Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Oysa nezaket ve terbiye çok önemlidir...
Yasaları çiğnememek, başkalarına zarar vermemek ya da başkalarının haklarını ve özgürlüklerini kısıtlamamak. Kısacası edilgin yurttaşlığın, başkalarının işlerine karışmamayı gerektirdiği düşünülür. Ancak bu, liberal yurttaşlığın en temel değerlerinden birini, toplumsal bir erdem olan “nezaket”i ya da “terbiye”yi görmezden gelir.
Sayfa 421
Adil kurumların yaratılması ve desteklenmesi için herkes kendi payına düşeni yapmalıdır.
Sayfa 420
Reklam
Toplumumuzda ancak siyasi eylemle düzeltilebilecek ciddi adaletsizlikler varsa, yurttaşlar adaletsizliği protesto etmeyi bir yükümlülük olarak görmelidirler.
Sayfa 420
Gamsız hayat; çağın popüler yaşam tarzı
...bugünkü kuşağın bundan önceki elli yılın genç kuşaklarına göre daha az bildiği, daha az kaygılandığı ve liderlerine, kurumlarına karşı daha az eleştirel olduğu görülüyor.
Sayfa 410
Demokrasi azınlık grupları “çoğunluğun zorbalığına” teslim etmek yerine onlara adalet sağlayacaksa düşünmeye, ölçüp biçmeye, tartmaya daha açık olması gerekir.
Sayfa 408
Eğer kadınlar, ortalama bir kadının ortalama bir erkekten daha az becerikli olduğu varsayımına dayanarak dışlanırlarsa, o zaman ortalama erkekten daha az becerikli olan bütün erkekler dışlanmalıdır.
Sayfa 253
Reklam
İnsan, hem beceri farklılıklarının haklarda farklılığı haklı çıkarmadığı gerekçesiyle, bir sınıf olarak erkekler arasında eşitliği korumaya çalışıp, hem de daha az yetenekli oldukları gerekçesiyle kadınları bir sınıf olarak dışlayamaz.
Sayfa 253
“Uzuvlar ya da becerilerin mükemmelliğindeki farklılıklar” hakların eşitsizliğini haklı çıkarmazken, erkeklerin “daha becerikli ve daha güçlü olduğu” VARSAYIMI neden kadınlara eşit haklar tanınmamasını haklı çıkarsın? J. Locke
Sayfa 523
İnsan, hem beceri farklılıklarının haklarda farklılığı haklı çıkarmadığı gerekçesiyle, bir sınıf olarak erkekler arasında eşitliği korumaya çalışıp, hem de daha az yetenekli oldukları gerekçesiyle kadınları bir sınıf olarak dışlayamaz. Eğer kadınlar, ortalama bir kadının ortalama bir erkekten daha az becerikli olduğu varsayımına dayanarak dışlanırlarsa, o zaman ortalama erkekten daha az becerikli olan bütün erkekler dışlanmalıdır.
Sayfa 523
Şu örneği değerlendirelim. Bu, itfaiye, polis ve ordu gibi belli işlere girişteki ağırlık ve boy kurallarıyla ilgilidir. Bu kurallar, resmen cinsiyeti dikkate almaz. Ama erkekler normalde kadınlardan daha uzun ve ağır olduğu için, bu kurallar birçok kadının bu görevler için başvuruda bulunmamasını sağlamaya yarar. Bu tür kurallar genelde işde kullanılan teçhizatın belli bir uzunluğu ya da gücü gerektirdiği, dolayısıyla bu kuralların iş için geçerli zorunluluklar olduğu gerekçesiyle savunulur. Ancak teçhizatın neden 1.60’lık insanlar için değil de örneğin 1.75’lik insanlar için tasarlandığını sormak zorundayız. Elbette yanıt, bu teçhizatı tasarlayan insanların, teçhizatın erkekler tarafından kullanılacağını düşünüp erkeklerin ortalama boy ve kilosuna göre tasarım yaptıklarıdır. Ama bu bir zorunluluk, bir kaçınılmazlık değildir. Aynı teçhizatı daha ufak tefek insanlara göre de tasarlamak mümkündür. Örneğin erkeklerin geleneksel olarak Batı’daki hemcinslerinden kısa olduğu Japonya’da ordu ve itfaiye teçhizatı daha kısa ve daha hafif insanlara göre tasarlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı’nı yakından bilen hiç kimse, bunun Japon ordusunun verimliliğini düşürdüğünü ileri süremez. Cinsiyet eşitliği, kadınların da bu işi alabileceği düşünülerek işin yeniden tasarlanmasını gerektirir.
Sayfa 526
Reklam
Birleşmiş Milletler “Kadınların On Yılı” bildirisinde şunları belirtmişti: Kadınlar dünya nüfusunun yarısını oluşturuyor. Dünya ölçeğinde toplam çalışma saatinin üçte ikisinde kadınlar çalışıyor. Kadınlar dünya gelirinin onda birini elde ediyor. Ve kadınlar dünya üzerindeki mülkün yüzde birinden daha azına sahip.
Sayfa 524
Geri17
116 öğeden 106 ile 116 arasındakiler gösteriliyor.