Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Elanur

Elanur
@elanr_
Zaman ilaç değil, yaradır bazen.
Öğrenci
Çukurova Üniversitesi
15 Eylül
94 okur puanı
Mart 2020 tarihinde katıldı
128 syf.
·
Puan vermedi
Thomas Mann'dan okuduğum bu ilk roman. Konusunu 12. yüzyılda geçen bir Hint efsanesinden alan bu mitolojik romanda aynı kadına aşık olan iki erkeğin , Şridaman ile Nanda'nın dostluk, aşk, ruhsal ,bedensel uyum ; sadakat , bağlılık ;bedensel hazlar , cinsellik ile ruhsal huzura dair sarsıcı değerlendirmeler bulunmaktadır. Farklı
Değişen Kafalar
Değişen KafalarThomas Mann · Can Yayınları · 2018779 okunma
Reklam
72 syf.
·
Puan vermedi
"...evrende adalet diye bir şey yoktur." Çok yakın zamanda  geçirdiğimiz Covit'ten sonra hiç de yabancı gelmedin Kızıl Veba... Bilim kurgu filmlerinde ve kitaplarında dünyanın sonu; deprem, sel, yangın, zombiler veya salgın hastalıklar ile yok oluşu hep işlenir. Jack London çocukluğumun yazarı. Kitaplarını pek severim. Hayal dünyası ile ülkeleri, başka dünyaları ya da kıyamet senaryoları ile bizlere yeni ufuklar açma konusunda da çok başarılı doğrusu. Gelelim kitabımıza;  dünyada ki sekiz milyar insan içinden sağ kalan dört yüz kişiden biri olan Profesör torunlarına salgını, salgında yaşadıklarını ve tekrar nasıl o zaman ki ilkel döneme geri geldiklerini, torunlarının anlayabileceği sade bir dille anlatmaktadır. Kızıl Veba'nın nasıl bir hastalık olduğuna gelecek olursak; insanın kalbi daha hızlı atıyor, ateşi yükseliyor. Bütün vücudu kırmızı bir renk alırken, kasılmalar başlıyor ve kısa sürede kalbi duruyor, vücudu patlayarak çevreye yayılıyor. Bu nedenle de bulaşma çok hızlı oluyor. Covit sürecinde yaşadıklarımıza çok benzer şeylerdi. Bu da yazarın geleceği öngördüğü anlamına gelir...Örneğin romanda okuduğumuz, kendi sağlıklarını hiçe sayan kahramanca başkalarına yardım edenlere, aynı şekilde bencillere, çıkarcılara, açgözlülere de rastlamak çok manidar doğrusu... Bu da dünyanın düzeninin ne olursa olsun değişmeyeceğini gösteriyor değil mi? Ben beğendim, takdir sizlerin... Keyifli okumalar dilerim.
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Türkiye İş Bankası kültür Yayınları · 202032,4bin okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Platon tarafından Sokrates'in ölümünden sonra yazıya aktarılan; Sokrates'in tarihi savunması, evrensel ve her daim güncelliğini koruyan bir metin. Hiçbir zaman bitmeyen güç çekişmelerine güzel bir örnek. Sokrates, deneyimleri sonucunda, işlerini en iyi yapan zanaatkârların, sanatçıların ve en bilge görünen insanların bile, kibirlerine yenik düşerek, bilgeliklerini gölgede bıraktıkları sonucuna varır ve gidilmesi gereken tek doğru yolun, gerçek bilgi ve erdem olduğunu işaret eder. Sokrates, yeni yeni tanrılar icat etmekle, var olan tanrılara inanmamakla ve gençleri yozlaştırmakla itham edilir. Oysa onun derdi sadece öğrenmek ve öğretmekti. Ben, ben, ben demekten öteye geçemeyen; egosundan burnunun ucunu göremeyen, iftiralarla kendisine cephe alan, kendisini itibarsızlaştırmaya çalışan ve site halkını galeyana getirenlere inat, bildiğinden saşmaz Sokrates. Herkes kendine yakışanı yapar diyerek devam eder yoluna. Elbette çok düşman kazanır o kadar ki, hakkındaki asılsız ithamlar artarak devam eder. Çünkü "hiçbir başarı cezasız kalmaz." Peki tüm bunlar umrunda mıydı Sokrates'in, elbette değildi; O gerçek bilgeliğin peşindeydi ve bunu öğretmeye devam etti yaşadığı müddetçe. Orada olsaydım Sokrates'e şöyle söylerdim: Savunma yapmana gerek yok Sokrates çünkü seni zaten yargılamadan infaz edecekler, senin hakkındaki asılsız iftiralara sorgulamadan inanan insanlar onlar. O da muhtemelen beni dinlemez savunmasını yapar, bildiklerini öğretmeye devam ederdi. İşte bu yüzden birileri yalnızca birileriyken, o Sokrates! :)
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Panama Yayıncılık · 201852,8bin okunma