başımız var, bir tek bedenimiz. Ne kadar dönersem döneyim çevrende: Er geç baş başa verecek değil miyiz?
Sayfa 14 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
202 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam
8.2/10 · 22,4bin okunma
Reklam
223 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Irgatın Türküsü
Irgatın TürküsüCahit Irgat
8.3/10 · 141 okunma
Geri15
83 öğeden 76 ile 83 arasındakiler gösteriliyor.