Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Tanrıların Kökenine Dair Diğer Kuramlar
Bu nedenle beyne ilişkin evrim kuramı, tanrıların hem ortaya çıkış nedenini hem de niçin o zaman ortaya çıktıklarını açıklayabilir. Evrim kuramı aynı zamanda paralel evrime dayanarak tanrıların dünyanın farklı yerlerinde birbirinden bağımsız ortaya çıkışını da açıklayabilir. Son olarak, toplulukların adli, ekonomik ve sosyal gereksinimlerinin manevi ihtiyaçlarla nasıl birleştiğine açıklık getirebilir. Dünyevi olanla kutsal olan birlikte gelişmiştir; her biri diğerini desteklemiş ve birbirine bağımlı kalmıştır.
Sayfa 236Kitabı okudu
Tanrıların Kökenine Dair Diğer Kuramlar
[Ruhun varlığının sürdüğüne dair] bu büyük inancın izleri, vahşi ırklar arasındaki kaba ve ilkel tezahürlerinden geleceğe olan imanın bir anda sevap işlemeye, acı çekerek ve ölüm korkusu duyarak umudun sürdürülmesine özendirdiği ve bu dünyada mutluluk ile sefaletin bölüştürülmesi konusundaki kafa karıştırıcı sorunu başka bir dünyada adalet sağlayarak çözen modern bir dinin merkezine yerleştiği yere kadar sürülebilir. (Yazarın buradaki ifadeleri Richard B.Tylor isimli bir başka yazardan alıntıdır...)
Sayfa 236Kitabı okudu
Reklam
Tanrıların Kökenine Dair Diğer Kuramlar
Geçmişi, bugünü ve geleceği bütünleştirme becerimiz, planlama yapabilme özelliğimizi geliştirerek doğrudan tarım devrimine yol açtı. Tarıma geçiş sayesinde insan nüfusu arttıkça ve bu nüfus şehirleştikçe, dünyevi yöneticiler kurallar ve yasalar yarattılar ve bunları tatbik etmek için daha sonra kendileri tanrılarla birlik oldular. Böylece toplumun adalet ile ilgili, ekonomik ve sosyal gereksinimlerini tanrıların yetkisi altında toplayan ilk dinler ortaya çıktı. Devletler ve uygarlıklar genişledikçe dinler de büyüdü. Tanrıların ve dinlerin etkisi doğrudan bağlı oldukları uygarlıkların etkisine bağlıydı; bu durum günümüzde de devam etmektedir.
Sayfa 235Kitabı okudu
Ölümden sonra insanların başka bir biçimde var olmayı sürdürebildikleri kabul edildiğinde, tanrı düşüncesinin tohumları da ekilmiş oldu.
tanrıların kökenine daire diğer kuramlar
Kendimizi düşünsel olarak zamanda geriye ve ileriye götürebilmek, kendi ölümlerimizi öngörmemize izin verdiği için biz modern insanların düşüncelerini derinden etkilemiştir. Darwin’in çağdaşı olan Edward B. Tylor, ölümü anlama çabamızda ruhun ya da manevi bir varlığın kaybını yaşam ile ölüm arasındaki kritik fark olarak gördüğümüzü ileri sürmüştür. Geçmiş, şimdiki zaman ve geleceği birbiriyle birleştirme konusundaki yeni becerimiz rüyalarımıza daha öncesinde mümkün olmayan yollarla anlam yüklememizi sağladı. Tylor’un belirttiği gibi, ölen atalarımız rüyalarımıza girerek bizi ziyaret ettikleri için ölmüş ruhların öbür dünyada var olmaya devam ettiğini düşündük. Böylece, kaçınılmaz olarak bu ruhlardan yardım talep etmeye ve gönüllerini almak için çaba göstermeye başladık.
Sayfa 234Kitabı okudu
Frontal lob hasarı bulunan hastalar yalnızca somut ve o an mevcut olan durumlara karşılık verirler, geleceğe yönelik düşünce ya da planları yoktur.
Reklam
Ve çürüyen kafanızın içinde çoğalan, hoplayıp sıçrayan ya da kemirip duran yaratıklardan hiçbiri, düşünceleriniz ne kadar ayrıcalıklı, özgün veya şehvet dolu olsa da bunlar hakkında en ufak bir merak duymazlar.
Kafatasınız... Göz çukurunuza süzülerek giren yılana sevdiğinizin görüntüsünü taşıyan ışığa gösterdiği misafirperverliğin aynısını gösterir.
Vücudun geri kalan kısmının bozunması genellikle üçüncü gün başlar ve hem içten hem de dıştan gerçekleşir. Bağırsaklarda, daha önce vücudun bağışıklık sistemi tarafından kontrol altında tutulan milyonlarca bakteri, bağırsakları ve diğer organları sindirmeye başlar. Bakteriler bunu yaparken vücudu, özellikle mideyi, erkek cinsel organlarını, dudakları ve dili şişiren gaz üretirler ve bu da dilin ağızdan dışarı çıkmasına neden olabilir. Vücudun dışında, kurtçuklar gözlerin, ağzın ve cinsel organların etrafında toplanırlar ve cilt altı yağı sindirmeye başlarlar.
En Erken Tanrılar
Bir nüfusun büyüklüğü ile bu nüfusta var olan tanrı türleri arasındaki ilişki net bir şekilde tespit edilmiştir. 1960’ta Berkeley deki California Üniversitesinden psikolog Guy Swanson, George Murdoch’un 556 topluluğa ait etnografik veritabanının bir örneklemi olan 50 “ilkel” toplumda yaptığı tanrı araştırmasını yayınladı. Swanson, sosyal ve siyasal açıdan daha karmaşık (daha “egemen örgütlere” sahip) olan toplumlar ile “yüksek tanrıların” (“yerin ve göğün hâkimi olan bir tanrının”) varlığı arasında önemli bir ilişki olduğunu bildirmiştir. Daha yakın tarihli bir araştırmada, top- lumların büyüklüğü (yerel topluluğun ötesinde siyasal otorite seviyelerinin sayısı) ile “ahlakçı tanrıların” (“insanlara neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiğini söyleyen tanrıların”) varlığı arasında son derece anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu bağlantı, Oregon Üniversitesinden psikolog Azim Shariff tarafından, “Big Gods Were Made for Big Groups” [Büyük Gruplar için Büyük Tanrılar Üretildi] başlıklı bir makalede özetlenmiştir. Shariff, “büyük tanrılar... sadece büyük ve karmaşık toplumlarda gelişen ve Holosen dönemine ait nispeten yeni inovasyonlar olma eğilimi gösterirler,” diye belirtmiştir. “Büyük tanrıların” büyük nüfuslarla ilişkili olduğu, son zamanlarda ortaya atılan “Tanrı sizi izliyor” kuramı ile ilgili kitaplarda da vurgulanmıştır.
Sayfa 186Kitabı okudu
1.000 öğeden 761 ile 770 arasındakiler gösteriliyor.