Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
birbirinden farklı iki açıdan öfke, yargılayıcıdır. Öncelikle, tüm duygular gibi o da, yargılar, dünyayı algılama, anlama ve değerlendirme ("kıymet biçme") şekilleri tarafından inşa edilir ya da meydana getirilir. Ancak ikinci olarak öfke, dünyaya yönelik bilhassa yargısal (hakimvari) bir duruşu içeren bir senaryoyu kurması bakımından diğer duygular arasında kendine hastır. Yargısal veya hakimvari duruş, buna mukabil, bir kimseyi stratejik olarak "dibe çökme"nin dışına çıkarmada ve bu durum içinde kişinin kendisini "yukarıya çekme" durumuna yükseltmesinde fonksiyon gösterir.
Sayfa 46 - öfkenin yargılayıcı doğasıKitabı yarım bıraktı
Duygunun nesnesinin başka birinin kabahati olduğu, bir başkasının engellemeden ya da müdahaleden dolayı itham edildiği yerde, bir kez genel tipteki insani öfkeden (engellenmeden kaynaklı) asabiyetin ötesine doğru geçtik mi, duygunun stratejik değeri fazlasıyla artar. Bu, yalnızca başka bir insanı manipüle etme yolu değildir; kişinin kendini manipüle etmesinin de harika bir yoludur.
Reklam
Duygular, en "kişisel" olanları bile, çoğunlukla bir toplumsal eylem biçimi.
Duygularımızı nasıl tanıyacağımızı, onlarla nasıl başa çıkacağımızı, onları nasıl kullanacağımızı ve bunların pek çoğumuzun tesadüfen, düşünmeden ve yetersiz bir şekilde edindiği bir dizi beceri olduğunu öğrenmek zorundayız.
filozof Nietzsche bize en yakın olan şeyler hakkında çoğu zaman hiçbir ipucuna sahip olmadığımız konusunda bizi uyarmıştı.
- " (...) Kalbin, aklın bilmediği kendi aklı vardır..." -Pascal-
Sayfa 12 - Nika Yayınevi
Reklam
Duygularımızın içinde ve duygular vasıtasıyla yaşıyoruz. Yaşamlarımız sadece öfke, korku, aşk, keder, şükran, mutluluk, utanç, mizah, suçluluk, mahçubiyet, haset ve hınç epizotlarını içermez. Onlar tarafından tanımlanır da... Saydıklarımın çoğunun olumsuz olduğu anlayışımızdaki sorun, duygular olumsuz değilken bile onların olumsuz olduğunu düşünmemizdir.
Halbuki anlamak, bir konuda hemfikir olmaktan çok daha fazlası...
Duygularımız hiçbir şekilde "sadece his" değildir. Bizler, düşüncelerimiz ve eylemlerimizden ibaret olduğumuz kadar duygularımızdan da ibaretiz.
KALBİN BİLGELİĞİNİ KEŞFETMEK Kalbin, aklın bilmediği kendi aklı vardır. PASCAL
25 öğeden 16 ile 25 arasındakiler gösteriliyor.