Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Cinsiyet ve mesleki cinayetler politiktir.
Mesleklere, kimliklere, tercihlere uygulanan şiddet ve cinayet, mesleğin saygınlığını ve itibarını çürüten tek tipçi siyasi hegemonya normalleşemez. Ancak: normalleştirdiler. Kamu kurumlarında, siyasi partilerde, okullarda, sporda, toplum içerisindeki çürümüşlüğün kaynağı siyasettir. Kendi siyasetiyle ilgilenmeyen toplumlar büyük felaketlerle iç içedir. Tüm siyasetini ayrıcalıklı azınlığın eline veren emekçiler kendi gerçeklerine yabancılaşmış hale gelir. Adaletin yerini torpil, kamuda ki düzenin yerini riyakarlık, eğitimin yerini çürümüşlük, sporun yerini ise fanatizm alarak koca bir toplum cemaat haline gelir. Tüm bunlar küçük bir azınlığın çıkarına işlerken büyük çoğunluk bu sorunları siyasette aramaz ve arayamaz çünkü aramasına izin verilecek sosyal ortam oluşturulmaz. Tüm karşı seslerin bastırıldığı toplumsal düzenlerde emek hayata yabancılaşır, akıl; gayriresmi kavramlar, korkutmalar ile soyutlanarak düşünceler baskılanır. Tüm cinayetler ve siyaseten oluşmuş çürümeler büyük çoğunlukla toplumsal suçlardır. Bunu bireysel bir zemine, etnik kökene indirgemek şu anın siyasetini haklı çıkaracaktır. Ekonomik, sınıfsal ve diyalektik materyalist olmayan her yorum eksiktir.
Günümüzü geçmişten okumak çok garip
Bizim de dileğimiz bu çoğulcu yapı. Burada Makedonya Türkleri arasında daha hür, daha saygın bir şekilde gerçekleşebilir. Ama Türkiye sanırım, başka bağlantıları kurarak bir İslâmî harekete hazırlanmak istiyor. Ama, fanatik bir yapıya girdiğiniz zaman, fanatizm, her şeyin de yok olmasıdır. Dünyanın artık böyle totaliter bir sisteme tahammülü kalmadığını, insanların özel isteklerine gem vurulamayacağını öğrenmeliyiz.
Reklam
Çağdaş bir insan için politik tavır kimliğinin doğal bir boyutudur. Bu boyutun oluşumu ketlendiginde politik inançların yerini, yarattığı regresyondan ötürü, körü körüne bir kitlesel fanatizm alabilir. Körü körüne deme ihtiyacını duymamın nedeni, “Politikayla ilgilenmeyen toplumların kaderinde cahiller tarafından yönetilmek de olabilir” sözünün çağrıştırdığı bazı olasılıkları da beraberinde getirmesi.
Sayfa 46
Bir insanı savaşmaya ve ölmeye hazır duruma getirme tekniği, o bireyi kanlı canlı benliğinden ayırmaya, yani onun kendi gerçek benliğine sahip olmasını önlemeye dayanır. Bu işlem o kimseyi kapalı bir kolektif toplulukta etraflıca asimile ederek ona hayali (uydurma) bir benlik tanıyarak, şimdiki zamanın küçümsenmesini ona aşılayarak ve onun ilgisini henüz var olmayan şeylere kaydırarak, onunla gerçeklik arasına olgu-geçirmez bir perde (öğreti) gererek, ihtiraslar zerk edip birey ile benliği arasında sabit bir denge kurulmasını önleyerek -yani fanatizm- yapılabilir.
Türk Fırtınası diyor ki;
İnsanlık Abidesi bir ulusun ismi Türk Bir Ağa'nın Torununa Bir Sır İle Yenilen Para Ağası Uşaklığının Sonu Kültürler genelde dini sömürgeci bir ideoloji aracı yaparak hedefe koydukları toplumun içine sızar ve yerleşir. Dini parayı yöneten sömürgeci zihniyetler kullanır. İspatı da var; Vehbi Koç'un Kenan Evren'e yazdığı
Türk Fırtınası diyor ki;
FENERBAHÇE'Yİ KULLANARAK ALGI DEĞİŞTİRMEYE KALKAN DENSİZLİĞE İNSANLIK AHLAKINI YAŞATAN BİR TÜRK'ÜN YANITLARI Bu yazı ile bugün yeryüzü yerinden oynayacak üzerinde insan olarak yaşayanlar silkinip kendine gelecek. ilmi sır gereğidir. Görülen lüzum üzerine yaşattıklarını sırayla yaşatan ahlakın ihtiyaç duyulan yeni tokat yanıtlarını
Reklam
Fanatizm
Bir ordu, şimdiki zamanın bir aracı olmakla beraber, esasen mümkün olan işlerle iştigal eder. Ordu liderleri mucizelere bel bağlamazlar. Ateşli bir imanla hareket ettikleri zaman bile uzlaşma yolunda açık bir kapı bırakırlar. Yenilginin mümkün olduğunu hatırlarından çıkarmazlar ve gerektiğinde teslim olmasını bilirler. Diğer taraftan, bir kitle hareketinin lideri, şimdiki zamanı -onun bütün o inatçı olgularını ve karmaşıklıklarını, hatta coğrafi ve hava durumuyla ilgili olguları bile- fena halde hor görür. Mucizelere bel bağlar. Durumu çaresizleştikçe, şimdiki zamana nefreti (nihilizmi) daha da yüzeye çıkar. Teslim olmaktansa ülkesini ve halkını mahveder.
