Hazret-i Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem, Hazret-i Ali radıyallahu anh’e emretti ki: “Ayaklarınla omuzlarıma bas, Kâbe duvarındaki putları kır.”
Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre, Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: ''Koku sürünmüş olan hiçbir kadın bizimle birlikte yatsı namazında bulunmasın.'' (Müslim, Salât 143; Ebu Davud, Tereccül 7; Nesâî, Zîne 37)
Sayfa 292 - beka
Reklam
Ebu Musa el-Eş'arî'den rivayet edildiğine göre, Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: ''Koku sürünen ve bunu hissetmeleri için bir topluluğun yanından geçen kadın zinâkardır. Ona bakan her bir göz de zinâkardır.'' ( Ebu Davud, Tereccül 7; Tirmizî, Edep 35; Nesâî, Zîne 35; Dârimî, İsti'zân 18)
Sayfa 291 - beka
Harama Anlık Bakış
Büreyre'nin rivayet ettiği ve Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem'in Hz. Ali'ye hitaben söylediği: ''Ey Ali! Bir bakışa hemen ardından bir bakış daha katma; çünkü önceki senin için ise de sonuncusu böyle değildir'' sözü şu anlama gelir: Kasıtlı olmayan ilk bakışın sana aittir. Çünkü gözün bir anda ona takılmıştır. Sonraki bakış ise senin değildir. Yani bakışını devam ettirmen, tekrar ona çevirmen ya da yeniden ona bakman.
Sayfa 286 - beka
İbn Abbâs'dan rivayet edildiğine göre, Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: ''Bir kimse yanında mahremi olmayan (yabancı) bir kadınla kesinlikle baş başa kalmasın, onunla yolculuğa çıkmasın.'' Buhârî, Cihâd 140, Nikâh 111
Sayfa 287 - beka
"Kim kendini bizden başkasına benzetirse bizden değildir. Giyim, kuşam, örf ve âdetlerde Kendinizi Yahudi ve Hristiyanlara benzetmeyin. Muhakkak Yahudinin selamı, el parmaklarının işaretleriyledir. Hristiyanların selamı ise, el ayasıyladır. Alın saçlarınızı makaslamayın. Bıyıklarınızı dudak hizasından kırpın. Sakalınızı dört parmağı geçtikçe yalnız düzeltin seyrekleştirin. İhtiyacın dışında câmi ve sokaklarda dolaşmayın. İç gömlekleriyle dolaşmayın. Şalvarsız dışarı çıkmayın.” İzahı: Hadîs-i şerîfteki "üzür" kelimesini "şalvar" diye tercüme ettik; maksad, avret ve bedenin çıkıntılarını göstermeyen libastır. Asr-ו Saadette Mısır civarından gelmiş bir sahabenin üzerinde, oturma anında beden çıkıntılarını ve avret yerlerini şekliyle gösteren bir libas vardı. Bunun üzerine bu hadis-i şerîf şeref sudûr olmuştur. Şimdiki pantolonlar, bu hadisle tenkid edilmektedir. "Giydikleri halde çıplaktırlar." da bunu açıklar. | İsmail Çetin, Âdab, Dilara Yayınları, 6. Baskı: 2015, s. 122.
Sayfa 122 - Dilara Yayınları, 6. Baskı: 2015Kitabı okudu
Reklam
535 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.