Fatih

Fatih
@fth12
Frangar, non flectar
İstanbul
19 okur puanı
Nisan 2021 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
21. yüzyılda en ciddi jeopolitik mücadele, küresel liderliği ele geçirmek isteyen ABD ile küresel liderliği ele geçirmek isteyen Çin arasında gelişmektedir. Bu mücadele jeopolitik boyutta dünyanın geleceğini de şekillendirecektir.
Reklam
ABD’nin stratejik sorunu, İkinci Dünya Savaşı’ndan sora tesis edilen ve liberal Pazar ekonomisini esas alan kurallara dayalı dünya düzenini sürdürmek ve bu düzenin lider gücü pozisyonunu devam ettirmektir.
Güçlenmiş ve yeteneklerini geliştirmiş Türkiye; Karadeniz Havzası’nda, Balkanlar’da, Doğu Akdeniz’de, Orta Doğu’nun belli bir bölgesinde ve Kafkasya’da etkili olabilir. Suriye’de ve Orta Doğu’daki gelişmeler Türkiye’nin jeostratejik etkinliğinin kısıtlı olduğunu göstermiştir. Mevcut yetenekleri ile Türkiye, kıtasal güce dönüşme potansiyeli de olan önemli bir bölgesel güçtür. Türkiye’nin jeostratejik etkinliğini geliştirebilmesi için öncelikle içinden kaynaklanan güvenlik risklerini elimine etmesi, askeri, ekonomik ve yumuşak güçlerini geliştirmesi ve bu güçlerin rasyonel, yani ideolojiler için değil çıkarlar için kullanması, jeopolitik etki alanını ve jeostratejisinin ağırlık merkezini ve önceliklerini doğru tanımlaması gerekmektedir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Güç merkezi olarak tanımlanan bir ülke, ister küresel ister kıtasal isterse de bölgesel güç olsun, belli bir coğrafi bölgeyi ve bölgeleri kendi çıkarlarına göre şekillendirebilme ve avantajlı jeopolitik dengeleri kurabilme yeteneğine sahip ülkedir.
Jeostrateji geliştirilirken dikkat edilmesi gereken unsurlar ise şu şekildedir: -Şekillendirilmek istenen bölge ile ilgili ulusal çıkarlar, -Tehditler ve fırsatlar, -Bölge ile ilgili diğer aktörlerin çıkarları, -Diğer aktörlerin kendi çıkarlarımızı etkileyebilme potansiyeli, -Bölgenin coğrafi özellikleri, ekonomik yapısı, doğal kaynakları, etnik ve dini özellikleri dahil demografik yapısı, tarihi geçmişi, siyasi yapısı, lider kadrosu, askeri yapısı, -Bölgenin kuvvetli, hassas ve zayıf tarafları ile ittifaklarıdır. Jeostrateji belirlenirken; -Nüfuz edilecek veya kontrol altına alınacak coğrafyanın yapısı (fiziki yapısı, demografik yapısı, doğal kaynakları, siyasi yapısı gibi) incelenir. -Bu coğrafya ile ilgili çıkarlar ve bu çıkarların önem derecesi belirlenir. -Çıkarlara yönelmiş tehditler, tehdit oluşturan aktörler ve ortaya çıkan fırsatlar tespit edilir. -Tehditleri bertaraf edecek ve fırsatları geliştirecek eylemler planlanır. -Uygulanacak güç unsuru veya güç unsurları belirlenir(diplomatik, ekonomik, askeri, psikolojik gibi) ve gerekirse gücü artıracak ittifaklar tesis edilir. -Seçilen güç unsurlarının nasıl uygulanacağı değerlendirilir ve eylemler doğru zamanda uygulanır.
Reklam
Reklam
81 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.