"...Yitik Şey, düşüncenin olanaksızlığı değildir, Varlığın yoksunluğudur..." Aramızda yaşayan, politik ve toplumsal olarak Türk ulusuna dâhil olan ve aralarına "Kürtçülük", "Çerkezcilik" ve hatta "Lazcılık" ve "Pomakçılık" gibi fikir ve duygular sokulan vatandaşlarımızın hepsini bizim kabul ederiz. Mutlakiyetçi rejimin bir mirası ve uzun süren tarihsel baskının sonucu olan bu yanlış fikirleri samimi gayretlerle kovmayı görevimiz addederiz. Günümüzün bilimsel hakikati, (birkaç yüz binlik, hatta bir milyon kişilik bir ulusun bağımsız varlığına izin vermez!¡!¡....) Aynı samimiyetle "yahudi" ve Hıristiyan yurttaşlarınızla ilgili fikrimizi de beyan etmek isteriz. Partimiz, bu yurttaşları dil ve ülküde topluluğumuza ait oldukları sürece kesin olarak TÜRK sayar. "...Olumsuzluk oradadır fakat tamamen sahtedir, çünkü daha yüksek bir olumluluk tarafından alt edilmek için orada bulunmaktadır..."
İdeolojinin Derin Yapısı: Lacan’dan Žižek’e Eleştirel Bir Bakış İdeoloji Nedir?
Reklam
Siyasal makaleler
214 syf.
·
Puan vermedi
Bener
Bener
Ernesto Laclau'nun ilk olarak 1977'de çıkan bu kitabında, bazıları 1960'larda dergilerde yayınlanan dört makalesi var. Analitik yaklaşımında, ilk olarak, önsel olarak (pratikten önce belirlenen) özellikler yerine, hegemonik mücadeleler dolayımında oluşan özellikleri belirlemenin doğru olduğunu söylüyor. İkincisi, politik düzeyin özgünlüğünü kabul etmiyor; ekonomi ile politikanın ayrılmaz birliktelik içinde kabul edilmesini öneriyor. Siyasal yaklaşımında ise, sınıf mücadelesini kabul etmekle birlikte, sınıf indirgemeciliğine karşı, "sınıf"tan farklı olabilen, böylece sınıfsal bakımdan özgül ve özerk olan "halk"ın devlete/"iktidar bloku"na karşı popüler demokratik mücadelesini belirtiyor: "hegemonik popüler alternatif". Aslında açık seçik anlatım dili olmasına rağmen, yazılarının çoğunlukla teorik olması bir yana, cümlelerinin içinde ek açıklama içeren kısa çizgileri ve parantezleri, hatta kısa çizgilerin içindeki parantezleri, ayrıca tırnak işaretlerini aşırı derece kullandığı için okunması zahmetli bir yazar.
İdeoloji ve Politika
İdeoloji ve PolitikaErnesto Laclau · Belge Yayınları · 199810 okunma
Marx ve Marxizmle ilişki içinde entelektüel konumunu belirlemiş olan bazı düşünürler ve düşünce akımları; György Lucks, Karl Kosch (Hegelci Marxizm) Antonio Gramsci (Avrupa Komünizmi) Rudolf Hilferding, Otto Bauer, Max Adler (Avusturya Marxizmi) Louis Althusser (Yapısal Marxizm) Ernst Bloch, Henri Lefebvre (Eleştirel-Kültürel Marxizm Harry Cleaver, Antonio Negri, Michael Hardt (Otonomist Marxizm) Clara Zetkin, Alexandra Kollontai (Feminist Marxizm) Raya Duneyevskaya, Teodor Shanin (Hümanist Marxizm) Erich Fromm, Jean Paul Sartre (Varoluşçu Marxizm) David Miller, Gerald Cohen, John Roemer, Jon Elster, Erik Olin Wright, Philippe van Parijs (Analitik Marxizm) Ernesto Screpanti, Göran Therborn, Gregory Meyerson, Ernesto Laclau, Chantal Mouffe (Post Marxizm)
Sayfa 407·Kitabı okudu
Ernesto Laclau’nun siyaset teorisinin özeti
"Popülizm" siyasetin Lacancı objet a'sıdır, siya­setin evrensel boyutunu temsil eden tikel figürdür, tam da bu nedenledir ki popülizm, siyasal olanı anlamanın "asil yolu"dur.
Sayfa 352 - Epos Yayınları, 1. Basım, Ankara, 2017.·Kitabı okudu
226 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.