Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Düalizmin Refleksi
Medeniyet bizim zaruretimizin , hürriyetsizliğimizin bir ifadesiyken , kültür ise; tam tersine , seçimi devamlı olarak hissetmenin ve insan özgürlüğünün ifadesidir.
Sayfa 90 - Ketebe yayınları
Düalizmin Refleksi
Kültürün hamili insandır, medeniyetin hamili toplumdur. Kültürün amacı eğitim yoluyla kendi kendine hakim olmak; medeniyetin amacı bilim yoluyla doğaya hükmetmektir.
Sayfa 91 - KetebeKitabı okudu
Reklam
Düalizmin Refleksi
Kültürün hâmili insandır, medeniyetin hâmili toplumdur. Kültürün amacı eğitim yoluyla kendi kendine hâkim olmak; medeniyetin amacı bilim yoluyla doğaya hükmetmektir. İnsan, felsefe, sanat, şiir, ahlâk ve inanç kültüre aittir. Devlet, bilim, şehirler ve teknoloji medeniyete aittir. Medeniyetin araçları düşünce, konuşma ve yazıdır. Kültür ve medeniyetin birbiriyle ilişkisi Gök Krallığı ile Dünya Krallığı, Civitas Dei ile Civitas Solis ilişkisi gibidir. Birisi dram, diğeri ütopyadır.
Düalizmin Refleksi
Medeniyet içinde, insanın maddeye olan bağımlılığı mütemadiyen artış göstermektedir. Kadın, erkek, çocuk her bir Amerikalının yılda 18 ton malzeme kullandığı araştırmalarla ortaya konulmuştur. Medeniyet, sürekli yeni ihtiyaçlar yaratarak, üstelik gereksiz ve fazlalık olan şeylere karşı ihtiyaç geliştirerek, insan ve doğa arasındaki madde alışverişini yoğunlaştırmak, haricî hayatı dâhilî hayatın zararına teşvik etmek gayesindedir. “Sahip olmak için üretmek, israf etmek için sahip olmak” medeniyetin doğasında bu vardır. Diğer taraftan, her kültür -kültürün dinî mahiyeti de buradadır- insan ihtiyaçlarının sayısının, en azından onların tatmin derecesinin azaltılmasını ve bu suretle insanın iç özgürlüğünün artırılmasını amaçlar. Budizmin “arzuları yok edin” ilkesi karşısında, medeniyet, adeta ters bir mantığın yasalarına uyarak, tam aksi bir düstur edinecektir: "Durmadan yeni arzular yaratın."4
Düalizmin Refleksi
Bütün kültür dinin insana etkisinden veya insanın kendisine etkisinden ibaretken, bütün medeniyet zekânın doğaya, dış dünyaya etkisi anlamına gelmektedir. Kültür “insan olma sanatı”, medeniyet ise işleme, üretme, yönetme, eşyayı daha mükemmel hâle getirme kabiliyetidir. Kültür “mütemadi bir kendini yaratma" medeniyet dünyayı devamlı olarak değiştirme demektir. Bu, insan ile madde, hümanizm ile şozizm(chosism) karşıtlığıdır.