Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sağlam bir anlatı.
İnsan teki, edimlerinde aşırılık yoluyla özgürlüğü deneyimleyeceğini zanneder. Fanatizm böyle bir deneyim olanağıdır. Kuşun uçuşuyla özgürlük arasında kurduğu ilişkiyi -ki kuş uçtuğu için kuştur yoksa uçtuğu için özgür değildir- kendi varoluşundaki eksikler içinde kurmaya çalışır. İnsan tekinin fanatizminin içinde eksikliklerini giderme, eksikliklerini kapatma, bir iki yüzlülük saklıdır. Hayvana yönelik öldürme ona benzemek arzusundan kaynaklanır. "Hayvan gibi" yakıştırması genellikle aşırılık anlarında söylenilen, aynı zamanda bu aşırılığın bir kendinden vazgeçiş, kontrolsüzlük anlarının özgürlüğünün içinde hayvanoluş gizli bir dizginlerden kurtuluş, özgürleşmedir. Kuş, uçma ve özgürlük üçlüsü insanın hayalidir, hayvanın böyle bir hayali yoktur; balığın sudaki kıvrımları ve özgürlük ilişkisi yine insanın hayalidir, balığın bundan haberi olsa durum değişmeyecektir. Ama insan, bu durumun farkında olarak, hayallerini değiştirerek diğeri'nin yerine geçmeye çalışır. Bu diğeri, öldürdüğü nispette yakınlaşacak olan hayalin olanağıdır insan tekinin gözünde. Fanatizm, bir olanak olarak kendini meşrulaştırır.
Sayfa 118 - Zeliha Burtek • Yaşam-Ölüm Teki Yaşam ve Ölüm Çiftine KarşıKitabı okudu
Fanatizm, bir bahanedir, öldürmenin bahanesidir.
Sayfa 111 - Zeliha Burtek • Yaşam-Ölüm Teki Yaşam ve Ölüm Çiftine KarşıKitabı okudu
Reklam
Neye el atsak cılkını çıkaran ve uygulamasını fanatizm boyutlarına taşıyan bir millet olduğumuzda şüphe yok. Bu belki de diğer heyecanlarda gösterdiğimiz benzerliğin bir uzantısı olarak biz Akdenizlilere has bir karakter. Ama kim ne derse desin, böyle...
Sayfa 108 - Mehmet Çetintaş • Yangın Delisi Mustafa Ağa'nın Hatırlattıkları...Kitabı okudu
Konut davası da fanatizm düzeyine lehülhamd erişmiş vaziyettedir. Şehrin her bir köşesinde irili ufaklı siteler, apartmanlar, son toprak parçalarının üzerinde birbiri peşi sıra yükselirken kimsenin aklına "Ne oluyoruz yahu? Aç açıkta kimse mi var? Pekiyi ya yeşil alan? Son kalan bu köşeleri de yeşile bıraksak?" demek gelmez de herkes "Aman benimle hanıma iki, iki de çocuklar, etti dört. Eh bir de geçimlik kira getirecek beşinci, altıncı evi alsak..." kaygısıyla kapı kapı dolaşır. Binalar tekdüze, birörnek suratlı, çirkinin çirkini, karakterden uzaktır. Şehir düzensiz büyür. Burada galiba fanatik bir para sevgisi devreye girer. Ne de olsa hiçbir faaliyet ekonomi hesaba katılmaksızın ne açıklanabilir ne de yürütü­lebilir... Sözde üniversitelerden mezun tatsız, zevksiz mimarlar, kâr-ı kese fikriyle endişenâk olan türlü meslek erbabı etrafa dönenip dururken, başkaca ne netice beklenir? Arsa, kum, çakıl, demir, kiremit bulunduktan sonra şekli her neye benzerse benzesin altına girilecek bir dam çatmak değil midir bugünün kaygısı?
Sayfa 108 - Mehmet Çetintaş • Yangın Delisi Mustafa Ağa'nın Hatırlattıkları...Kitabı okudu
Tek kanallı devlet televizyonu aracılığıyla sadece futbola odaklanılmayan, diğer sporların da takip edildiği "kapalı kutu" döneminde sporseverliğin bir yan kolu gibiydi futbolseverlik. 1970'li yılların ortalarında, futbol tutkusunu fanatizm boyutunda yaşayan örneklerin sınırlı olduğunu ve bunların pek de hoş karşılanmadığını söylemeliyiz.
Sayfa 89 - Barış Tut • Futbol Fanatizmi: Sıradan Faşizmin Mihenk TaşıKitabı okudu
Karıncaezmez Şevki'nin naif Galatasaray tutkusundan, ölmeye ve öldürmeye geldiğini haykıran, söylediğin de kimi zaman gerçekleştiren, kimliksiz ve yekpare bir fanatizm kitlesine uzanan sarsıcı bir dönüşüm. Ürkek bir demokrasi denemesinden sıradan faşizme kaymış bir ülkenin hazin öyküsü.
Sayfa 89 - Barış Tut • Futbol Fanatizmi: Sıradan Faşizmin Mihenk TaşıKitabı okudu
Reklam
Savaşçı zihnin temel özelliği, fanatizme (ancak bu etnik ve ırkçı bir nitelik göstermez, daha ziyade ideolojiktir) yatkın olması ve sorunları, muarızını düşmanlaştırma ve düşmanı yok etme yoluyla çözmeye çalışmasıdır. Savaş zamanında belki "savaşçı zihin" çok iş görebilir ama barış şartlarında da aynı zihin özellikleri kendisini gösteriyorsa fanatizm için hem elverişli bir zemin hem de fanatikliğin bir dışavurum alanı söz konusudur.
Sayfa 53 - Erol Göka • Fanatizmin Psikolojisi ve Türklerin Psikolojisinde FanatizmKitabı okudu
Fakat sizin ne olduğunuzun, ne düşündüğünüzün fanatizm açısından hiçbir önemi yoktur.
Ama subjektif, duygusal diye bir kenara bırakılması istenen insani özelliklerimiz. Sanatın, ahlakın, dinin duygu, tavır ve inanç değerleri fanatizme kapı açıyor diye insani duyarlılıklar alanından uzaklaşırsak, sözde bir rasyonalitenin, sağduyu ve tecrübe adına tektipleştirici tuzağına düşebiliriz ki böyle bir tektipleşme fanatizm yağmurundan kaçarken, duyarsızlaşma, otomatlaşma dolusuna yakalanmaktır.
Sayfa 29 - Hakan Poyraz • Fanatizm, Bağlanma ve AhlakKitabı okudu
Dinsel fanatizmin olmadığı yerlerde fanatizm yok diyebilir miyiz? Kesinlikle hayır. Din yoksa milliyetçilik var. Ya da ikisinin karışımı var.
Sayfa 20 - Cengiz Çağla• Fanatizm ve Sivil Toplum Üstüne SorularKitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.