Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hüseyin Emek Kaya

Hüseyin Emek Kaya
@emekkaya
Muğla
Muğla
5 okur puanı
Aralık 2022 tarihinde katıldı
144 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Kitap 18. yy da yazıldığı için ve sıkça yazım ve imla hataları olduğu için pek akıcı değil. Bence başka yayınevinin kitabından okumanızı tavsiye ederim ama herşeye rağmen pişman değilim. Rousseau neredeyse 300 yıl önce bugünleri görmüş. İnsanlığın doğal yaşamdan toplumsal yaşama geçişinde yaşadığı sıkıntılardan toplumsal bir sözleşme yaparak kurtulabileceğini söylemiş. Sınıf ayrımlarından eşitliğe, kölelikten özgürlüğe, monarşiden demokrasiye, bireylerin çıkarlarından çok toplumsal faydaları gözetecek kapsayıcı bir sözleşme yapmayı savunmuş. Rousseau’ nun düşünceleri Fransız İhtilalini ve sonrasıda kurulan Fransa ve bir çok devletlerin toplumsal yapısında etkili olmuştur. Günümüzde dahil etkiliği devam etmektedir. Ayrıca bir çok filozof, devlet adamı, siyasetçi, felsefeciyi de etkilemiştir(Mustafa Kemal dahil).
Toplum Sözleşmesi
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Kapra Yayınları · 202014bin okunma
Reklam
136 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kitabı okurken o kadar çok duygulandım ki zaman zaman gözlerim doldu. Bu kitabı klavye milliyetçilerine okutmak lazım. SSBC nin Kırgız köyünde karnını emeğiyle doyuran, onuruyla yaşayan ,mütevazi hayalleri olan bir kadının 2. Dünya Savaşının çıkmasıyla yaşadıklarını anlatıyor. Evlatlarını kocasını teker teker kaybetmiş, geliniyle dul kalmış bir kadın; erkeklerin cepheye gitmesiyle tarlalar ekilmemiş, açlığı, yokluğu, sefaleti, gaddarlığı yaşamış bir halk… Acılar, feyatlar, bağırışlar, kötü haberler, yürek parçalayan ağıtlar… İnsanlar neden savaşır? Bu kadar büyük acıları neden çeker? Halbuki toprak ana insanlara tüm cömertliğiyle ihtiyacımız olan herşeyi veriyor…
Toprak Ana
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202261,6bin okunma
763 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Biraz uzun zaman zaman da karmaşık terimlerde var ama sonuçta bir ekonomi kitabı. Piketty grafiklerle ve örneklerle kitabı anlaşılır ve öğretici hale getirmiş. Makroekonomiye ilgisi olanların kesinlikle okuması gereken bir kitap. Kitabı okuyunca sermaye ve gelirin tarihsel gelişiminden ele alarak eşitsizliklerin hep var olduğunu zaman zaman artma azalma durumlarında olduğunu görüyoruz. Piketty bu eşitsizliklerden tamamen kurtulunmasını istesede bunun gerçekleşmesinin ütopya kadar zor olduğunu ama en azından olabildiğince azaltmak gerektiğini düşünmektedir. Bunun içinde yapılması gereken tezlerini sunmuştur. Bunlar artan oranlı vergi sistemi, küresel servet vergisi alınmasıdır. En zengin %1in dünya servetinin %20-30una, en zengin %10 un %70-80ine sahipken geriye kalan %90lık kesimin %20-30 u paylaşmaya çalışması hiç adil değildir. Hele en fakir %50 lik kesime kalan servet sadece %5 tir. Yani düşünün dünyanın yarısı hayatları boyunca çalışıyorlar ve hiçbir şeye sahip olamıyorlar. Ama en zenginler hiç çalışmasına gerek kalmadan giderek daha çok gelire ve daha çok servete sahip oluyorlar. Bu sistem iklim krizinden insanlığın çektiği acılara, açlıklara, adaletsizliklere, anarşi ve savaşlara neden olduğu için küresel olarak bir çözüm bulunması gerektiğini söylüyor. Bende yazarın düşüncelerine katılıyorum ama bu en zengin insanlar Piketty’ nin tezlerinin uygulanmasına izin vermiyecek kadar uyanık, bencil, eğitimli ve maalesef güçlüler. O yüzden bunun maalesef zor kullanılarak yapılması gerekeceğini düşünüyorum.
Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital
Yirmi Birinci Yüzyılda KapitalThomas Piketty · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2014311 okunma