"Jacques Cazotte – Aşık Şeytan" Hakkında..
7/10
·96 syf.··
2025 12. kitabı
Jacques Cazotte – Aşık Şeytan Âşık Şeytan (Spoiler İçerir!) Çok soyut bir hikâye açıkçası. Alvaro’nun olup biten ani, korkutucu ve olağandışı gelişmelere bu denli ayak uydurması garip geliyor. Kitabın geçtiği evrende neyin normal, neyin anormal olduğunu pek kestiremiyorum. Karşılıklı tutku ve aşk ise karakterler arasında gayet net hissediliyor. Ancak olay örgüsünde bazı durumların nedeni tam olarak anlaşılır gelmedi. Yine de merakla, soluksuz okunan bir kitap. Biondetta, başta kendini bir hava perisi olarak tanıtıyor ve Alvaro ne zaman ondan uzaklaşmaya çalışsa, Biondetta’nın başına Alvaro’nun vicdanını yaralayacak kötü bir hâl geliyor. Kitabı okurken gerçekten Alvaro’nun düştüğü yanılsamalara siz de kapılıyorsunuz. Biondetta en erdemli hâllere bürünüyor. Hatta Alvaro’nun tek gerçek sığınağı olan annesine yönelmesine bile, olabilecek en erdemli noktadan karşı çıkıyor. Okurken, özellikle Biondetta’yı şeytan değil de hava perisi olarak bildiğiniz yere kadar, gerçekten ona kanıyorsunuz. Biondetta yaptığı türlü aldatmacalara rağmen Alvaro’yu yolundan döndüremiyor ve Alvaro’nun annesine olan bağlılığı onu şeytanın kumpasından çekip alıyor. Soyut kavramlarla yazılmış bir hikâye olması ve Alvaro’nun kurmaca ile gerçek arasında kalmış zihni yüzünden, zaman zaman olaylardan kopabiliyorsunuz. Fakat bunun yazar tarafından bilinçli olarak yapıldığını hissediyorsunuz; adeta siz de Alvaro gibi rüyadan uyanıyorsunuz. En hayret verici olan şey ise, Şeytan’ın onu kandırmak adına dünyadaki bütün nimetleri önüne sermemesi; şan, şöhret ve ihtiras sunmaması. Bunun yerine sadece en erdemli şekilde davranarak amacına ulaşmaya çalışması. Önemli alt metinlerinden birinin de bu olduğunu düşünüyorum.
1000Kitap
Âşık ŞeytanJacques Cazotte · İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,217 okunma
Spoiler
Puan vermedi·96 syf.··
2025 9. kitabı
Kitabın sonuna alternatif son eklenmesi rağmen bana kalırsa çok havada kalmış, tam oturtulamamış eksik bir sondu. Don Alvaro’nun Biondetta’ya karşı tavırları olsun, kullandığı cümleler olsun bence aşık oldukları dönemde bile çoğu zaman aşağılayıcıydı. Biondettayı hiçbir zaman karısı gibi göremedi Biondetta hiç o hizmetçi rolünden kurtulamadı. Ayrıca Biondetta’nın kıymetinin bilinmesi için illa ölümden mi dönmesi gerekiyordu adamın aşık olabilmesi için kadının bu kadar acı çekmesine gerek var mıydı? Tamam Biondetta şeytan olabilir ama kitabın geneline bakılırsa bence asıl şeytan Don Alvaroydu kadının bağımlılığını ve kaygılarını kullandı kitap boyunca.
Âşık ŞeytanJacques Cazotte · İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,217 okunma
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
Güzelseniz, Şeytan Dahi Olsanız Sevileceksiniz
7/10
·96 syf.··
2025 1. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 14 Ocak 2025 21:00
Yüzyıllar boyunca edebiyat, film, müzik ve kalan her türlü sanat alanlarında kadının "şeytan" olarak tasvir edilmesine alıştık diye düşünüyorum. Kadın şeytandır ve şeytani özelliklerini -çoğunlukla güzelliğini ve cazibesini- kullanarak erkeği "baştan çıkarır" ve erkeği şeytani planlarına alet eder ya da onu kandırır. Kulağa çok tanıdık geliyor değil mi? Bu klasikleşmiş "kadını şeytan şeklinde tasvir etme" yolu Âşık Şeytan kitabını yazarken de Jacques Cazotte 'nin kullandığı bir teknik olmuş. Lakin klasik tasvirlerden bir farkı var bu kitabın. Bu kitapta kadın figürüne bürünen "şeytan", gerçekten de şeytanın ta kendisi. Kitabın ana erkeği olan Alvaro, arkadaşının ruhlarla konuştuğunu ve istediği zaman ruhları çağırabildiğini öğreniyor. Bunun üstüne ruhlarla konuşmak ve onları kendi emelleri için kullanma fikriyle gözü boyanarak kendi de ruh çağırmayı deniyor. Ve yanlışlıkla ruh olarak bir şeytanı çağırıyor. Dünya'ya kadın kılığına girerek gelen şeytan Beelzebub, Alvaro ve onun gibi erkekleri avlamak isterken Alvaro'ya aşık olur :) Ne kadar da tesadüf değil mi? Avlanmaya giden gizli şeytan kadın, bir erkeğe bağlanır ve avı tarafından avlanır. Kitap boyunca, Beelzebub Alvaro'ya olan aşkından yanarak sürekli Alvaro'nun yanında olmak ister. Birlikte geçirdikleri zaman boyunca Alvaro, Beelzebub'un kullandığı taktikler ve cazibesi sayesinde Beelzebub'a aşık olur. Gece vakti bir otel odasına gittiklerinde Beelzebub, Alvaro'ya onun arzuladığı her şeyi ona vermek istediğini dile getirir ve Alvaro'nun da kabul etmesiyle birlikte olurlar. Her iki taraf da istediğini elde etmiştir. Aslında karşılıklı duyguların bulunduğu bu ilişki, Beelzebub'un bu büyük sırrını aynı gece Alvaro'ya açıklamasının ardından büyük bir darbe alır ve kimilerine göre (Mesela ben :)) daha başlamadan biter.
