Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yunanlıların İzmir'e ayak basışını hazmedemeyen halk kurtuluş savaşına arzulu hale geldi.
Sayfa 157 - AlfaKitabı okudu
Müttefikler İstanbul'a çeşitli devletlerin bayrağını taşıyan (yani İngiltere, Fransa ve İtalya) 55 gemiden oluşan bir filoyla geldiler. Tarih 13 Kasım 1918. Bundan önce de 22 İngiliz savaş gemisi 30 Ekim'de İzmir'e gelmişti. Bu gemiler içinde birkaç tane Yunan gemisi de İngiliz savaş bayrağı çekerek gizlenmişti.
Sayfa 143 - AlfaKitabı okudu
Reklam
İmparatorluğun açtığı her cephede milyonlarca vatan evladı yokluk ve yoksulluk içinde öldü. Bu savaşta başarı gösterilen tek cephe Yarbay Mustafa Kemal'in komuta ettiği Çanakkale cephesi oldu.
Sayfa 136 - AlfaKitabı okudu
ABD kendisini Türklere karşı savaş yapmamış saydığı için Müttefik filosu içine kendi gemilerini sokmamıştı, İspanya'da aynı nedenlerle gemi göndermedi. Fakat daha sonra onlar da İstanbul'a filo ya da filotilla yollayacaklardı.
Sayfa 145 - AlfaKitabı okudu
Sultan Aziz döneminde Fransa ve İngiltere'den sonra dünyanın en güçlü üçüncü donanması sayılan Osmanlı donanması, Sultan Abdülhamit'in tahttan indirilme korkusu ve İngilizlere şirin görünme kaygısı yüzünden Haliç'e hapsedilmişti.
Sayfa 142 - AlfaKitabı okudu
Topyekûn savaş doktrinine göre yapılan, ideolojisi antiemperyalizm olan Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasının tek koşulu lojistik güç ve destek idi. Silah depolarının soygunu, doğu ve güneydeki depolarda kalan silah ve cephanenin Ankara'ya gönderilmesi önemli olduysa da asıl etken denizden yapılan taşımadır. Hem Sovyetler'den alınan yardımların hem de İstanbul'dan kaçırılan subay ve cephanenin Karadeniz limanlarına ulaştırılmasıdır.
Sayfa 132 - AlfaKitabı okudu
Reklam
Sevr bir imparatorluğun tasfiyesi, Lozan ise yeni bir ulus devletin siyasi haritada yerini almasıdır.
Sayfa 131 - AlfaKitabı okudu
Müttefikler 1920 ocak ayında Ermenilerin Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis'i kapsayacak bir Ermeni Devleti kurulmasını kabul etmişlerdi (İngilizler daha sonra Kafkasya'daki ordularını çekmişlerdir). Amerikalılar da 23 Nisan'da bu kararı benimsedi. Ancak daha sonra bu konuda hiçbir şey yapmadılar.
Sayfa 127 - AlfaKitabı okudu
Mustafa Kemal
"eliyle İstanbul istikametini işaret ederek, 'Hayır paşalar hayır, hayır beyefendiler hayır, hayır hanımefendiler hayır, manda yok, ya istiklâl, ya ölüm var.'"
Sayfa 122 - AlfaKitabı okudu
Manda ve himayenin kabul edilmemesi de kurtuluş savaşı verme kararlılığını ortaya koymaktadır.
Sayfa 117 - AlfaKitabı okudu
263 öğeden 201 ile 210 arasındakiler gösteriliyor.