Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ali Bulut

Bir tiyatro sahnesidir bütün dünya Kadınlar da erkekler de sadece birer oyuncu. Sahneye bir girer bir çıkarlar. Ve tek bir insan, ömrü boyunca pek çok rol oynar.
Sayfa 260Kitabı okudu
Reklam
İyi ile kötünün her zaman birbirine dolanacak olan biri beyaz biri siyah iki iplik gibi olduğunu söyledi. Bazen bu iki iplik o kadar iç içe geçiyordu ki, bunları birbirinden ayırmak olanaksızlaşıyordu.
Sayfa 251Kitabı okudu
Ama yolun bir kısmını geçmek, yolunu kaybetmekle aynı şey değildir.
Sayfa 206Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
En ünlü kinik Diogenes'ti. Diogenes fıçısının önünde güneşlenirken, Büyük İskender onu ziyarete gelmiş. Bu bilge insanın karşısına geçip bir isteğin var mı, diye sormuş İskender, isteğini hemen yerine getireceğini söylemiş. Diogenes de, bir adım yana çekil de güneşimi kesme demiş İskender'e.
Sayfa 149Kitabı okudu
İnsan ilişkilerinde de Aristo bir altın orta'yı savunur. Korkakda olmamalıyız, budalaca atılganda; ama cesaret sahibi olmalıyız. Cimri de olmamalıyız, savurgan da; ama eli açık olmalıyız.
Sayfa 132Kitabı okudu
Reklam
Aristotales mutluluğun üç şekli olduğunu düşünmüştür. Bunların ilki bir haz ve keyif hayatıdır. İkinci biçim özgür ve sorumluluk sahibi bir yurttaş olmaktır. Mutluluğun üçüncü biçimi ise bir araştırmacı ve filozof olarak yaşamaktır.
Sayfa 132Kitabı okudu
Perde açılıyor Sofie! Düşünce tarihi çok perdeli bir dramadan ibaret.
Belli ki falcı aslında yorumlanması olanaksız bir şeyi yorumlamaya çalışmaktadır.
En önemlisi de, legolarla her şeyi yapabilirdi. Sonra onları yeniden dağıtıp bambaşka bir şey çıkartabilirdi ortaya. Daha ne isteyebilirdi ki insan? Legoyu dünyanın en dahice oyuncağı saymak bir bakıma doğruydu gerçekten de.
Herakleitos'un işaret ettiği bir başka nokta, dünyanın her zaman karşıtlıklar tarafından belirlendiğiydi. Hiç hasta olmasak sağlığın ne olduğunu bilemeyecektik. Hiç açlık çekmesek, tokluğun keyfini çıkaramayacaktık. Hiç savaş olmasa barışın değerini bilemezdik ve hiç kış gelmese, baharında geldiğini fark edemezdik.
Reklam
Her şey akar demişti Herakleitos. Her şey hareket halindedir ve hiçbir şey sonsuza dek kalmaz. Bu yüzden "Aynı ırmağa iki kez giremeyiz" çünkü ikinci kez girdiğimde ben de değişmiş oluyorum ırmakta.
Parmenides var olan her şeyin ezelden beri var olduğuna inanıyordu. Ayrıca hiçbir şeyin kendi başına yoktan var olamayacağını savunmaktaydı ve var olan hiçbir şey de yok olamazdı.
Beyaz tavşanı belki de bütün evrenle karşılaştırmak daha iyi olur. Biz tavşanın tüylerinin en diplerinde oturan kımıl kımıl böcekler gibiyiz. Ama filozoflar büyük sihirbazın gözlerinin içine bakabilmek için ince tüylerin uçlarına tırmanmayı denerler.
Sİhirbazın boş bir silindir şapkadan tavşan çıkarması nasıl anlaşılmaz bir şeyse, birçok insan için de dünya böyledir.
Eninde sonunda herhangi bir zaman herhangi bir şey, boluktan ve hiçlikten çıkmış olmalı...
58 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.