1000Kitap
Âşık ŞeytanJacques Cazotte · İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,217 okunma
Puan vermedi·96 syf.··
2025 2. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 12 Ocak 2025 16:10
Başta adamın kibirli duygusuz düşünmeden işlere kalkıştığı kanısına varmıştım kitabın ilerleyen sayfalarında kibrinin onun onuru olduğu genellikle düşünerek adım attığını fark ettim onun yerinde olan herkesin kana bileceği bir oyundu bu,okurken bende Biondetta ya güvenmiştim kendini koruyamayacak sadece sevgisi için çabalayan biriydi kitabın bitiminde anladım ki insanoğlunun aklı karışmaya çok müsait iyi niyetli davranış ve bir kaç duygu bizleri korkunç hatalara sürükleyebilir ve işin sonunda Alvaro kadar şanslı olmaya biliriz herşey için çok geç olabilir
Edebiyat
Âşık ŞeytanJacques Cazotte · İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,217 okunma
Toplanın şeytan çağırıyoruz dediler :D "Kabala"
5/10
·96 syf.··
2024 17. kitabı
·
15 saatte okudu
·
Okunma: 23 Haziran 2024 09:35
Àlvaro , , Napoli kralının emrinde olan bir askerdir . Kabala konusunda arkadaşları konuşurken birinin sessiz kalıp tütün içtiğini görür. Sonra onun yanına gider ve Soberano ile tanışır. Soberano , Àlvaro'nun cahilliğine sempati duyarak ona kabala ilmini öğrenme teklifi sunar. Zaman geçtikçe Àlvaro , Soberano'nun nasıl şeytan çağırıp iletişim kurduğunu öğrenmek ister. Yere pentegram çizildikten sonra Àlvaro korkusuz bir efendi edası ile korkunç bir deve suretindeki Biondetta'yı çağırır. Bilmediği şey ise Biondetta'nın kadın kılığına girip Àlvaro'ya hizmet ederken onu kendine aşık etmesidir. Esere yönelik yazılmış 2. Sonu beğenmedim. Hayal ve gerçeklik arasında gidip gelen bir kurguydu. Kumar oynamayı bilmeden kumar oynamak... Hayatı irademiz doğrultusunda daha iyi yönetebileceğimiz vurgulanmıştır. Biondetta***** Àlvaro*** Olympia (rahip)** Soberano*
Âşık ŞeytanJacques Cazotte · İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,217 okunma
Puan vermedi·96 syf.··
2024 16. kitabı
·
4 saatte okudu
·
Okunma: 05 Eylül 2024 22:10
Jacques Cazotte | Aşık Şeytan Kitap 25 yaşındaki subay bir gencin arkadaşı Soberano’nun ruhlarla irtibata geçtiğini söylemesi üzerine merakına ve gereksiz öz güvenine yenik düşüp ruh çağırmasını konu alır. Çağırdığı ruh güzeller güzeli Biondetta adını verdiği bir şeytandır. Bu şeytan türlü oyunlarla Alvarado’yu kendine aşık eder. Olanlar olur, Kitap fantastik kurgu tarzında yazılmış güzel bir eserdir. Benim gibi fantastik türden hoşlanıyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Oldukça akıcı ve kısa bir hikaye olmasından sebep aynı günde bitecek kahvenize eşlik edecek bir kitap. Keyifli okumalar Alıntılar "Siz ömrümde gördüğüm en maharetli sahtekarsınız. Aşktan söz ediyorsunuz, aşkın suretine bürünüyorsunuz ama dilinizden zehir akıyor." "Fakat insan hayatı bir rüya değil de nedir? Ben başkalarından daha olağanüstü bir rüya görüyorum, hepsi bu.” "Size gönül verenlere ıstırap çektirmeyi pek iyi bilirsiniz siz." "Nihayet aklınızı başınıza toplamanız için sizi kandırmak icap ediyordu.Siz insanlar hakikatten kaçıyorsunuz: Ancak kör olunca mutlu olabiliyorsunuz.”
Âşık ŞeytanJacques Cazotte · İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,217 okunma