Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Elif

192 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Anti-kahraman Murphy
Neymiş bu Murphy? Hadi tanıtalım seve seve. Murphy, bir anti kahraman. Gerçi Beckett'ın tüm karakterlerinde bu "anti-kahraman" mevzusunu görmek mümkün. Başlangıçta Murphy'nin normal bir insan olduğunu belirtse de yazar sonrasında ters köşe yapıyor okuruna. Okura çizilen ilk Murphy portresi, onun belli bir eğitimden geçmiş, sevgilisi olan, İrlanda'lı gayet sıradan bir kahraman olduğu. Ama sonrasında bir de bakıyoruz ki Murphy, bir işte çalışmayan, çalışmak dahi istemeyen, hayattaki tek mutluluğu sallanan koltuğuna kendini çırılçıplak bir şekilde bağlayıp, sonsuz bir devinim içerisinde ileri geri sallanarak kendi iç dünyasında yaşamak isteyen bir kahramana dönüşüyor. Murphy sürekli dış dünyadan kendi iç dünyasına bir kaçış içerisinde. Bu kaçış serüveninde yolu bir akıl hastanesine düşen Murphy ve onun akıl hastaları ile birlikte yaşadığı deneyimler, o hastalara imrenmesi, onlardan olmak istemesi ama hastalar tarafından da dışlanması... Dış dünyayla (toplum olabilir, yakın çevremiz olabilir) son bir iletişim için çırpınması ve ötelenerek bir nevi dış dünya tarafından iç dünyaya itilmesi. Tanıdık geldi mi? Okurken kendinizden çokça izler bulacağınız bu kitabı büyük bir içtenlikle tavsiye ederim. Murphy' yi okumak, anlamlandırmak size çokça şey katacaktır. Eski bir tanıdıkla karşılaşmışsınızcasına. Sonuçta hepimizin bir sallanan sandalyesi yok mu zihninde, ya kendi kendimizi bağladığımız ya da zorla bağlandığımız ve sonsuz bir devinim içinde gidip geldiğimiz?
Murphy
MurphySamuel Beckett · Ayrıntı Yayınları · 2015524 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Bir gün her okurun yolunun düşeceği o yazar.. Beckett ve Üçlemesi'
1969 yılının Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Samuel Beckett'tan modern edebiyat için bir dönüm noktası olan "Üçleme" Molloy, Malone Ölüyor ve Adlandırılamayan Eğer Godot'yu Beklerken'i okuduysanız Vladimir ve Estragon'un diyalogları arasındaki belirsizliği çok net bir biçimde fark edersiniz. Sürekli Godot'yu
Üçleme
ÜçlemeSamuel Beckett · Ayrıntı Yayınları · 2011148 okunma
80 syf.
9/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşuna Dair
Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşu ile ilgili bugüne kadar öğrenmiş olduğumuz ve hala daha öğrenmekte olduğumuz "genel tarih algısını" yıkabilecek bir kitap bana göre. Tarihçi yazar Paul Wittek bu kitabında Osmanlı İmparatorluğu'nun bir aşiret olan Kayılardan mı doğduğunu yoksa o dönemde Küçük Asya'da "uç bölgelerde" gelişen "gaziler" hareketinden mi meydana geldiğini kendi savlarıyla açıklamış. İmparatorluğun oluşum sürecinde Anadolu'daki bulunan diğer Beylikler arasından Osman Beyin Beyliğinin nasıl sivrildiğine de değinmiş. Günümüzün klasik tarih algısı olan: "Osmanlı İmparatorluğu Oğuzların Kayı Boyuna dayanmaktadır" tezini çürütebilecek nitelikte bir eser. Meraklısına duyurulur.
Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu
Osmanlı İmparatorluğu’nun DoğuşuPaul Wittek · Pencere Yayınları · 201742 okunma