Fanatizm
Demokrasinin sözcüleri, tutunulacak bir kutsal dava veya insanların kendilerini içinde eriteceği bir kapalı topluluk teklif etmez. Komünist Rusya, Japon savaş esirlerini kolayca fanatik birer komüniste çevirebilir, fakat hiçbir Amerikan propagandası, ne kadar incelikli ve mükemmel olursa olsun onları birer özgürlük sevdalısı demokrata dönüştüremez.
Fanatizm
Kutsal davasını terk eden veya birden bire amaçsız kalan bir fanatiğin kendini özerk bir bireysel varoluşa uydurabileceği şüphelidir. O, evsiz barksız, dünyanın kara yollarında otostopla yolunu arayan kişi gibi, yanından geçen bütün kutsal davalara, götürülmek istediğini parmağıyla işaret eden bir kişi olarak yaşamaya devam eder.
Fanatizm
Fanatik dindarın karşıtı fanatik ateist değil, Tanrı’nın varlığı veya yokluğunu umursamayan kibar siniktir. Ateist dindar bir kişidir. Ateizme yeni bir dinmiş gibi inanır. Kutsal bir ritüelin arka planında, sofu bir kişidir o. Renan şöyle demişti: “Dünyanın Tanrı’ya artık inanmayacağı günün sonrasında, ateistler insanların en sefili olacaklardır.” Keza, şovenistin karşıtı vatan haini değil, şimdiki düzeni seven ve kahramanlık gösterip şehitlik derecesine ulaşmaktan hoşlanmayan makul vatandaştır. Vatan haini, iğrendiği bir dünyanın bir an önce yıkılması için düşmanla işbirliği yapan bir fanatiktir genellikle (radikal veya gerici olabilir). II. Dünya Savaşı sırasında vatan hainlerinin çoğu aşırı sağcılardı. “Aşırı milliyetçilik ile vatan hainliği arasında ince bir çizgi var gibidir.”
Reklam
Fanatizm
Birbirinin karşıt kutbunu oluşturuyormuş gibi görünseler de, gerçekte her çeşit fanatik aynı uçta toplanır. Asıl zıt kutupları oluşturanlar fanatikler ile ılımlılardır ve bunlar asla bir araya gelmezler. Çeşitli renklerdeki fanatikler birbirlerine şüpheli gözlerle bakarlar ve birbirlerinin gırtlağına sarılmaya hazırdırlar. Fakat bunlar komşu hayatı yaşarlar ve sanki aynı ailenin mensubudurlar. Bunların karşılıklı nefreti, iki kardeş arasındaki nefrete benzer. Birbirlerine Saul ile Pavlus kadar yakın ve uzaktırlar. Fanatik bir komünistin faşizme, şovenizme veya Katolikliğe dönmesi, aklı başında bir liberal olmasından daha kolaydır.
Fanatizm
Fanatik kişi gerçek bir prensip insanı değildir. Bir davaya esasen o davanın doğruluğu ve kutsallığı nedeniyle değil, bir şeye tutunmak için duyduğu şiddetli ihtiyaç nedeniyle sarılır. Çoğu kez, benimsediği her davayı kutsal bir davaya dönüştüren şey onun bu ihtiraslı bağlanma ihtiyacıdır.
Fanatizm
Kitle hareketleri taraftarlarının kalbindeki ihtirası alevlendirmek ve körüklemek yoluyla, bir iç dengenin yerleşmesini önlerler. Benlikten yabancılaşmayı kalıcılaştırmak için dolaysız araçlara da başvururlar. Özerk ve kendine yeten bir kişinin varoluşunu hem kısır ve anlamsız hem de bozulmuş ve kötü olarak resmederler. Tek başına duran insan, âciz, sefil ve günahkâr bir mahluktur. Bu mahlukun tek kurtuluş yolu kendini reddetmesinde ve kutsal bir topluluğun -kilise, ulus, parti vb.- bağrında kendine yeni bir hayat bulmasındadır. Benliğin bu şekilde kötülenişi ihtirası da en üst safhaya taşır.
Fanatizm
Dünyaya yönelik ihtirassız bir tavrı olanlar, kendi benliğiyle uzlaşı içinde olanlardır sadece. Bu uyum bir defa bozulursa ve bu kişi kendi benliğine olan güvenini kaybetmek, onu reddetmek, unutmak, ondan feragat etmek zorunda bırakılırsa, hayli tepkisel bir şeye dönüşür. Tıpkı dengesiz bir kimyasal radikal gibi, uzanabileceği alanda birleşebileceği bir şey arar. Bir başına, dengeli halde ve kendi kendine yeterek kalamaz; bilakis, kendini bütün kalbiyle ya o ya da bu tarafa bağlamak zorunda kalır.
Fanatizm güç değil, küflenmişliktir.
Sayfa 957 - Yapı Kredi Yayınları
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.